Az Antarktiszon terjeszkedne Irán

2024. február 16. 07:49

Irán jövőbeni tervei között szerepel, hogy katonai jelenlétét és befolyását az Antarktiszra is próbálja majd kiterjeszteni.

2024. február 16. 07:49
Antarctic sea ice, polar climate, rising global temperatures.

Sajtóhírek szerint az Egyesült Államok 6 milliárd dollár iráni pénzt szabadított fel, hogy ezzel segítse finanszírozni a Hamász Izrael elleni támadását. Ebrahim Raisi, ki is gúnyolta Bident, és kijelentette, hogy rezsimje „ahol szükségük van rá”, fel fogja használni a hatalmas összeget – írta meg a Magyar Nemzet.

Tulajdonjogaink vannak a Déli-sarkon. Azt tervezzük, hogy felvonjuk a zászlónkat, és katonai és tudományos munkát végzünk

− nyilatkozta szeptember végén az iráni haditengerészet parancsnoka, Shahram Irani.

A lap szerint kérdéseket vet fel, hogy vajon az a 6 milliárd dollárnyi szankciókönnyítést, amit a Biden-kormány az Izrael elleni terrorcselekmény előtt a teheráni uralkodónak adott, vajon szerepet játszhat-e Irán ezen terveinek végrehajtásában.

Bár az amerikai kormány határozottan cáfolja, hogy a felszabaduló forrásokat Irán felhasználhatná egy saját bázis kiépítésére az Antarktiszon, a sajtó és a nemzetközi elemzők már jóval megosztottabbak a kérdésben. 

„Irán jövőbeni terve, hogy katonai jelenlétét és befolyását az Antarktiszra próbálja kiterjeszteni, nem csak a többoldalú egyezményeket sértené ebben a kérdésben, hanem folytatja a rezsim agressziós tendenciáját szerte a világon” − mondta Yonah Jeremy Bob, a Target Tehran szerzője.

Bár az Antarktisz-szerződés (amely 1961-ben lépett hatályba) világosan kimondja, hogy egyetlen nemzetnek sem lehet területi igénye a területen, fontos megjegyezni, hogy Irán nem írta alá a szerződést.

***

Nyitókép: Hongjie Han / Getty images

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rockercicc
2024. február 16. 11:45
Inkább tűnne el a fajtátok a föld színéről is. Rohadékok!
Szvv
2024. február 16. 10:41
Szuper…🤢
elbert-0
2024. február 16. 09:34
Még az is lehet, hogy valami nagyszerű tudományos eredményt érnek el.
Tasi János
2024. február 16. 08:45
Szóval Irán visszakapta a SAJÁT pénzének egy részét, amit elraboltak tőle és az a KONTEÓ látott napvilágot, hogy esetleg ebből a pénzből kapott a Hamasz! Az a Hamasz amire Netanyahu bőröndszám öntötte a pénzt: https://www.youtube.com/watch?v=6pexkJuiDNw https://www.youtube.com/watch?v=kSp-yWOJWnc Erről persze itt még egy szó nem jelent meg! Miért IS? Kedves Mandiner, önök IS Független Objektív Sajtó? A Haaretz izraeli lap pontosan azokat a sorokat idézi éppen, amit én IS beillesztettem már ide párszor a népirtás kezdete óta: "Bárkinek, aki keresztezni akarja a Palesztin állam létrejöttét, erősítenie kell a Hamasz anyagi támogatását!... Ez a mi stratégiánk!" Ez a fenti idézet tényleg 2019 márciusából származik! Netanyahu mondta a Knessetben! És már a Business Insider idézi a New York Times-t, "bőröndnyi pénzekkel tömte Izrael a Hamast, hogy hatalmon tudjon maradni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!