Békecsúcsot terveznek Svájcba az ukránok

2024. február 27. 21:18

Zelenszkij már a szaúdi vezetéssel is tárgyalt erről.

2024. február 27. 21:18
null

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi vezetés béketervéről, valamint az ukrán hadifoglyok és a deportált civilek hazatérésének esélyeiről tárgyalt kedden Rijádban Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel. Erről maga Zelenszkij számolt be Telegram-csatornáján, miután váratlanul ellátogatott az arab királyságba.

A szaúdi állami hírügynökség jelentése szerint a megbeszéléseken Mohamed bin Szalmán megerősítette hazája eltökéltségét és támogatását minden olyan nemzetközi erőfeszítés iránt, amelynek célja az ukrán-orosz háború lezárása és a béke megteremtése, valamint hozzájárul a háború okozta humanitárius katasztrófa enyhítéséhez.

Ukrajna képviselői eddig több tucatnyi országban tartottak két- vagy többoldalú megbeszéléseket Zelenszkij béketervéről, amely az orosz csapatok kivonása mellett 1991-es határai között állítaná helyre Ukrajnát, illetve elszámoltatná Oroszországot az általa elkövetett jogsértésekért. 

Kijev békecsúcs megrendezését tervezi tavaszra Svájcba.

Most már nagyon közel vagyunk az első béke-csúcstalálkozóhoz, és számítunk Szaúd-Arábia további aktív támogatására” – írta Zelenszkij bejegyzésében.Rijád korábban vállalt közvetítői szerepet Ukrajna és Oroszország között fogolycsere ügyében. Az ukrán államfő azt írta: biztos abban, hogy keddi találkozója eredményes lesz ebben a tekintetben is. A tervezett békecsúcs egyik előkészítő találkozóját tavaly augusztusban tartották meg a szaúd-arábiai Dzsidda városban.

(MTI)

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya / AFP

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekerot
2024. február 28. 10:20
ennek a törpének nem is az amerikaiak, hanem maga Franz Kaffka írja a forgatókönyvét, s ugyanolyan nyomasztóan abszurd...
pandalala
2024. február 28. 03:59
áááá, szerintem, ezt a "világbékés" szépségkirálynőkre kellene bízni!!! :-))) https://coub.com/view/1e7pb0 :-DDD
Cserna János
2024. február 28. 03:20
Az jó, hogy arab méltóságokkal tárgyal Zelenszkij, de lehet, jobb lenne az oroszokkal. Hamarabb juthatna megegyezésre, és juttathatná békéhez a népét.
pandalala
2024. február 28. 03:19
Há', végülis, az hogy csapba szarni, vagy szarba csapni, az majdnem mindegy!! .. :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!