Lebuktak a balti morálbajnokok, jól keresnek az orosz piacon

2024. február 19. 16:42

Meglepetésország futott be az orosz importrangsor élére, az Erkölcsi Minősítő Ügynökség is megszólalt.

2024. február 19. 16:42
ZELENSZKA, Olena; RINKEVICS, Edgars
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Minden szankciót, fegyverszállítást és erős oroszellenes kiállást támogat, kritizálja mindazokat, akik nem így tesznek, közben pedig degeszre keresi magát az orosz alkoholpiacon – ki az?

Mint kiderült, Lettország.

Ezt is ajánljuk a témában

A RIA Novosztyi nemrég hozta ki az orosz alkoholimport friss statisztikáit, melyből látható: Lettország toronymagasan Oroszország legnagyobb whisky-exportőre, az orosz whisky-import jó 70 százaléka a kis balti országból érkezett 177,4 millió euró értékben. (A második helyezet a legnagyobb balti ország, Litvánia 26,9 millió euróval.) Emellett vitézkednek a lettek a borexportban is, Oroszország tavaly több bort vett tőlük, mint Olaszországból (73 vs. 68 millió eurónyit), miközben Lettország sem whiskey, sem bor tekintetében nem nagyhatalom – csak az Oroszországgal való kereskedelem sápját fölözik le.

A hír már csak azért is pikáns, mert a röviditalokat európai uniós szankciók sújtják –

igaz, nem az exportjukat, hanem az importjukat. A 2022 áprilisában meghozott ötödik szankciós csomagban az EU betiltotta számos fogyasztási cikk importját Oroszországból, köztük a fáét, a röviditalokét (külön kiemelve a vodkát), valamint a drága tengeri herkentyűkét (itt a kaviárt látta fontosnak az Európai Bizottság külön kiemelni).

Nem boldog a morálügynökség

A Euronews ma reagáltatta a hírre mind az Ukrajnával kapcsolatos lobbit végző civileket, mind a lett felet. Az Oroszországban működő külföldi cégek nyilvános nyomasztásával foglalkozó Erkölcsi Minősítő Ügynökség (Moral Rating Agency) munkatársa, John Wright a lapnak elmondta: „Lettország Oroszországba irányuló exportüzletének folytatása szégyenletes és ellentmond a Lettország által vallott értékeknek.

Belül az Erkölcsi Minősítő Ügynökségnél Lettország whiskey-kereskedelmére »Whiskeygate« néven hivatkozunk, mert az botrányos,

és mert ezáltal Lettország kapuként szolgál nyugati szeszcégek számára az orosz piachoz.”

Wright nem tud napirendre férni afelett, hogy Lettország annak ellenére a világ hatodik legnagyobb whiskey-importőre, hogy „népessége kisebb Idahóénál”, és számításaik szerint „ha a lett lakosság tényleg meginná az ország által importált összes alkoholt, akkor minden lett férfi, nő és gyermek bódult állapotban töltené minden nap nagyobbik részét”. Elmondása alapján ugyanakkor nem ez történik, mert Lettország ötször annyi whiskeyt visz ki Oroszországba, mint amennyit maga elfogyaszt.

Védekezik a lett jegybank

Matiss Mirosnikovs, a lett jegybank, a Latvijas Banka közgazdásza a cikkhez nyilatkozva hangsúlyozta: az Oroszországba exportált whiskeyt nem Lettországban gyártják, és voltaképpen nem is hazája a hibás. „Azt hiszem, az történik, hogy a nyugati cégek megpróbálják elterelni a figyelmet a saját eladói szerepükről , és más disztribútorokat hibáztatnak,

miközben a nagy anyacégek nevei nem szerepelnek a kereskedelmi ügyletekben, így nem látszik, hogy közvetlen kapcsolatban állnak Oroszországgal”

– mondta el a közgazdász. Szerinte azonban mindez nem Lettország bűne, hiszen „mi a határon vagyunk, és lesznek olyan nyugati exportőrök, akik kihasználják ezt a lehetőséget.”

Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. február 19. 21:06
A Balti országok - melyek csökkentik az orosz deviza készletet - csak inasok az orosz államkasszát feltöltő US-hoz képest.
ujferi
2024. február 19. 20:32
Mocsok hazug Balti látszat orosz ellenzők ...
Teréz A Piréz
2024. február 19. 20:09
"Erkölcsi Minősítő Ügynökség". Azt hittem, hogy vicc, de legalábbis Monthy Python. Erre 1984.
tetx
2024. február 19. 20:09
Ja, a lettek ott sem voltak Lettországban, ilyen hülyék vannak nálunk is a Városházán...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!