Képmutatással vádolják Von der Leyent a nemzetközi jogvédők

2024. február 15. 14:46

A Human Rights Watch szerint az Európai Bizottság elnöke „bátorítja az elnyomó vezetőket”.

2024. február 15. 14:46
VON DER LEYEN, Ursula

Véleménycikket közölt a Politicón a Human Rights Watch EU-tanácsadási igazgatója, Philippe Dam.

A nemzetközi jogvédő szervezet vezető munkatársa kifejtette cikkében, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke épp akkoriban járt tavaly Tunéziában, 

amikor tudhatott arról, hogy a tunéziai karhatalom több száz fekete-afrikait toloncolt ki a líbiai sivatagba,

ahol a kietlen körülmények között legalább 27 migráns meghalt. Dam szerint az afrikai migránsok egyébként is rasszista támadások és más erőszakos cselekmények áldozatai.

A Human Rights Watch igazgatója szerint Von der Leyen nem hajlandó tudomást venni mindezekről, inkább köt egy megállapodást Tunéziával, hogy több száz milliót ad az EU az országnak, cserébe a migránsok feltartóztatásáért. A megállapodás szövegében nem esik szó a migránsokért való aggodalomról, nincsenek meghatározva emberi jogi garanciák sem. A szerző úgy látja, 

Von der Leyen egyszerűen a szőnyeg alá söpörte az emberi jogi kérdéseket Tunéziában.

A nemzetközi jogvédő felhozza azt is, hogy Von der Leyen sem Azerbajdzsánban, sem a Fülöp-szigeteken, sem az Egyesült Arab Emirátusokban nem hozta fel az emberi jogi kényes kérdéseket; ahogy kínai látogatása során sem kritizálta a kínai helyzetet ezen a téren. A Human Rights Watch igazgatója azt is sürgette, hogy az izraeli-palesztin konfliktusban is hangosan szólaljon fel az áldozatok mellett a brüsszeli testület elnöke.

A Human Rights Watch véleményformálója ezután megfogalmazza az ítéletét: Von der Leyen tartózkodása az emberi jogok melletti kemény felszólalástól morálisan rossz, aláássa az EU hitelességét,

és felbátorítja az elnyomó vezetőket, akik a csöndben maradást zöld lámpaként értékelnek az EU részéről. 

Dam szerint az Európai Bizottság idén esedékes tisztújítása előtt ideje, hogy Von der Leyen a középpontba állítsa az emberi jogok kérdését.

 

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palika-2020
2024. február 15. 21:00
Miért nem lehet kimondani, hogy ő egy gyilkos? Mit kell itt jópofizni? Gyilkosokkal vagyunk körülvéve,Ursula, Biden, Putyin, Zelenszkij, stb…, mind gyilkosok, amennyire csak lehet. Mivel védekeznek? Hogy nem öltek fegyverrel? Lehet ölni szavakkal, rossz döntéssel, meg nem hozott döntéssel, törvénnyel, nemtörődömséggel, segítség elmulasztásával, cserbenhagyással, stb.stb.stb. Tudnunk kell, ha velük tárgyalunk, gyilkosokkal tárgyalunk!
pollip
2024. február 15. 19:29
Annyira durva ez a kép Leyenről! Undor a köbön!
atti64
2024. február 15. 19:23
HUZZÁTOK KAROBA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hangillat
2024. február 15. 19:06
The Open Society Foundations in 2010 granted US$100 million to HRW over ten years. Zat-Ló- Há-? Hálózat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!