A brazil államfő holokausztot és népirtást emlegetett a gázai háború kapcsán – azonnal elindult a tiltakozás

2024. február 18. 21:18

Az izraeli külügyminiszter bekérette a dél-amerikai nagykövetet.

2024. február 18. 21:18
null

A brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva azzal vádolta Izraelt vasárnap, hogy népirtást követ el Gázában, és a holokauszthoz hasonlította azt, ahogy a palesztinokkal bánik Izrael a háborúban.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter az X-en (korábbi Twitter) közölte, bekéretik a brazil nagykövetet, hogy tiltakozzanak nála a brazil államfő kijelentései miatt.

Senki sem vitathatja el Izrael jogát az önvédelemhez”

– hangoztatta Kac.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szégyenletesnek és súlyosnak nevezte a brazil elnök kijelentéseit.

Ez a holokauszt bagatellizálása, és a zsidó nép és Izrael önvédelmi joga elleni támadás kísérlete. A vörös vonal átlépését jelenti, ha valaki párhuzamot von Izrael és a nácik, Hitler között”

– szögezte le.

A brazil államfő, Luiz Inácio Lula da Silva úgy fogalmazott:

„Ami a Gázai övezetben zajlik az nem háború, hanem népirtás. Ez nem katonák katonákkal vívott háborúja. Ez egy rendkívül jól felszerelt hadsereg harca nőkkel és gyermekekkel.

Ami a Gázai övezetben zajlik a palesztin néppel, ahhoz nincs fogható a történelemben. Valójában mégis, ilyesmi történt, amikor Hitler elhatározta a zsidók legyilkolását”

– jelentette ki Lula da Silva Addisz-Abebában, ahol az Afrikai Unió csúcstalálkozóján vesz részt.

A brazil elnök bírálta az izraeli hadműveleteket

A 78 éves brazil elnök ugyanakkor terrorcselekményként ítélte el a radikális iszlamista Hamász tavaly október 7-i összehangolt támadását Izrael déli része ellen, amiben mintegy 1200-an vesztették életüket.

Lula da Silva azóta egyre több bírálatot fogalmazott meg Izrael gázai övezetben indított hadműveletével kapcsolatban. Egyebek között kifogásolta azt is, hogy nyugati országok felfüggesztették az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNWRA) támogatását, miután Izrael azzal vádolta az UNRWA-t, hogy egyes alkalmazottainak közük volt az október 7-i támadáshoz.

Ezt is ajánljuk a témában

Mohamed Stajjénak, a Palesztin Hatóság miniszterelnökének, akivel szombaton találkozott a csúcs margóján, azt ígérte, hogy Brazília növelni fogja az UNRWA támogatását és sürgette a nemzetközi közösséget, hogy kövesse példáját. Lula da Silva ismételten a kétállami megoldásért emelt szót egy nemzetközileg elismert és teljességgel szuverén palesztin állammal.

Lula da Silva vasárnap szót ejtett Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláról is, amelyért nyugati vezetők a Kremlt hibáztatták. Mint mondta, jelen pillanatban a visszafogott magatartást a józan ész diktálja, s a vádaskodások előtt átfogó vizsgálatra van szükség a halál körülményeinek feltárására.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zjzj
2024. március 05. 00:28
1:30 hoz az arany. A szamok magukert beszelnek. Lehet alszenteskedni, de ez semmi mas mint nepirtas.
Osztap_Bender
2024. február 19. 15:10
Vajon a "nemzeti magyar" kormány mikor tiltakozik az Izrael állam által végzett nép irtás ellen?
0123456789-2
2024. február 19. 12:19
Megszólalt a nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita nyilasocska @Hillary Clinton bázisdemokrata, @alexandrosz-2, @Tasi János. Legszivesebben nagyfaterjuk nyilasegyenruhájában parádéznának.
0123456789-2
2024. február 19. 12:19
Megszólalt a nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita nyilasocska @Hillary Clinton bázisdemokrata, @alexandrosz-2, @Tasi János. Legszivesebben nagyfaterjuk nyilasegyenruhájában parádéznának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!