A választások összedönthetik Európa centrista kártyavárát

2024. február 15. 22:00

Egy esetleges győzelmet követően a jobboldal megváltoztathatja az uniós politikákat.

2024. február 15. 22:00
null
Tony Barber
Tony Barber
Financial Times

„1979 óta, az első közvetlen európai parlamenti választások éve óta a szorosabb uniós integráció hívei több hatáskört követelnek az Európai Parlament számára, hogy javítsák a blokk hatékonyságát és demokratikus elszámoltathatóságát. Az egymást követő reformok, amelyek a 2009-es Lisszaboni Szerződésben csúcsosodtak ki, nagyobb szerepet biztosítottak a parlamentnek az uniós politikaalkotásban. A parlament nem rendelkezik olyan átfogó hatáskörrel, mint a világ demokráciáiban működő nemzeti törvényhozások, de jelentős befolyással rendelkezik gyakorlatilag az EU valamennyi tevékenysége felett.

Most, hogy négy hónap van hátra a 10. parlamenti választásokig, úgy tűnik, hogy a parlament először válhat az EU törekvéseinek akadályává, nem pedig azok előmozdításának eszközévé. Egy olyan időszakban, amikor Európa az orosz ellenségeskedéssel, a Kínával fennálló feszültségekkel és Donald Trump Fehér Házba való visszatérésének lehetőségével küzd, az uniós választások olyan eredményt hozhatnak, amely káros hatással lesz Európa kohéziójára, befolyására és a világban elfoglalt helyére.

A 27 országot tömörítő blokkban a kemény jobboldali pártok várhatóan elegendő mandátumot szereznek ahhoz, hogy az EU 1957-es Római Szerződésének alapítása óta nem látott módon megváltoztassák a parlamenti erőviszonyokat. Évtizedek óta a jobbközép, liberális és balközép pártcsoportok uralják a testületet, ami lehetővé tette, hogy az integrációs politikát terjesszen, amely gyakran messzebbre ment, mint azt a nemzeti kormányok szerették volna.

A júniusi választások után ez a centrista többség valószínűleg csökkenni fog. Egyes előrejelzések szerint a kemény jobboldal kilenc országban az első, további kilencben pedig a második vagy harmadik helyre kerül. A kemény jobboldal ezután olyan helyzetben lesz, hogy akadályozhatja vagy megváltoztathatja a politikákat az Európa jövője és az EU küldetéstudata szempontjából központi jelentőségű területeken.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: LUDOVIC MARIN / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondiner
2024. február 16. 23:20
A megírt cikk után otthon beleült a faszi egy análtágítóba és elmerengett azon, milyen tragikus idők jöhetnek, ha a normális emberek elmennek választani :D
Robi54
2024. február 16. 14:23
Bár így lenne.
nyoooc
2024. február 16. 13:39
Mindez bizonyára a választók hibája, akik nem képesek felfogni, a jelenleg uralkodó elit mennyire jól képviseli az érdekeiket. Ugye?
voltospultos-2
2024. február 16. 10:36
Egy olyan időszakban, amikor Európa az orosz ellenségeskedéssel, a Kínával fennálló feszültségekkel és Donald Trump Fehér Házba való visszatérésének lehetőségével küzd... Nem azzal küzd, B+, hanem azzal, hogy xarrá válik minden, amihez az eurokraták hozzáérnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!