Kiderült: ennyibe kerülne Ukrajna EU-csatlakozása

2024. február 21. 09:15

Új elemzések kerültek napvilágra arról, milyen összegekbe kerülne Ukrajna uniós csatlakozása.

2024. február 21. 09:15

A német Die Welt arról ír, milyen összegekbe kerülne, mit jelentene az EU-nak Ukrajna csatlakozása.

Az EU decemberi döntésével megkezdődhet Ukrajna csatlakozási folyamata. Egy majdan ténylegesen bekövetkező csatlakozás viszont jelentős változásokat hozna az EU pénzügyi, költségvetési viszonyaiban, a Welt ennek járt utána.

Az International Centre for Defence and Security nevű agytröszt tanulmányán keresztül mutatja be az ukrán EU-csatlakozás pénzügyi vonzatait.

Először is: 

ha Ukrajna ma az EU tagjává válna, rögtön az uniós források legnagyobb kedvezményezettjévé lépne elő,

évente mintegy 19 milliárd eurót kapva a közösségtől. A német Institut der deutschen Wirtschaft (IW) intézet is hasonló, évi 18-27 milliárd euró közötti összeggel számol Ukrajna esetében. Az Európai Tanács titkársága pedig 26 milliárd eurós összegre jutott elemzése során.

Az EU gazdag államainak emiatt mélyen bele is kellene nyúlnia a zsebeikbe: Németországnak is 20 százalékkal növelnie kellene befizetéseit.

A tanulmány szerzője, Michael Emerson a Weltnek arról beszél: vannak spekulációk arról, hogy mibe kerülne Ukrajna EU-tagsága, például az is terjed, hogy Ukrajna belépésével az eddigi kelet-európai EU-tagok a kifizetések kedvezményezettjei helyett onnantól nettó befizetőkké válnának – a szakértő szerint viszont ez a feltételezés nem megalapozott.

Ugyanakkor a Welt is leszögezi, hogy nem lenne egyszerű folyamat Ukrajna EU-n belüli finanszírozása. 2004-től ugyan Nyugat-Európánál szegényebb országok sorát vették fel az EU-ba, de Ukrajna esete teljesen más. 

Egy hatalmas ország, amit éppen háború pusztít, de Spanyolországgal mérhető össze a lakossága és több termőföldje van, mint Olaszországnak. A Welt szerint 

Ukrajna egymaga több uniós forrást tudna igényelni, mint az összes többi EU-tagállam együttvéve.

Ma Lengyelország a legnagyobb kedvezményezettje az EU támogatásainak, 2022-ben több mint 11 milliárd eurót kapott Brüsszel. Mögötte Románia (5,5 milliárd euró) és Magyarország (4,2 milliárd euró) áll.

Ukrajna egyértelműen jóval többet kaphatna, mint ezek az országok.

Az EU legnagyobb befizetői ma Németország (21,5 milliárd eurós befizetés), Franciaország (9,6 milliárd euró), Hollandia (6,3 millió euró), valamint Olaszország (4,9 millió euró).

Az International Centre for Defence and Security szerint Ukrajna csatlakozásával Németországnak mintegy 20 százalékkal, 4,6 milliárd euróval kellene növelnie EU-befizetéseit, míg Franciaországnak mintegy egyharmadával kellene növelnie a befizetést.

A tanulmány szerint az EU nettó kedvezményezettjei közül Spanyolország kerülne kellemetlen helyzetbe, ők ugyanis jelenleg még minimálisan pozitív mérleggel részesülnek az EU-pénzekből, de Ukrajna támogatására a tanulmány szerint 1,5 milliárd eurót kellene fordítaniuk, amivel egyértelműen negatívba fordulna a mérlegük.

Magyarország jelenleg az EU támogatási rendszerének harmadik legnagyobb kedvezményezettje

Lengyelország és Románia után. A tanulmány úgy számol, hogy miközben jelenleg 4,2 milliárd euró jár(na) Magyarországnak, addig Ukrajna csatlakozása esetén hazánknak mintegy 0,19 milliárd eurót kellene pluszban fizetnie, vagyis mintegy 5 százalékkal csökkenne a „nyereségünk”, de továbbra is bőven a legnagyobb kedvezményezettek között lenne Magyarország.

A Welt cikke arra is kitér, hogy az Ukrajnának elméletben járó majdani tagsági támogatások mintegy fele az agráriumba menne majd (ahogy ma is az EU-ban a Közös Agrárpolitika teszi ki a támogatási összegek mintegy felét). Ukrajna csatlakozásával vagy a Közös Agrárpolitika forrásait kellene radikálisan megnövelni, vagy pedig 

az európai gazdák torkán kellene lenyomni azt, hogy ezentúl jóval kevesebb támogatást kapnak

az Ukrajna csatlakozása miatti újraosztás következtében.

Az elmúlt hónapok európai gazdatiltakozásai viszont megmutatják, milyen érzékeny téma bármilyen forrásmegvonás a gazdáktól – emlékeztet a Welt. Ezért inkább az EU-költségvetést kellene megreformálni – értsd: jelentősen megnövelni. A tagállamok azonban hagyományosan nem kívánnak jelentősen nagyobb összegekkel hozzájárulni az EU költségvetéséhez, ami ezért sem tud tovább lépni egy jóval magasabb, „európai szuperállami” léthez szükséges főösszegek felé.

A másik nagy kérdés az agrárium területén az olcsó ukrán termények EU-ba való beengedése, és annak következményei. 

Mit tenne az európai termény- és élelmiszerpiaccal, ha az ukrán termékek akadálytalanul keringenének a közös piacon?

Ez a támogatási pénzekhez hasonlóan forró és konfliktusos pont már most is az európai politikában.

És marad még egy nagy kérdés a végére: az EU szegényebb régióit ma támogató uniós kohéziós alapokat vajon hogyan rendezné át a már háború előtt is rendkívül szegény, azóta pedig infrastrukturálisan és gazdaságilag romba döntött, háborús zónaként funkcionáló Ukrajna belépése? Erre a kérdésre végső választ a Welt cikke sem mer adni. Azt viszont leszögezik a végén: egy éves 19 milliárd eurós támogatás ugyan sok pénz, de az EU-nak megérné kifizetni Ukrajnáért.

 

Nyitókép: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2024. február 21. 14:07
Értsétek meg, barátaim, az eddig megszokott, 'normál' politikai kereteknek vége, nincs többé ilyen. Az ellenség, aki a meggyilkolásotokra esküdött a mag érdekei védelmében, mindenre képes. És mindent meg is fog tenni ennek érdekében. Ha ez a gyilkosság, akkor a gyilkosság, ha a terror, akkor a terror. Nem érdekli őket, nem érdekli őket senki és semmi, csakis saját maguk. És mindenen átgázolnak ennek érdekében. Így érdemes látni a dolgokat, mert ez a valóság. Holnap már késő lehet, kész helyzet alakul ki, és nem haboznak cselekedni. Ezek az utolsó pillanatok. Ha veszítünk, akkor vége, emberek százmilliói kerülnek nyomorúságba Európában, senki se fogja képviselni az érdekeiket. Egy massza lesz belőlük, akiket korbáccsal terelnek, rabszolgák, akik térden állva könyörögnek az életükért. Ők pedig nagy kegyesen, a fajukra teszik majd a talpukat.
Aerion
2024. február 21. 14:00
rocktoberi-2 "Ukrajna csatlakozásával Németországnak mintegy 20 százalékkal ... Franciaországnak mintegy egyharmadával kellene növelnie a befizetést." Na ezért nem lesz Ukrajna uniós tag. Az uniós befizetések 0,5%-os emelése miatt is késhegyre menő viták szoktak lenni. Az a kormány amelyik ebbe a drasztikus emelésbe belemegy, az hamar meg fog bukni. ----- Normális esetben igen. De hol van itt normális eset? Amennyiben a moslék megvédi az érdekeit ebben az évben az uniós választáson, és elegendő halott és nem létező személy szavaz majd az amerikai elnökválasztáson a normalitás keretei végleges átszabásra kerülnek. A lázongókkal szemben erővel lépnek majd fel. Ez a társaság nem fog visszariadni attól sem, hogy é l e s lőszerrel lőjenek az ellenük tüntetőkbe. Itt vannak előjelek, a gazdák Oroszországot támogatják, mondja a cseh miniszterelnök. A fideszesek a pedofilokat támogatják, aki a fideszre szavaz a pedofilokra szavaz, mondja a honi moslék. Ma. És holnap, mit mondanak?
Mich99
2024. február 21. 11:55
@fasputin 2024. február 21. 11:23 "úgy lesz otthagyva ukrajna is ,ahogy afganisztán meg irak" Ez valószínű. De a helyzet bonyolultabb. 1. a fő cél Oroszország meggyengítése 2. Európa meggyengítése 3. a NATO expanziója 4. közben ráfordulás Kínára Az USA mind a négy ponton (részleges) sikert ért/ér el(!) úgyhogy folytatódik a kavarás, világháborús veszéjjel, de Ukrajna csak egy eszköz volt...
Mich99
2024. február 21. 11:27
EGY LÓSZART, MAMA! Nem kérünk a nácikból!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!