A Tusk-kormány fel akarja oszlatni a korrupcióellenes ügynökséget

2024. február 20. 21:46

A balliberális kormány szerint nem lesz könnyű meggyőzni a lépésről a köztársasági elnököt.

2024. február 20. 21:46
Donald Tusk Press Conference

Tomasz Siemoniak, az új kormány lengyel biztonsági szolgálatokért felelős minisztere szerint március végére elkészül a Korrupcióellenes Ügynökség (CBA) feloszlatásáról szóló törvénytervezet. A jogszabály az ügynökség feladatait és vagyonát a rendőrség, a belbiztonsági ügynökség (ABW) és a pénzügyőrség között osztaná fel – számolt be róla a Remix News.

A miniszter elismerte, hogy nehéz lesz meggyőzni Andrzej Duda elnököt a jogszabály aláírásáról, ezért szerinte

az ügynökség tényleges feloszlatására a 2025 tavaszán esedékes elnökválasztásig várni kell.

A CBA-t még az első Jog és Igazságosság (PiS) kormány (2005-2007) alapította 2006-ban. Akkoriban általános politikai konszenzus volt abban, hogy szükség van egy ilyen szervre, és a hatalomra kerülő Tusk-kormány (2007-2014) nem oszlatta fel az ügynökséget. 

Donald Tusk pártja és jelenlegi koalíciós szövetségesei az ellenzékben töltött időszak (2015-2023) alatt arra a következtetésre jutottak, hogy az ügynökség hírnevét rontották azok a vádak, hogy a PiS uralja, és annak ellenére, hogy az ügynökségnek sikerült azonosítania a korrupt tisztviselőket, az új kormány koalíciós megállapodása tartalmazta a CBA feloszlatására vonatkozó kötelezettségvállalást.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Photo by Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vapepe
2024. február 21. 08:08
A lényeg, hogy a cseh biztosnak tetszik a lengyelek minden terve, a szlovákok ugyanolyan terve meg nem. Csak nem újra Csehszlovákiát akar?
tetx
2024. február 21. 04:55
hetes cikkelyt nekik - ha nem oszlatják fel azonnal!
Kybon
2024. február 21. 01:04
Kik tudnának makulátlan 'jogállamiságot' csinálni, ha nem a faékarcú szlávok? Ha lipcsi száv ellenőrzi a lipcsi másik szlávot, még a laposföld is begömbölyödik!
EX_Terminator
2024. február 21. 00:59
Hát persze... Tudják hogy nagyon sok minden kiderülne a ténykedésükről de gyanítom hogy ennek is hasonló vége lesz mint a TV-s akciójuknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!