Ezért tüntettek Rómában és ezért állt ki még Salvini és Meloni is a Budapesten lefülelt antifasiszta nő ügyében – szakértő a Mandinernek

2024. február 14. 08:01

Egyszerű járókelőket bántalmaztak súlyosan a szélsőbalosok – hogy lett mégis áldozat Ilaria Salisból az olasz közvélemény szemében? Szomráky Béla Olaszország-szakértő elmagyarázza.

2024. február 14. 08:01
Meloni és Orbán
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

„Olaszul csúnyán úgy mondják: ezzel védték be a feneküket” – fogalmaz lapunknak tömören Szomráky Béla Olaszország-szakértő, amikor feltesszük a kérdést, mégis hogyan lehetséges, hogy az olasz sajtó azon háborog, hogy „láncra verve” vezették elő a 39 éves Ilaria Salist, az meg valahogy kimarad az értékeléséből, hogy társaival a vád szerint kilenc embert szanaszéjjel vertek Budapesten.

Elöl ül az antifasiszta

Röviden az ügyről: a 39 éves milánói tanárnő, Ilaria Salis és társai egy Lipcsében megalakult szélsőséges antifasiszta szervezet tagjai, akik elhatározták, hogy eljönnek „nácit verni” Magyarországra, amikor az 1945. február 11-12-i kitörés napjáról emlékeznek meg Budapesten. Azonban nem a gyűlésen mazsolázták ki maguknak a neonáci jelképeket viselő embereket, hanem véletlenszerűen,

városszerte az utcán támadtak rá arra, akit nácinak/fasisztának gondoltak a ruházata alapján;

a jelek szerint a brutális támadásokhoz elég volt, ha valaki terepszínű gyakorlónadrágot viselt. Hátulról, maszkban, felfegyverkezve támadtak, a cél minél rövidebb idő alatt minél súlyosabb bántalmazás volt, 30 másodperc után leléptek. Öt akciójukat – betört fejek, szétvert arcok, összesen hat súlyos és három könnyebb sérült képében – siker koronázta, a hatodiknál elkapta őket a rendőrség.

Ilaria Salis elsőrendű vádlottat kéz- és lábbilincsben vitték be a tárgyalóterembe egy héttel ezelőtt – ő mondjuk mosolygott – az erről készült fotók pedig bejárták az olasz sajtót és közösségi médiát. Bár ez a magyar bíróságokon egyáltalán nem szokatlan eljárás, innentől kezdődött csak igazán Salis áldozattá maszkírozása, amelyben, mint Szomráky rámutat, élen járt az olasz sajtó.

Ezt is ajánljuk a témában

„Nem volt szerencsés bilincsben elővezetni, mert az olasz és az európai közvéleményt is ellenünk hangolta,

és valójában semmi szükség nem volt rá – ez az alapja a mostani őrületnek” – vélekedik a szakértő, aki szerint ez, s a börtönviszonyokra való panasza adott alkalmat egy kis „magyarozásra”. Dacára annak, hogy nincs ezzel kapcsolatban egységes gyakorlat Olaszországban sem, nagy felháborodást keltett a dolog. „Vittorio Feltri véleményvezér-újságíró a józanabb hangot képviselte, el is mondta, hogy Olaszországban sem wellness-szállók a börtönök, és hogy a magyarok semmiben sem rosszabbak náluk” – idézi fel Szomráky.

Ezt is ajánljuk a témában

Hozzáfűzi: A váddal és a perrel kapcsolatban is

„szemérmetlenül hazudik szinte minden olasz sajtótermék”.

A mainstream általában úgy fogalmazza meg, hogy a magyar hatóságok miképpen bántják ezt a „szegény antifasiszta asszonyt”.

Magyarozás ezerrel

„Mert ilyenek a magyarok, nem nőttek fel, megalázó, borzasztó, egyszóval ez a bilincs elvitte a showt”. Egyébként is igyekeznek megemelni Salist, olyanokat hoznak fel a mentségére, mint hogy maximális pontszámmal végezte az egyetemet, meg mindig érdekelte a történelem meg az irodalom, és akkor a csúnya magyar hatóságok perbe fogják, pedig csak neonácik (!) ellen követett el holmi agressziókat, akik felvonultak a kitörés napján, ami egyébként micsoda fasiszta dolog, rég be kellett volna tiltani… – vázolja az olasz sajtónarratívát a szakértő.

Ráadásul folyamatos az Orbánozás. „Orbán tárgyalóterme, Orbán bilincsei, Orbán bírái” – sorolja Szomráky.

Ezt is ajánljuk a témában

De vajon konzervatív politikusok Olaszországban miért állnak egy terrorcsoport tagja mellé?

„Nem Salist akarják védeni a jobboldali politikusok: sem Salvini, sem Meloni”

– mutat rá – „csak éppen a folyamatos támadások miatt, miszerint ők »Orbán barátai« az olasz médiában, önvédelmi céllal előadták ezt a kis fellépést, de mindig siettek hozzátenni, hogy bíznak a magyar igazságszolgáltatásban” – szögezi le a szakértő.

S hogy mit csinál az olasz sajtó mindeközben?

Egyrészt úgy prezentálja az antifasiszta támadások áldozatait, mintha egytől-egyig ténylegesen neonácik lettek volna, és nem a városban véletlenszerűen kapták volna el többeket az antifák.

„Legfeljebb az agresszió szót használják, verésről szó sem esik” – mutat rá Szomráky, bár az Il Giornale című tekintélyes napilap két cikkével is érzékelteti a helyzetet: az egyik áldozat – Dudog László – sokkoló képeit és a vele készült interjút megjelentették, igaz, hamar „eldugták”.

„voltak olyan olasz bírók, akik azon háborogtak, hogy szerintük nyolc napon belül gyógyuló sérülések okozása miatt »láncra verték« Salist;

ráadásul összecsapásokat emlegettek, nem veréseket, ahogy valójában történt”

– sorolja a szakértő, egy másik cikket citálva, amely olasz bírók és ügyészek levelezéséből közöl részleteket; „ebben a baloldali érzelműek minimalizálják a tanárnő tetteit, kétségbe vonják, hogy elkövette-e egyáltalán a terhére rótt bűncselekményeket, ellenben a láncokat, a patkányokat és mindent készpénznek vesznek, amikkel Salis előállt”, míg vannak „független bírók, akik tisztességesen emlékeztetik őket arra, hogy inkább a tényekkel kéne foglalkozni, hogy az olasz börtönviszonyok sem mindig rózsásak,

s felteszik a kérdést, hogy a mintegy kétezer, külföldön fogva tartott olasz ügye közül vajon miért csak ez érdekes”.

Történelmi deficit

Persze van ennek egy mélyebb rétege is. „Olaszországban Mussolini óta érdem baloldalinak lenni, az értelmiség lényegében teljesen balos, a fasiszta pedig egyszerre szörnyű bélyeg és hétköznapi szitokszó” – írja le a helyzetet Szomráky. Vagyis:

„antifasisztának lenni alap, aki nem antifasiszta, az fasiszta”.

A kommunistáktól az egyébként részben balos beállítottságú kereszténydemokratákig ível az entellektüellek tábora, ennél jobbra senki sem merészkedik. És éppen emiatt, „Olaszországbanban fontos, hogy ha jobboldali vagy, pláne jobboldali kormány tagja, megmutasd, hogy elítéled és elhatárolódsz minden fasisztagyanús vagy annak kikiáltott elemtől, és semmiképpen sem bírálod az antifasisztákat” – egyértelműsíti a szakértő, aki szerint ez a magyarázat az általános hangulatra, ami odáig vezetett, hogy Ilaria Salis fotóját is egyfajta szentképként fújták fel a magyar nagykövetség közelében egy házfalra, ahogy láncaitól szabadul és száll felfelé… s hogy a mai napig tüntetnek mellette az olasz fővárosban.

Ezt is ajánljuk a témában

„A baloldali pártok természetesen ráülnek erre a felháborodás-hullámra, a jobboldalnak meg muszáj igazodnia – megadnia a császárnak, ami a császáré, az antifának, ami az antifáé.

Meg kell mutatnia, hogy Olaszország nem lesz »Orbanisztán«, ahogy folyamatosan sulykolja az olasz baloldal,

persze a jobboldalnak óvatosan kell elhatárolódnia, mert közben a saját szavazóikra is vigyázniuk kell… nem egyszerű a helyzetük” – összegzi Szomráky.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitóképünkön Orbán Viktor és Giorgia Meloni. Fotó: Ludovic Marin/AFP

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vladiszláb
2024. február 22. 11:34
Tehát Olaszországban menő, terroristának (antifának) lenni.... Szép egy társaság.
bsztcs
2024. február 14. 14:06
Ez csak a hazänk lejäratäsärol szol. Szutyok redva nö.
Rocky Raccoon
2024. február 14. 12:36 Szerkesztve
Egyébként az egész ügy gyanús, hogy azért van felfújva európai szinten, mert bassza a csőrüket, hogy decemberben fel lett szabadítva 10 milliárd pont az igazságügyi reformok teljesítése okán. Az enyveskezű sorosista oldal ilyeneken keresztül igyekszik ürügyet teremteni arra, hogy mégiscsak tartsák vissza továbbra is azokat a pénzeket (is), mert még mindig nincsen rendben az igazságügy nálunk, és ehhez az egyébként jobboldali olasz kormányt is meg kell győzni. Az ilyen Freund-ok és társaik már két hónapja ugatnak erről, szóval nem az antifa csaj érdekli őket, mert ő csak eszköz, hanem a pénz: nem akarnak fizetni, csak mindenáron elvenni a magyarok pénzét.
kefew8
2024. február 14. 12:19
Nem tudom, azt látták-e mit tett a társaival együtt? A magyarok mind látták, hogy indokolt a vasba verése. Ezzel az olasz politikusok nem lesznek népszerűek Magyarországon, hogy bűnözőket védelmeznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!