Kidurrant a zöldpolitikai lufi Európában, a Politico szerint ez a jobboldal hibája, de elismerik: Von der Leyen is szembeköpi a klímaváltozást

2024. február 26. 08:51

„Európa reményeit egy zöldebb jövőre nyakon öntötték rovarirtóval, bedobták a kemencébe, levadászták, elütötték autóval és átgázolt rajta egy tehéncsorda” – írja elemzésében a brüsszeli lap.

2024. február 26. 08:51
null

Aggódhatnak a zöld pártok a júniusi EP-választások miatt – mutat rá elemzésében a Politico. A brüsszeli lap szerint ugyanis „Európa reményeit egy zöldebb jövőre nyakon öntötték rovarirtóval, bedobták a kemencébe, levadászták, elütötték autóval és átgázolt rajta egy tehéncsorda”. Ráadásul  mindezt a zöld pártok sínylik meg, legalábbis a Politico szerint.

A zöldpolitika újabban annyira kínos lett Európában a lap szerint (gondoljunk csak a sorra visszakapcsolt atomerőművekre, a felháborodott gazdák tüntetésére, stb. – a szerk.), hogy még Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (újrázni tervező) elnöke is „próbál megszabadulni hagyatékának zöld elemeitől”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A Politico még a saját felmérését is bemutatja érvként a témában, amely „az EU-ban és az Egyesült Királyságban zajló országos vitákról” szól. Annak eredménye szerint ugyanis az EU 27 országában és az Egyesült Királyságban „a jobboldali politikusok igyekeznek éket verni a választók és a zöld politika bajnokai közé”, amellyel a brüsszeli lap szerint tovább „szítják, mélyítik” a sérelmeket.

A brüsszeli lap írása szerint a jobboldali politikusok azzal érvelnek, hogy „a klímavédelmi fanatizmus túl messzire ment, túl gyorsan, óriási költségekkel jár, vagy – ritkább esetben – azzal, hogy az éghajlatváltozás csak kitaláció”.

Érdekesség, hogy ezt követően a lap 28 ország belső, zölpolitikát érintő konfliktusait is összefoglalja röviden, köztük Magyarországét is.

A Politico cikke hazánk kapcsán – az ellenzékhez hasonlóan – a hazánk által más, nyugati országok elől elcsaklizott akkumulátorgyárat sérelmezi, valamint (objektív forrásként – a szerk.) Gyöngyösi Márton nyilatkozatát idézi.

A lap témában írt, angol nyelvű cikkét itt olvashatja.

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

***

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
törölt felhasználó
2024. február 27. 10:09
A hivatkozott angol nyelvű oldalt azóta törölték, és olyan alaposan, hogy még a Wayback Machine se látja, bár a törlést megelőzően, még február 26-án négy alkalommal is rögzítette (to capture) az oldal aktuális állapotát.
Martell 2
2024. február 26. 18:50
Soros libsi firkászai féltik a zöldkomcsikat.
Zsolakomarom
2024. február 26. 16:38
jo lenne, ha ez igaz lenne de pruszell eleg hulye ahhoz, hogy tovabb folytassa a zoldterrorizmust, ami nem mas mint az europai gazdasag leepitese, versenykeptelenne tetele
nemecsekerno_007
2024. február 26. 12:57
Persze, nyírjuk ki az európai gazdaságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!