Az Európai Bizottság üzent Ukrajnának – a döntés hatalmas csapást jelenthet Magyarország régiójának

2024. február 16. 11:12

Az EB biztosa arról tájékoztatta Ukrajnát, hogy az EU nem érdekelt az orosz gáztranzittal kapcsolatos szerződés folytatásában – elemzők szerint csak blöffölnek és zsarolnak az uniós politikusok.

2024. február 16. 11:12
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir; MICHEL, Charles

Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa arról tájékoztatta Ukrajnát, hogy az EU nem érdekelt az orosz gáz Európába történő tranzitjáról szóló megállapodás meghosszabbításában – írja a RT.

Alekszej Zubec, az orosz kormány alá tartozó Pénzügyi Egyetem Társadalom- és Gazdaságkutató Intézetének igazgatója szerint ebben a kérdésben meg kellene hallgatni Magyarország, Szerbia, Ausztria és Szlovákia véleményét is: „Ha ezeket az országokat, amelyek ma Ukrajnán keresztül kapják az orosz gázt, nem érdekli a szerződés meghosszabbítása, leáll a tranzit. Ha mégis, akkor az európai vezetőknek módosítaniuk kell az álláspontjukat.”

A szakértő hozzátette, kételkedik abban, hogy a tranzit leállna. Ezzel egyetért Igor Juskov, a Nemzeti Energiabiztonsági Alap vezető elemzője, aki szerint az Unió politikusai most csak meg akarják mutatni, hogy „nagy harcosok Oroszországgal szemben".

Mint megírtuk, az elemzők többsége blöffnek és zsarolási kísérletnek, mintsem valós problémának tartja, hogy ne hosszabbítanák meg az év végén lejáró szerződést.

Az Ukrajnán át érkező gáz nagyjából 5 százalékát teszi ki Európa szükségletének, a három nagy felvásárló Ausztria, Szlovákia és Magyarország. Előbbi kettő kerülhet nagyobb bajba: míg Ausztria gázimportjának mintegy felét, Szlovákia 96 százalékát fedezte eddig az ukrán tranzittal. Magyarország némileg szerencsésebb helyzetben van: a Török Áramlattal biztosítani tudja az orosz földgáz folyamatos áramlását.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barna Zsolt
2024. február 25. 10:15
Nem csak a Török Áramlat biztosítja a magyarországi szükségleteket, hanem a "baráti" Horvátország felől érkező, méregdrága LNG is, amely Drávapüspöki felől lép be sajnos, Magyarország területére.
muszlim1970
2024. február 18. 07:04
A pénzünket adjátok meg!Rohadék tolvaj banda!
mai nap
2024. február 17. 18:43
Miért kell eltűrni, hogy ez a három figura bármit is megszabhassonaz érdekeltek beleegyezése nélkül?
Palmimi85
2024. február 17. 11:02
Az az Ukrajna von der Liar és a melák pasas elfelejtik, hogy nem Orbán Viktor miniszterelnök úr a patás ördög, de nem is Putyin, mint azt ők hangoztatják, hanem AMERIKA és annak háttérhatalma képében megjelenő szaros gyuribá meg hugyosjozsi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!