Amerikai szenátor: A közösségi médiumok kezén vér szárad

2024. február 01. 06:56

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója az áldozatok hozzátartozói felé fordulva bocsánatot kért mindenért, amin a családoknak keresztül kellett menniük.

2024. február 01. 06:56
Facebook chief Zuckerberg testifies to lawmakers after data hijacking scandal

Lindsey Graham szerdán a Facebook, az Instagram, a TikTok, az X, a Snapchat és a Discord közösségi médiumokat üzemeltető vállalatok vezérigazgatóinak indulatoktól sem mentes kongresszusi meghallgatásán Washingtonban kijelentette, a közösségi médiumok „kezén vér szárad”. Az amerikai republikánus szenátor az Instagramot és Facebookot üzemeltető Meta elnök-vezérigazgatójához intézve szavait úgy fogalmazott, tisztában van azzal, hogy nem célzatosan teszik ezt, de a cég „terméke embereket öl meg”

A politikus többek között utalt arra a tragikus esetre, amelyben egy 17 éves fiatal, egy dél-karolinai választott képviselő fia a közelmúltban öngyilkosságot követett el egy az Instagramon működő zsarolócsoport miatt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a Kongresszus jogalkotási lépésekkel korlátozza a dohány- és alkoholfogyasztást, valamint szabályozza a fegyverbirtoklást, addig 

a közösségi médiumok törvényes védelmet élveznek a felelősségre vonás alól. 

Dick Durbin demokrata szenátor, a felsőház jogi bizottságának elnöke statisztikákat idézve azzal szembesítette a cégvezetőket, hogy a fiatalok szexuális jellegű zsarolása, az úgynevezett „sextortion”, amelyben bűnözők fiatalkorúaktól fotókat és viedókat csalnak ki, az elmúlt évben ugrásszerűen megnövekedett. 

A meghallgatáson republikánus és demokrata szenátorok egyaránt kérdéseket tettek fel a közösségi médiumok vezetőinek 

gyerekek internetes platformokon tapasztalható szexuális kizsákmányolásáról, 

illetve a gyermekek védelmében tett lépéseikről, ami időnként éles szóváltásokhoz vezetett. Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója, Josh Hawley republikánus szenátor kérdésére reagálva az áldozatok hozzátartozói felé fordulva bocsánatot kért mindenért, amin a családoknak keresztül kellett menniük. 

Emellett beszámolt arról, hogy vállalata az elmúlt 8 évben mintegy 30 olyan eszközt és forrást bocsátott a szülők rendelkezésére, amelyek segítséget nyújtanak, hogy gyermekük közösségimédia-használatát korlátozzák. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a mentális egészség egy komplex kérdés, és tudományos kutatásokra hivatkozva azt állította, hogy nincs okozati összefüggés a fiatalok közösségimédia-használata és rossz mentális állapotuk között.

(MTI)

Nyitókép: Jim Watson/AFP

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. február 10. 00:27
nade ezert mennyiben felelos a face vagy az insta? ha felhivok valakit es azt mondom kosd fel magad, azert felelos a mobilgyarto ceg?
atti64
2024. február 04. 17:08
AKASZD FEL MAGAD FÉSZEL MEG INSTÁVAL EGYÜTT
dekoninck-2
2024. február 01. 11:14
Természetesen megbocsájt mindenki, aki számít. Ennyi. Két szó. És el is van intézve. A pénz megmarad. A bunker épül.
Ödenburger
2024. február 01. 10:30
A nekik nem tetsző (=Isten, haza, család preferenciájú) szövegekben képesek cenzúrát gyakorolni, de furcsa módon a gyerekek mentális bántalmazását/kihasználását, no meg az iszlám propagandát nem akarják korlátozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!