Kiszámolták, mire lenne szüksége Oroszországnak, hogy megtámadja az Európai Uniót

2024. február 07. 14:54

A legújabb előrejelzés azzal számol, hogy az Egyesült Államok magára hagyja Európát.

2024. február 07. 14:54

Nagyon kevés az esély arra, hogy megtámadja Oroszország Európát, hiszen nem rendelkezik elegendő erőforrással Moszkva ahhoz, hogy egy győzelemhez szükséges méretű hadsereget létrehozzon és fenntartson – írja a The Telegraph.

Legújabb véleménycikkében Andrew Lilico brit közgazdász azt az esetet vizsgálta, hogy mi történne akkor,

ha az Egyesült Államok magára hagyná Európát.

Nem véletlen a téma, hiszen az a feltételezés, hogy újra Donald Trump lehet az Egyesült Államok elnöke, már amúgy is sok újságírót foglalkoztat.

A brit közgazdász az orosz gazdaság méretéből, valamint az orosz lakosság lélekszámából indult ki. Az ország GDP-je az olasz GDP alig 85 százaléka, 140 milliós lakossága pedig kisebb, mint a francia és német lakosság együttesen.

Az orosz gazdaság az EU gazdaságának csupán 10 százaléka, az európai országok GDP-jük 1,3 százalékát költik védelmi kiadásokra, miközben Oroszországnál ez 6 százalék.

Nominálisan tehát az EU védelmi büdzséje még mindig nagyjából kétszer akkora, mint az orosz. Amennyiben Oroszország ezt a hátrányt kompenzálni akarja, akkor létre kell hozniuk egy közel kétmilliós haderőt.

Amennyiben viszont Oroszország támad, akkor másfélszeresére kell növelnie a hadseregét a történelmi tapasztalatokból kiindulva,

tehát összesen hárommilliós hadseregre van szüksége a támadó országnak.

Tény azonban, hogy ez már most is így van, hiszen az orosz reguláris erők 1,2 millió embert tartanak fegyverben, illetve van még 2 millió tartalékosuk is. Amennyiben viszont biztosan győzni akar Oroszország, még erősebb hadseregre lesz szüksége, amit viszont az orosz gazdaság nem engedhet meg magának.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MIKHAIL KLIMENTYEV / POOL / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. február 29. 21:38
Észak-Kóreának van az USA után a legtöbb fegyvere. Számít az, hogy mekkora a GDP-je? Nem igazán. Hogyan számolják a GDP-t és mire fordítják, az érdekes lehet.
Palatin
2024. február 29. 21:35
Ha a felek nagyon gyülölik egymást, akkor egy világháború éppen olyan könnyen kitörhet, mint egy kocsmai verekedés. A két dolog pszichológiája ugyanaz. Most egy ilyen helyzet közeleg. A Nyugat Oroszországot teljesen demonizálja, megvonja tölük az emberi minöséget, nem hajlandók vele még szóban sem állni stb. Ezt a Nyugat még Hitler-Németországgal sem tette. Holott éppen a Nyugat volt az, aki csúnyán becsapta Oroszországot és Ukrajnán keresztül be akart férközni annak zsigereihez. Hiszen ez a háború fö oka, ez még annak is világos, aki az ellenkezöjét állítja. A Nyugat morálisan mindenképpen a hunyó, ezt katonailag akarják kompenzálni. Életveszélyes lépés. Ez nem jó jel. A 3-4. genaráció, - a politikusok generációja is -, már elfelejti, vagy nem veszi komolyan a háború borzalmait, már megint hösködni akar, nem hajlandó belátásra, kompromisszumokra. A békés fejlödés idöszakában megint kialakul bennük azaz az érzés, hogy mi vagyunk a menök, a erösek, csak nekünk lehet igazunk.
Palatin
2024. február 29. 21:30
A Nato csak arra kell az USA-nak, hogy az európaiakat harcoltassa az oroszok ellen, megkímélve az amerikai kontinenst és a katonáit. Ez nyilvánvaló, az lenne furcsa, ha valaki a Nato-t máshogyan értelmezné.
Stingary76
2024. február 09. 20:37
"Az ország GDP-je az olasz GDP alig 85 százaléka," Hogy ettől a GDP fétistől mifasznak nem tudnak megszabadulni ezek a "szakértők".. B+, ha nem az asszony vágja le a hajamat tegnap előtt, hanem elmegyek fodrászhoz és fizetek érte, akkor nőtt a GDP... Bravó. Az olasz fizet egy étteremben 50 eur összeget, tökugyanolyan kajáért az orosz oroszban meg 25 eur-nak megfelelő rubelt.. Hú, mennyivel erősebb az olasz he.. Igaz fegyvert, lőszert nem tudnak gyártani, majd lőnek a GDP-vel..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!