„Az oroszokon kívül senki sincs felkészülve a hosszú háborúra” – odaszúrt a Nyugatnak az ukrán katonai vezető

2024. február 19. 18:20

Hangsúlyozta: Ukrajna nem tud lépést tartani Oroszországgal.

2024. február 19. 18:20
ZELENSZKIJ, Volodimir

Interjút adott a Die Weltnek Ivan Havriljuk altábornagy, az ukrán védelmi miniszter helyettese, melyben beismerte: hazája nem tud lépést tartani Oroszországal.

Ukrajna erőforrások, gazdaság, emberi erő, hadiipari kapacitás és fegyvergyártási volumen tekintetében nem tud versenyezni az Orosz Föderációval” – ismerte be az altábornagy,

hozzátéve, hogy a lövegek, páncélkocsik és katonák számát tekintve sincsenek pariban az oroszokkal. Így csak abban reménykedhetnek, hogy „high-tech fegyverekkel előnyre teszünk szert a hadszíntéren”.

Havriljuk utalt arra is, hogy a nyugati fegyverszállítások jelenlegi mennyiségével nem lehet megnyerni Oroszország ellen a háborút. A védelemre és az agresszor megakasztására szerinte elégségesek a nyugatiak fegyverei – de „ha arról van szó, hogy egy ellenoffenzívára tartalékoljunk, minőségileg új képességeket adjunk a harcoló erőknek, akkor a katonai támogatás volumenének messze nagyobbnak kellene lennie” az altábornagy szerint. Emellett jelezte: nagyon fontos lenne növelni az ukrán hadsereg tűzerejét, mert „jelenleg az egységeink munícióhiányban szenvednek”.

Felsorolta emellett azokat a fegyvereket is, amelyek nélkül szerinte nem lehet érdemben változtatni a fronthelyzeten: ezek az F-16-os repülőgépek, a nagy lőtávolságú tüzérségi rendszerek gránátai, az ATACMS-rakéták, a Storm Shadow és a Scalp robotrepülőgépek és a drónok.

Arra a kérdésre, hogy alszik-e még Ukrajna megsegítésének tekintetében Európa, az altábornagy azt válaszolta: „sok országban a védelmi ipar még bizonyos erőforrásbeli és termelési korlátokkal küzd”, és 

úgy tűnik, mintha az oroszokon kívül senki más nem készült volna fel hosszú háborúkra”.

Azon kérdés elől azonban, hogy Ukrajna a háborúban nyerhet-e vajon, a védelmiminiszter-helyettes kitért. Azt mondta, hogy „a valószínűségszámítás hálátlan feladat”, ehelyett jobb „a konkrét lépésekre koncentrálni”, Európának pedig össztársadalmi szinten fel kéne fognia, hogy az ukrajnai háború nincs messzi tőle. „Az ukrán haderőnek tartósan meg kell adni a szükséges katonai támogatást, elkerülendő azt, hogy ajtajuk előtt felbukkanjon egy orosz katona” – üzente Havriljuk.

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enidecsakfeljarok
2024. február 20. 17:42
Nyugalom, majd a 8-10 db F-16-os megfordítja az egész háborút. Az is pont olyan high-tech fegyver mint a Leopard 2A6, Challenger 2 vagy az Abrams amit kaptak. Senkinek nincs meg ahogy az a 12 Challenger visszaveri a teljes orosz haderőt? Nincs? Jajj basszus most látom, rossz csatornát néztem...
macaro
2024. február 20. 01:50
A katonának mindegy. Az teszi a dolgát. Amelyik oldalra sodorta a sors.
macaro
2024. február 20. 01:47
A háború csak a kivárása annak, ami elrendeltetett.
macaro
2024. február 20. 01:19
„a valószínűségszámítás hálátlan feladat” A valószínűségszámításhoz csak annak van köze, hogy Európa minél inkább bevonódik, annál valószínűbb, hogy orosz katona bukkan fel az ajtajuk előtt. Ami anélkül fel sem merült volna. Hogy semmi esélyük, az az elejétől tudható volt. Azt csak az nem tudta, aki azt hiszi, hogy a háború valószínűségszámítás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!