Hamarosan ideiglenes tűzszünet kezdődhet Gázában?

2024. február 29. 15:44

Ha Ramadán kezdetéig nem egyeznek meg a felek, akkor Izrael a tervek szerint támadást indít a dél-gázai Rafah ellen. A Hamász egyik vezetője ugyan egy tévé beszédében rugalmasságról beszélt, de közben felszólította a palesztinokat, hogy a muszlim ünnepen vonuljanak fel a Templom-hegyre.

2024. február 29. 15:44
Daily life in Gaza under Israeli attacks

Amióta az amerikai, egyiptomi és katari közvetítők a múlt hétvégén Párizsban találkoztak, az izraeli sajtó tele van a harcok szüneteltetését célzó megállapodásról szóló hírekkel – írja a BBC jeruzsálemi tudósítója. 

Joe Biden a héten azt állította, hogy hétfőre megszülethet a megállapodás, azonban az izraeli tisztviselők nem ilyen optimisták. 

A lehetséges részletek

A legtöbb megjelent terv szerint 

a tűzszünet hat hétig tarthatna, és ez idő alatt fokozatosan 40 izraeli túszt engednének szabadon. 

Először a nőket (mind a civilek, mind a katonákat) engednék el. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg a férfiak ezúttal sem kerülnének sorra. 134 túsz van még Gázában, akiknek az egyötöde az IDF jelentései szerint meghalt. A 40 izraeli túszért mintegy 400 palesztin foglyot engednének ki az izraeli börtönökből, akik közül többeket súlyos terrorista bűncselekményekért ítéltek el. A tervek szerint az izraeli katonák kivonulhatnak Gáza néhány területéről, és az október óta tartó harcok miatt kitelepített 1,8 millió palesztin közül néhányan visszatérhetnek északi otthonaikba.

De mivel a tárgyalások ezen a héten még mindig folynak, a legtöbb kérdés még mindig a levegőben lóg.

Viták

A jelentések szerint még mindig vita folyik arról, hogy minden egyes izraeli túszért hány palesztin foglyot engedjenek szabadon. Még nem született megállapodás az izraeli katonák átcsoportosításáról vagy a palesztinok otthonukba való visszatéréséről sem.

De Haim Tomer, a Moszad volt osztályvezetője, aki rendelkezik tapasztalatokkal a korábbi tárgyalásokról, azt mondta a BBC tudósítójának, hogy optimista. 

„Úgy gondolom, hogy elég közel vagyunk” 

– mondta a korábbi hírszerző.

Megszólalt a Hamász vezetése

Iszmáil Hanije, a Hamász Katarban bujkáló vezetője nemrég televíziós beszédet tartott, amelyben amelyben arra utalt, hogy „rugalmasak” a tárgyalásokkal kapcsolatban, de mindezt csak azért teszik, hogy „megvédjék az embereiket.” A terrorvezér hozzátette: készek folytatni a harcot, és felszólította a ciszjordániai palesztinokat, hogy szegjék meg az izraeli kormány szigorításait és vonuljanak fel a Templom-hegyre Ramadánkor. 

A „rugalmasság” egyesek szerint arra utal, hogy a Hamász esetleg átgondolja követeléseit: vagyis a harcok teljes beszüntetését és az izraeli csapatok teljes kivonását a Gázai övezetből. A Hamász azonban még nem reagált hivatalosan a Párizsban kidolgozott javaslatokra.

Nyitókép: Omar Qattaa / ANADOLU / Anadolu via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

 

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-74
2024. április 19. 21:18
🍓 ️ F­­o­­r­r­­ó­­­ l­­á­­n­­­yok sz­­­ex­­et ak­ar­­­n­­ak, ba­sz­­­d m­­eg ők­­et 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
Mandiner444hu
2024. február 29. 16:10
Ha most Izrael bármi okból leáll a Hamasz elérte célját és nyert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!