Mérlegre tette a Euronews a brüsszeli szankciókat, lesújtó az eredmény

2024. február 27. 08:02

David Cameron Putyin kiéheztetéséről álmodozik, de ezt nehéz összeegyeztetni a gazdasági adatokkal.

2024. február 27. 08:02
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Hosszú elemzést készített az Oroszországgal szembeni szankciók gazdasági hatásairól a Euronews, és felemás eredményre jutott.

Bár a cikk elején idézik David Cameron brit exminiszterelnököt és jelenlegi külügyminisztert, aki szerint „nemzetközi gazdasági nyomásunk azt jelenti, hogy Oroszország nem engedheti meg magának ezt az illegális inváziót, és szankcióink kiéheztetik Putyint mindazon erőforrások tekintetében, melyekre égető szüksége van ahhoz, hogy kínkeserves háborúját finanszírozhassa”,

az általuk bemutatott számadatok mögött nehéz meglátni a kiéheztetett Putyint.

A lap megjegyzi: az Európai Külügyi Szolgálat adatai szerint az EU Oroszországgal szembeni szankciói 2022-ben súlyosan megütötték az orosz gazdaság számos szektorát, így például 6 százalékkal visszavetették az orosz ipari termelést, ezen belül majdnem felével az autógyártást. 17 százalékkal csökkent 2022-ben az orosz nagykereskedelmi forgalom, a kiskereskedelmi 10 százalékkal, és a közepes vagy magas technológiai színvonalat képviselő termelés szintén 13 százalékos csökkenést szenvedett el. Ez ugyanakkor csak 2022 – a tavalyi évben a lap szerint „úgy tűnik, fordult a szél”, hét éve nem látott tempóban bővült az orosz ipari termelés tavaly decemberben, és 120 százalékkal bővült az újautók piaca is.

Folyik az olaj vég nélkül

A Euronews megjegyzi: a szankciók alá vont Gazpromnyefty olajcég 2023. második negyedéves profitja 43 százalékkal csökkent, és a vállalat épp készül kivonulni Bulgáriából – ugyanakkor nemrég újraindította a pandémia alatt leállított befektetéseit.

A Rosznyeftyet sem sikerült szankciókkal térdre kényszeríteni, tavaly 14 milliárd dolláros profitot jelentettek, miután sikeresen átsúlyozták kapacitásaikat az olaj felől a földgáz irányába.

A Transznyefty csővezeték-üzemeltetőnek pedig csekély, 6,5 százalékos olajexport-visszaesést sikerült csak okozni.

A számos szankcionált orosz vállalat közül a bányacégek némelyike is jól bírta a strapát. A Nordgold aranybányász mamutvállalat például éppen Brazíliában készül új arany-, lítium- és rézlelőhelyek feltárására. Sikerült viszont kiszúrni a Nordgolddal Kanadában, ahol kiszorultak egy új aranybánya-projektből, és a gyémántokkal foglalkozó Alrosával is, akik alapanyag híján már az indiai piacról is egyre inkább kiszorulnak.

Bankok és tankok

Az Euronews a pénzügyi szolgáltatók piacán találta a leginkább faramuci helyzetet: bár a pénzügyi szektort a legsúlyosabb nyugati szankciók sújtották, és az orosz gazdaság is rengeteg devizatranzakciót bonyolít a nemzetközi piacon, az eredmények mégsem annyira látványosak. Hiába került például szankciók alá az orosz bankpiac majdnem felét kitevő Szberbank és VTB, a Szberbank 2023-ban így is 17 milliárd dolláros rekordprofitot könyvelhetett el.

A VTB esetében pedig mindössze annyit sikerült elérni, hogy miközben nagy-britanniai leányvállalatuk csődbe ment, a szinte húszszor akkora népességű Kína felé terjeszkedni kezdtek –

és ők lettek az első olyan bank is, amely a SWIFT-rendszert megkerülve már közvetlenül jüanban számolt el pénzmozgásokat Kína felé.

Nyitókép: ALEXANDER KAZAKOV / POOL / AFP

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. február 27. 17:56
Nem tudom ,. mi lenne jobb. Trump, talán megállítaná az őrültséget. De az kell nekünk ? Biden, vagy Kamala, vagy Obamáné csak gyengítené az uSA-t tovább. ÉS A VILÁGNAK AZ LENNE A JÓ... Erők Egyensúlya
survivor
2024. február 27. 17:52 Szerkesztve
o1gpedotolvaj Orbán régen látott stabilitást és biztonságot hozott. Jaaa.. és NINCS kire lecserélni. Minden egyes ukrajnai háborús hónap növeli itthon Orbán támogatottságát. De ennek belátásához kéne vagy 90-es iQ... Annyi megh MZP-nek nincs. Fletónak lenne, de ő meg versenyt fut az idővel és az alkohollal. Kígyók kígyóznak, prímek prímelnek....
survivor
2024. február 27. 17:46
Élő Év a " Amerika egy tál lencséért vágta le az aranytojást tojó Európai tyúkot" Van benne valami. Az USA tönkreteszi az EU-t, az egyetlen komoly (nem angolszász )szövetségesét.-Kína ellen. Miközben az azonos ideológia miatt (woke, cancel, ,lmbtq, MIGRIK..) azonos problémákat generál egy 500 M-s népességben, amilyeneket az ő 350 M-s népessége SE tud megoldani. Kénytelen -kelletlen egymáshoz láncolja RUS-t és CHI-t, némileg az arab keletet, és potenciálisan INDt is. De nem képes gyarmatosítani Afrikát. De tovább utálja a gringokat D-Am. De IZRre továbbra is szüksége van. Pofán verték nem csak Koreában és Vietnamban, de most már a jelentéktelen Afganisztánban is. Érthető, hogy ezért erőlteti UKRt, de a RUS ettől nem gyengül--m,a SE működik a COCOM lista.
pipa89
2024. február 27. 13:52
Mikor jön már rá Európa lakossága, hogy az angolszászok harmadxra is behúzták a csőbe???????????????????????? A Bankok és tankok országa az USA, ahol a nemzetgazdaság = védelmi pénzek címén kilopott közpénz konvertálása a hadiipart irányító FED-es és befektetői alapok tulajdonosainak magánpénzzé. A jenkik mikor ébrednek? Mikor állítják már meg ezt az őrületet???????????????????????????????????????????????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!