Megint panaszkodik az érzékeny tömeggyilkos, Breivik

2024. február 16. 15:23

Még könnyeket is hullatott a meghallgatásán: Anders Breivik embertelennek találja a börtönt, ahol saját edzőterme, papagájai és tévészobája is van. A bíróság azonban elutasította a keresetét.

2024. február 16. 15:23
null

Anders Behring Breivik, aki 77 embert gyilkolt meg 2011-ben, már másodszor perelte be a norvég államot azt állítva, hogy megsértették az emberi jogait, azonban a bíróság elutasította a keresetét – számolt be az Euronews. 

Breiviket 2012 óta elkülönítve tartják fogva. A tömeggyilkos azt állította, hogy ez az emberi jogok európai egyezménye értelmében „embertelen büntetésnek” minősül. 

Az oslói kerületi bíróság elutasította az elítélt állításait. 

„Breivik számára jó körülmények vannak biztosítva a börtönben, és viszonylag nagy szabadságot élvezhet” 

– jelentette ki Brigitte Kolrud bírónő az ítéletében. Breivik azonnal fellebbezett. 

„Az ellenkező kimenetelben reménykedtünk, mert úgy hisszük: a kompenzációs intézkedések nem megfelelőek, ha figyelembe vesszük, hogy milyen hosszú ideig tartott az izoláció” – mondta a tömeggyilkos ügyvédje a norvég NRK-nak. 

Breivik már próbálkozott hasonlóval 2016-ban és 2017-ben, azonban az Európai Unió Bírósága elutasította a keresetét. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Embertelen körülmények”

Breiviket két évvel ezelőtt szállították át a Ringerike börtönbe, ahol egy kétszintes komplexumban tartják fogva, ahol konyha, étkező és tévészoba is van, de rendelkezésre áll egy Xbox is. 

Van egy fitneszterme is súlyzókkal, futópaddal és evezőgéppel, és még három papagáj is van a börtönben. 

Breiviket 2012-ben tömeggyilkosságért és terrorizmusért ítélték el az oslói kormányépületben elkövetett robbantásért, amelyben nyolc ember vesztette életét, valamint az Utøya szigetén elkövetett mészárlásért, ahol a norvég Munkáspárt ifjúsági aktivistáinak táborában 69 embert ölt meg.

A tömeggyilkos azt állította önvédelemből cselekedett, hogy „megvédje Norvégiát a multikulturalizmustól”. A férfit 21 év börtönre ítélték, azzal a kitétellel, hogy a büntetés letöltése után is határozatlan ideig fogva tarthatják, amennyiben veszélyesnek minősítik. 

A meghallgatáson tett vallomása során az elítélt könnyeket hullatott,

és azt állította: depressziós és öngyilkossági gondolatoktól is szenved. Janne Gudim Hermansen, a börtön által kinevezett pszichiáter, aki találkozott Breivikkel azóta, hogy 2022-ben áthelyezték Ringerikébe, a meghallgatáson elmondta: kétségei vannak a könnyek őszinteségével kapcsolatban.

Nyitókép: Cornelius Poppe / NTB / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grrrgo
2024. február 16. 19:02
Ajaj, a norvégok nem jogállamban élnek! Jön a VanDeLejjeb őnagysága és eldádálja a norvég legfelsőbb bíróságot.
simonpali
2024. február 16. 17:53
Depressziós,mert leginkább kedvelt tevékenységét, az ember olest nem tudja gyakorolni. Sebaj Anders, még 8 év kb, aztán alighanem kiengedtek. Majd akkor folytatod, amit elkezdtel.
KBA98
2024. február 16. 17:15
Ki kell végezni és akkor nem lesz több panasz! It must be done and then there will be no more complaints!
Zolotarjov
2024. február 16. 16:59
Össze kellene zárni a vörös amazonnal, Ilaria Salisszal..😆
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!