Lengyel szakértő: A baloldal kíméletlen hatalmi harcot folytat Lengyelországban

2024. február 22. 17:39

Az új lengyel kormány külpolitikája szervilisen szolgálja Brüsszelt, nem tisztelik az alkotmányt – mondja Tomasz Grzegorz Grosse, a Varsói Egyetem oktatója, az MCC vendégoktatója.

2024. február 22. 17:39
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Mi történt Lengyelországban, amióta Donald Tuskék átvették a hatalmat?

A baloldali-liberális koalíció a 2023-as őszi választásokon elsősorban a konzervatív pártok hatalomból való eltávolításának jelszavával pályázott a hatalomra.

 A külpolitikában a Berlinhez és Brüsszelhez fűződő kapcsolatok javítására összpontosított, beleértve az úgynevezett európai jogállamiság újjáépítését.

Már a választások után kiderült, hogy az európai jogállamiság újjáépítése mindenekelőtt a lengyel jogrend, köztük a Lengyelországban hatályos alkotmány megsértését jelenti. Ezt Brüsszel hallgatással, sőt egyes EU-tisztviselők jóváhagyásával fogadta. Berlinben is lelkesedéssel fogadták. A választások után az is kiderült, hogy az új kormány az úgynevezett weimari háromszög részeként Franciaországgal és Németországgal kívánja megújítani a kapcsolatokat, és kevesebb figyelmet fordít a Közép-Európával és az USA-val való kapcsolatokra.

Hogyan jellemezné a jelenlegi kormány hozzáállását az ellenzékhez?

A lengyel alkotmányt többször megsértették, többek között a közmédia új kormány általi átvételekor, majd az ügyészség átvételekor, valamint két konzervatív képviselő börtönbe vetésével és parlamenti mandátumuk elvételével. Ugyanakkor a hatályos törvényeket nem tartották tiszteletben, és nem is módosították azokat az alkotmányos eljárásnak megfelelően. A miniszterelnök politikai döntése és a lengyel szejm határozatai alapján jártak el, amelyeknek a lengyel jogrendszerben csak politikai jelentőségük van, és nem hoznak létre jogot, különösen nem a törvényes jog vagy az alkotmány felett álló jogot.

Miként reagáltak a bíróságok?

A probléma az, hogy a lengyel igazságszolgáltatási rendszer erősen átpolitizált és politikailag polarizált. Ezért egyes bíróságok támogatják a kormány döntéseit, más bíróságok pedig blokkolják azokat.

 A politikai harc tehát áttevődött az igazságszolgáltatási rendszerre.

Ez nagyrészt az Európai Uniónak köszönhető, amely erősen átpolitizálta a lengyel igazságszolgáltatást, és irányt szabott a bírósági harcnak, például azzal, hogy megsemmisített néhány lengyel bírósági ítéletet.

Az új lengyel kormány hátraarcot csinált LMBTQ-ügyben is. Mennyire tetszik ez a lengyel lakosságnak?

A baloldali-liberális kormány az LMBTQ irányába történő változásokat jelent be az oktatási rendszerben, a kultúrpolitikában, valamint a házasságról és a családról szóló törvény módosítását, amely biztosítja az úgynevezett azonos neműek élettársi kapcsolatát. Az ilyen irányú határozottabb politika lehetőségei azonban korlátozottak, mivel egyes kormánycsoportok valójában konzervatív nézeteket vallanak ezen a területen. Ez a helyzet a parasztpárttal Lengyel Néppárttal , ami a kormányon belüli megosztottság oka ebben a kérdésben.

Az elmondottak fényében hogyan jellemezné az ország általános légkörét?

Az ország politikai légköre feszült. 

Kíméletlen hatalmi harc folyik, nemcsak a politikusok között, hanem az újságírók és a bírák között is. 

Ez gyengíti Lengyelországot a nemzetközi színtéren. Az EU vezető fővárosai, azaz Berlin, Párizs és Brüsszel a baloldali-liberális oldalt támogatják. Ez érthető, mert ez a berendezkedés mind geopolitikai szinten, mind politikai értékek tekintetében megfelel nekik.

Hogyan látja a közelgő európai uniós választásokat hazájában és általában európai szinten? Átveheti a jobboldal a hatalmat Brüsszelben?

A konzervatív és jobboldali csoportok általában véve egyre nagyobb támogatottságot élveznek az EU-ban. A gazdasági helyzetből fakad, hogy ez a támogatottság még nagyobb lehet, ugyanis az EU-ban a baloldali-liberális politikai főáramlat pártjai által elkövetett nyilvánvaló hibák a jobboldalnak kedveznek. Ez a helyzet például az EU klímapolitikája és migrációs politikája esetében. A kérdés az, hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy az Európai Parlamentben legyőzzék a baloldali-liberális többséget, és egy jobboldali frakciókból álló koalíció átvegye a hatalmat. Véleményem szerint egy ilyen forgatókönyv valószínűtlen.

 Fontos azonban, hogy a közép-európai konzervatívok képviselete megerősödjön a leendő Európai Parlamentben,

 és hogy egy frakción belül – lehetőleg az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládjában – működjenek együtt.

Fotó: Pixabay

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2024. február 23. 05:53
Az "MCC vendégoktatója" (kiköp) baksisért mocskolja a honfitársait.
recipkoki
2024. február 22. 21:04
az antiszemita megnyilvánulásairól ismert Veszprémy Bernát László höhöö.Veszprémy sajnos sokszor kreál olyan állításokat, amelyeket a tudományos életben senki sem tett. Veszprémy László Bernát: Gyilkos irodák Veszprémy könyvének elemzése nem egyszerű feladat. Ugyanis a kötetben több, egymást olykor teljesen kizáró olvasat Egyébként értelmetlen az a kérdés, hogy bizonyíthatóan tudta-e Horthy a magyar deportálások célját, ha egyébként bizonyítható, hogy a német zsidópolitika céljaival általánosságban tisztában volt. Erre bőven van bizonyíték, és Horthy saját emlékirataiban egy 1944 eleji álláspontját rekonstruálva maga is beismeri, his szimultán jelenik meg. https://betekinto.hu/sites/default/files/betekinto-szamok/2020_1_ungvary.pdf Veszprémy azonban kötetében sorozatosan saját magával kerül ellentmondásba, és olyan értékelésekre jut, amelyek éppenséggel ellentmondanak fő állításainak. Az antiszemita Veszprémi hazudik ? nahát ki hitte vóna höhöö
recipkoki
2024. február 22. 20:28
Milyen jó látni ahogyan a seggfej pedószopók álszent módon, utasításra hőbörögnek mert Tusk rendet tesz végre Lengyelországban, amelyet a PIS okozott Nehéz dolga van, lesz, mert "ezek" trumpli, orbán, erdöglény, netanjahu, putin , ugyanaz a fajta.. Hatalommániás, korrupt és minden aljas, mocskos eszközt bevet, ha nyer, hogy megtartsa, ha veszit, hogy visszanyerje a hatalmat, ellehetetlenítse ellenfeleit. Lásd, a Capitólium elleni ostrom, erdöglényt több ezer embert bebörtönzött, mert ellene fordultak, orbán 2006 tv ostrom, de azért jött létre a cöf is, hogy egy adott tömeg rögtön cirkuszoljon, ha veszélyben a hatalom, rendeleti kormányzás, döbbenetes propaganda, stb, stb. Stb. Orbánéknak nem tetszik:Nehéz lesz mert egy undoritó aljas fasiszta párt a PIS a FideSS is Orbánt is dutyiba záratná bizonyos volt, hogy a PIS rengeteg gazságot, bűncselekményt(gazdaságit is) követett el a kormányzása alatt, amit fel kell göngyőlíteni, és az elkövetőket bíróság elé kell majd állítani.
recipkoki
2024. február 22. 20:18
Mivan antiszemita Bernát ? rátörsz a lengyel demokráciára ,beavatkozol más ország belügyébe ,a demokrácia visszaállítása ellen uszítasz amikor Lengyelország Tusk vezetése alatt visszatér egy Európa-barát és demokratikus irányvonalhoz. Az elmúlt években a PiS-kormány aláásta a jogállamiságot, és politikai nyomást gyakorolt ​​a bírákra. Az EU Bizottsága ezért vonta meg az EU pénzt mint Orbűn nemzetthynáci diktatúrájától Lengyelországban a Tusk miniszterelnök vezette új kormány megpróbál visszatérni a demokráciához és a jogállamisághoz. A kiszavazott jobboldali nacionalista PiS azonban ellenáll illiberális politikája lebontásának Lengyelországot nyolc évig, 2015-től 2023-ig jobboldali populisták és nacionalisták kormányozták. A szabadságot, a liberális értékeket és a demokráciát hirdetők gyakran nehéz időket éltek át ebben az időszakban. . A választópolgárok úgy biztosították a hatalomváltást, hogy egy ellenzéki szövetségnek adtak többséget a szejmben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!