Izrael újabb települést evakuál, megindultak a déli hadművelet előkészületei a Hamász ellen

2024. február 09. 21:39

Amerika közben figyelmeztette Izraelt: egy nem jól előkészített katonai manőver katasztrófába torkollhat.

2024. február 09. 21:39
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu at Gaza border
Maráczi Tamás

Benjamin Netanjahu pénteken arra utasította az izraeli védelmi erőket (IDF), hogy dolgozzák ki a palesztin lakosság kitelepítését Rafahból, illetve a Hamász elleni hadművelet utolsó fázisát. Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye szerint 

a Hamász négy alakulata húzódott vissza a városba és környékére 

az észak felől fokozatosan dél felé vonuló izraeli katonai nyomás elől, ezek megsemmisítése Izrael háborús célja, ezért ezeket a palesztin erőket nem hagyhatja ebben a szegletben, nehogy egy jövőbeli újabb támadásra legyenek képesek.

Az északi területeket az IDF már részben meg is tisztította

Egy neve elhallgatását kérő izraeli tisztségviselő a Reuters-nek elmondta: az izraeli erők segítenek a palesztin lakosságnak visszatelepülni északra, ahonnan többségük az északi területek korábbi harcai elől délre menekültek. 

Az északi területeket az IDF már részben megtisztította a Hamász katonai infrastruktúrájától. 

Sporadikus harcok zajlanak a Hamász megmaradt egységei és az izraeli hadsereg között az északi területen is, a fő hadművelet jelenleg a déli-középső területen, Han Júnisz településen zajlik. A katonai tervről szóló híradás két nappal azután jelent meg, hogy Netanjahu elutasította a palesztin szervezet tűzszüneti javaslatát.

Reakciók, értelmezések

Joe Biden amerikai elnök jelezte: az új izraeli szárazföldi akció „már sok lesz", 

Washington nem tudja támogatni azt, ha nem lesz tekintettel a civil lakosság humanitárius helyzetére. 

A Palesztin Hatóság közleménye szerint Izrael valódi szándéka az, hogy a gázai palesztinok egy részét szülőföldje elhagyására kényszerítse. „Az evakuáció a biztonságot és békét fenyegeti a régióban, minden vörös vonalat átlép" - áll a palesztin elnöki hivatal nyilatkozatában. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár figyelmeztetett: egy újabb izraeli hadművelet következtében egy „humanitárius rémálom" következhet be a városban.

Humanitárius helyzet

Nemzetközi segélyszervezetek is rámutatttak, hogy a Gázai övezet egyetlen egyiptomi határátkelőjével rendelkező településről  képtelenség záros határidőn belül kitelepíteni a több százezres menekült-tömeget, így ha egy izraeli katonai akció úgy kezdődne el, hogy lakosok tömegei tartózkodnak a háborús tereppé nyilvánított területen, az óriási emberáldozattal, polgári lakosok ezreinek halálával járhat. 

A 2,3 milliós palesztin enklávé déli részén fekvő városban közel másfél millió ember zsúfolódik össze, egy részük ideiglenes menekülttáborokban a határ közvetlen közelében. Az ott dolgozó nemzetközi segélyezők szerint katasztrofális a helyzet, nincs elég doktor, gyógyszer, élelem, a szennyezett ivóvíz és a betegségek miatt nagy a fertőzésveszély.

--

Nyitóképünk csupán illusztráció! Fotó: Israeli Government Press Office / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvv
2024. február 12. 10:06
Biden? Vajon ki beszel helyette? Lassan mar a sajat nevet is elfelejti. Nem hiszem el, hogy nem tudnak valami megallapodasra jutni, hogy vedjek a civileket, es kiszabaduljanak a civil tuszok. Szarnak ezek az emberekre. Mindket oldalon.
Uztu
2024. február 10. 12:09
Be fogják szopni, nagyon
Mandiner444hu
2024. február 10. 09:11
Izrael biztonsági okokból a végső megoldást választotta. 2023.10.07.-i muzulmán tömegmészárlás többé nem fordulhat elő.
Tasi János
2024. február 10. 07:53
Netanyahu 2019, március Knesset: "Bárkinek, aki keresztezni akarja a Palesztin állam létrejöttét, erősítenie kell a Hamasz anyagi támogatását!... Ez a mi stratégiánk!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!