A floridai képviselőház kitiltaná a 16 év alatti gyermekeket a közösségi médiából

2024. február 04. 16:26

A törvényjavaslat megkövetelné a közösségi médiavállalatoktól, hogy tiltsák meg a 16 év alatti kiskorúak csatlakozását a platformjaikhoz, és töröljék a meglévő fiatalkorú felhasználók fiókjait.

2024. február 04. 16:26
elementary school students with smartphones

Az Axios értesülése szerint a floridai képviselőház elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, amely korlátozná a fiatalok hozzáférését a közösségi médiához azáltal, hogy letiltja a 16 évesnél fiatalabb felhasználók új és meglévő fiókjait. A szokatlan és radikális törvényjavaslat akár precedensértékű is lehet.

A republikánusok által támogatott törvényjavaslat a közösségi médiumok okozta függőségére adna sajátos választ, és 

az egyik legszigorúbb közösségi média korlátozás lenne az országban.

 Ehhez azonban még el kell fogadni a szenátusnak is, valamint Ron DeSantis kormányzónak is alá kell írnia.

A törvényjavaslat megkövetelné a közösségi médiavállalatoktól, hogy tiltsák meg a 16 év alatti kiskorúak csatlakozását a platformjaikhoz, és töröljék a meglévő fiatalkorú felhasználók fiókjait.

A részletek

A jogszabály elsősorban azokra a közösségimédia-platformokra vonatkozna, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára célzott tartalmakat, a nyomon követésből származó információk alapján.

A törvényjavaslat azokra a platformokra is vonatkozna, amelyek addiktív tervezési funkciókat használnak.

A tervek szerint nem tartoznak majd szabályozás alá azok a platformok, amelyeket elsősorban levelezésre, közvetlen üzenetküldésre, streamingre, hírek olvasására, sportolásra, nem felhasználó által generált szórakoztatásra, online vásárlásra, játékra vagy képszerkesztésre használhatók.

A lap szerint ehhez ésszerű életkor-ellenőrzési módszerekre is szükség lesz. Az egyelőre még nem világos, hogy pontosan hogyan hajtatnák végre a jogszabályt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: dolgachov / Getty images

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2024. február 10. 06:26
Ez egy józan intézkedés lenne! Elvetendő! -megbolondult világunkban nincs helye semmiféle józanságnak!
auditorium
2024. február 05. 15:07
Egy pedagógus naplójából. A tizenéves gyerekek többsége könyvet nem olvas, naponta 6-7 órát nyomogatja az okostelefonját. Iskola után csoportosan nézegetnek nevetgélve főleg a fiúcskák filmeket. Nem tudni milyet ? Mivel tablettel mennek iskolába és a feladatokat is ezzel készitik, a kötött irásra már nem képesek, nyomtatott betűkkel irnak, de elég bizonytalanul. A gyors információhoz jutás azt eredményezi, hogy nem mélyitik el tudásukat, a gyors infót hamar elfelejtik. Verset tanulni nem igen kell, az egyszeregyet sem kell bebiflázni, a négy alapművelethez ott a számológép. A kötelező olvasmányok tartalmát pedig letöltik az internetről. A szigorú tanárokról pedig fake newsokat, fotomontázsokat terjesztenek a nagyobbacskák a közösségi hálón, ahogy felnőttek teszik a nekik nem tetsző politikusokkal.
Nemkellnév
2024. február 05. 08:26
Kivitelezhetetlen. Ha jót akarnak, a szolgáltatók farkát kéne inkább satuba fogni.
Házam Hazája
2024. február 04. 20:19
Az internet legyen a "35 éve" létrehozott platform újra gondolása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!