Donald Trump kijelentette: ha újra megválasztják elnöknek, „az USA történetének legnagyobb belföldi deportálási műveletét” indítja el

2024. február 11. 15:24

„Az első naptól kezdve véget vetek a Biden-kormány minden nyitott határpolitikájának” – fogalmazott a volt elnök.

2024. február 11. 15:24

Donald Trump volt amerikai elnök üdvözölte, hogy a szenátus elutasította a kétpárti egyeztetés után előterjesztett, határőrizetről szóló törvényjavaslatot, egyúttal kijelentette: ha megválasztják elnöknek,

már hivatali idejének első napjától kezdve masszív „deportálási műveletet” fog végrehajtani.

A dél-karolinai Conwayben helyi idő szerint szombaton tartott gyűlésen Trump úgy fogalmazott: „Ne felejtsük el, hogy ezen a héten egy nagy győzelmet is arattunk, amelyet minden konzervatívnak ünnepelnie kell.

Lezúztuk annak a csaló Joe Bidennek a katasztrofális nyitott határok tervét”.

A korábbi elnök – aki első győztes kampánya során azzal növelte népszerűségét, hogy megígérte, falat épít az Egyesült Államok és Mexikó közé – beszédében leszögezte: a migránsok kitoloncolása lesz az egyik prioritása. „Az első naptól kezdve véget vetek a Biden-kormány minden nyitott határpolitikájának, és

az USA történetének legnagyobb belföldi deportálási műveletét indítjuk el. Nincs más választásunk”

– fogalmazott.

A kongresszusban megrekedt megállapodás a bevándorlási reform mellett egy Ukrajnának és Izraelnek szánt további segélycsomagot is tartalmazott.

A gyűlésen Trump felidézett egy, a NATO vezetőivel korábban, amerikai elnökként tartott találkozót. Ezen egy nagy ország vezetője, akit nem nevezett meg, a NATO tervezett védelmi kiadásainak nem teljesítésére utalva azt kérdezte tőle: „Nos, uram, ha nem fizetünk, és Oroszország megtámad minket – megvéd minket?”.

Trump elmondta, hogy a kérdésre azt válaszolta: „Nem fizetnek? Elmulasztották kötelességüket? Erre az említett vezető azt felelte, mondjuk, hogy ez megtörtént, mire Trump közölte vele: Nem, nem fogom megvédeni magukat. Fizetniük kell”.

A Fehér Ház szombaton visszautasította a volt elnök megjegyzéseit, amelyek szerint nem védi meg a NATO-szövetségeseket egy esetleges orosz támadástól.

Andrew Bates szóvivő, akit Trump kijelentéséről kérdeztek, azt mondta: „Gyilkos rezsimek inváziójának bátorítása legközelebbi szövetségeseink ellen megdöbbentő és zavarba ejtő - és veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot, a globális stabilitást és az amerikai gazdaságot”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: JULIA NIKHINSON / AFP

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. február 11. 19:59
Korábban meg falat ígért a határra. Azt is de megcsinálta, amikor elnök volt! Ez a deportálás sem fog menni. Demokraták meg "jogvédők" meg fogják akadályozni. S persze a deportálandók maguk.
mreinstand-2
2024. február 11. 17:26
Viccesen hangzik a “fizetniük kell” egy tolvaj adócsalótól. De ha egy mocskos bűnözőként tekintünk rá, akkor viszont teljesen helyénvaló a zsarolási kísérlet.
aknaib
2024. február 11. 17:19
Jól beszél elnök úr.
2024. február 11. 16:54 Szerkesztve
Remèljük ez nem fog megtörténni pepis pojáca.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!