„Az izraeli emberek nagyon hálásak Orbánnak és kormányának, amiért mindig kiáll Izrael mellett” – Jaír Netanjahu a Mandinernek

2024. február 19. 15:51

Magyarország mindig megvédte Izraelt az EU-ban, illetve az ENSZ-ben, fontos szövetségesei vagyunk egymásnak – mondja Jaír Netanjahu.

2024. február 19. 15:51
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Benjamin Netanjahu volt a leghangosabb ellenzője Izrael 2005-ös gázai kivonulásának. A múlt októberi Hamasz-támadás fényében hogy látja: az idő az édesapját igazolta?
A Gázai övezetben tízezer zsidó élt generá­ciók óta, otthonaik, üzleteik, farmjaik voltak ott. Amikor Izrael 2005-ben kivonult a területről, kitelepítette őket az otthonukból, még a temetőkből is elvitte a holttesteket. És mindenki – legalábbis az izraeli baloldal – azt remélte, így, hogy már nem mi irányítjuk őket, és dollármilliárdok áramlanak oda Euró­pából és Amerikából, majd Gáza lesz a Földközi­tenger térségének Szinga­púrja vagy Dubaja. Láthatjuk, hogy nem ez történt: a Hamasz átvette a hatalmat, egyébként demokratikus választáson – a palesztin nép elsöprő arányban támogatja a szervezet terrorista politikáját. A Hamasz pedig fogta az összes pénzt, amit Európától és Amerikától kaptak, és ahelyett, hogy üdülőhelyeket, iskolákat és kórházakat épített volna, terroralagutakat hozott létre, átkelve a határon Izraelbe, hogy izraeli közösségeket támadjon meg. Gyártott sok tízezer rakétát, és immár évtizedek óta izraeli városokat lő velük. Ez az, amit az izraeli konzervatív oldal előre látott. Apám is figyelmeztetett, hogy Gáza nem a Földközi­-tenger Szingapúrja vagy Dubaja lesz, hanem egy terrorgóc Izrael szíve mellett.

Fotó: Mandiner / Földházi Árpád

Az izraeli baloldal már régóta beszél a palesztinokkal kötendő békéről. Ön szerint lesz egyáltalán izraeli béketábor a közelmúlt eseményei után?
Azt hiszem, apám és Donald Trump amerikai elnök 2020-ban az Ábrahám-megállapodásokkal bebizonyította, hogy az Izrael és arab szomszédai közötti béke kulcsa az, hogy eltörlik a palesztinok vétóját. A palesztinok az arab világ kevesebb mint 1 százalékát teszik ki – és ez a nem egész 1 százalék dönthetett a többi 99 százalékról. 2020-ban Izrael békeszerződést írt alá Marokkóval, Szudánnal, Bahreinnel és az Egyesült Arab Emírségekkel. És közel volt ahhoz, hogy Szaúd-Arábiával is békeszerződést írjon alá. Tudjuk, hogy közvetlenül 2023. október 7-e előtt Irán parancsot küldött a támadás végrehajtására, hogy megakadályozza az Izrael és Szaúd-Arábia közötti történelmi békeszerződést. Úgy gondolom, hogy a muszlim világ 99 százalékára kell összpontosítani, nem pedig az 1-re. Jelenleg a palesztinok feltételei az Iz­raellel kötendő békéhez úgy szólnak, hogy vagy minden izraeli áttér az iszlámra; vagy minden izraeli elhagyja az országot, és Európába, Amerikába megy; vagy minden izraelit megölnek. Szóval elég nehéz megtalálni a középutat velük, most itt tartunk.

Egyre többször éri Izraelt bírálat a gázai polgári áldozatok magas száma miatt. Ön szerint tehetne többet az országa a civil életek megkíméléséért?
E logika szerint a második világháborúban a náci Német­ország volt a jó fiú, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok pedig a rossz fiúk, mert Németországban sokszorosan több civil áldozata volt a bombázásoknak, mint Nagy-­Britanniában. Szerintem ez nevetséges. Gáza a világ egyik legsűrűbben lakott helye, és a Hamasz a civil lakosságba ágyazva indítja támadásait. Gázai civil infrastruktúrából, például kórházakból, iskolákból, ENSZ-létesítményekből, mecsetekből lőnek ki rakétát izraeli civilekre, városokra, remélve, hogy Izrael visszavág. Minél több izraeli és palesztin civil áldozatot akarnak, hogy a Nyugat nyomást gyakorolhasson Izraelre. A hazám többet tesz az ellenséges civil áldozatok számának mérsékléséért, mint bármelyik ország a történelemben, beleértve az Egyesült Államokat Afganisztánban és Irakban vagy akár a NATO-t is. És néha izraeli katonák halnak meg azért, hogy csökkentsék a palesztin civil áldozatok számát.

Az igazi háború Izrael és Irán között zajlik”

Említette az előbb Iránt. Hogyan látja a szerepét a közel-keleti konfliktusban?
Az igazi háború Izrael és Irán között zajlik. A Hamasz az iráni polip egyik csápja. Irán egy lator állam, ugyanaz az ideológiá­ja, mint az Iszlám Államnak és az Al-Kaidának. Azért épít atomfegyvert, hogy elpusztítsa Izraelt, és ezt nyíltan ki is mondja. Destabilizálja a Közel-Keletet, és lassan már az egész világot. Néhány hete megpróbált terrortámadást végrehajtani Ausztriában, ezt az osztrákok akadályozták meg izraeli segítséggel; Cipruson szintén terrortámadást kísérelt meg. Teherán egy másik csápja Jemen. Ezenfelül Irán tönkretette Libanont a Hezbollahon keresztül, ő a felelős a félmillió halálos áldozatért Szíriában. Iránnak vannak milíciái Szíriában és Irakban is. Tehát nagy veszélyt jelent nemcsak ránk és az Egyesült Államokra, hanem Európára, az arab világra is, a regionális stabilitásra, a közel-keleti, sőt a világbékére is.

Tel-Aviv, 2024. január 20. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését követelik tüntetők a Kirja katonai bázisnál, Tel-Avivban 2024. január 20-án. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajtott végre a Gázai övezetben. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász még 133 izraelit tart fogva a Gázai övezetben. MTI/EPA/Abir Szultan

Ön szerint mi áll annak a hátterében, hogy a nyugat- és észak-európai országokban, sőt az Egyesült Államokban is nőtt az antiszemitizmus?
Van az a jelenség, amit zöld–vörös szövetségnek hívnak: a radikális marxisták nyugati szövetsége az iszlamistákkal, akik a zöldek. Egyesíti őket az Izrael és a zsidó-keresztény civilizációval szembeni gyűlölet, a nyugati értékekkel szembeni gyűlölet, a kapitalizmussal, a szabad piaccal és a szabad gazdaságokkal szembeni gyűlölet. Az Izraellel szembeni gyűlölet kéz a kézben jár az Egyesült Államokkal, az Euró­pával és a nyugati civilizációval szembeni gyűlöletükkel. Tehát ez egy sokkal nagyobb jelenség része.

Magyarország mindig vétózza az antiszemita és Izrael-ellenes határozatokat

Úgy látszik, hogy Izrael egyre inkább elszigetelődik. Ön szerint hogyan nyerhetné vissza a barátait?
Nem értek egyet ezzel. Október 7-e után egész Európából jöttek vezetők, és az Egyesült Államok elnöke is ellátogatott Izraelbe, kimutatta szolidaritását és támogatását. 
De valóban van egy hangos, progresszív Izrael-ellenes tábor. Ez ironikus módon a palesztinok oldalán áll, akik halállal büntetik a melegeket, lenézik a nőket. Azért vannak ugyanazon táborban, mert nem tudják, mit támogatnak. Katar a második számú terrortámogató ország Irán után, egyben a nyugati egyetemek legnagyobb támogatója és finanszírozója – sajnos az Egyesült Államokban is –, részben ő a felelős az antiszemita narratívák terjesztéséért a nyugati egyetemeken. Remélem, hogy ez változni fog. Szerintem Amerikában és Európában egyre több átlagos ember látja ezt a szélsőségességet az egyetemeken és a helyi muszlim közösségekben, és megérti, hogy nem csak a zsidókra jelent veszélyt, hanem a keresztényekre is. Muszlim bevándorlók a palesztinokat támogató tüntetéseiken azt skandálják, hogy a szombat után jön a vasárnap, vagyis miután elintézték a zsidókat, elintézik a keresztényeket is. Tény, hogy Izrael az egyetlen biztonságos menedék a keresztények és a kereszténység számára a Közel-Keleten. A Közel-Kelet összes többi országában módszeresen kiirtják a kereszténységet; sajnos még abban a városban is üldözik őket, ahol Jézus született. Az 1993-as oslói megállapodásig, amelynek eredményeként Izrael átadta az irányítást a Palesztin Hatóságnak, a lakosság nyolcvan százaléka keresztény volt. Manapság a keresztények száma kevesebb mint 20 százalék, elűzik őket a városból. Azt hiszem, egyre több keresztény ébred fel és érti meg, hogy Izrael harca egyben a zsidó-keresztény civilizáció, a nyugati civilizáció harca is.

Orbán Viktor az egyik leginkább Izrael-párti vezető Európában. Mennyire tudnak erről az izraeliek, és mennyire értékelik?
Azt hiszem, az izraeli emberek rendkívül nagyra értékelik ezt, hálásak Orbánnak és kormányának, valamint Magyarországnak, amiért mindig kiállt és kiáll Izrael mellett, megvédte az EU-ban és az ENSZ-ben. Magyarország mindig vétózza az antiszemita és Izrael-ellenes határozatokat. Fontos szövetségesei vagyunk egymásnak.

Soros György az egyik legnagyobb finanszírozója az Izrael- és zsidóellenes, antiszemita nem kormányzati szervezeteknek”

Az MCC-ben tartott beszédében bírálta Soros Györgyöt. Hogyan látja a szerepét a nemzetközi politikában?
Soros az egyik legnagyobb finanszírozója az Izrael- és zsidó­ellenes, antiszemita nem kormányzati szervezeteknek Nyugaton és Izraelben. Kiderült, hogy szinte az összes nyugati erőszakos Palesztina-barát tüntetést, így vagy úgy, de ő finanszírozza. És ő a felelős azért, hogy Izrael legnagyobb ellenségeit ügyesen szponzorálják és finanszírozzák. Soros nem barátja Izraelnek és a zsidó népnek, az biztos.

Jaír Netanjahu
1991-ben született Jeruzsálemben. Rádiós, podcaster, publicista, Benjamin Netanjahu miniszterelnök fia. Diplomáit a Jeruzsálemi Héber Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán, illetve a Herclijai Interdiszciplináris Központ államtudományi szakán szerezte. Izraeli és amerikai konzervatív tévéműsorok rendszeres szereplője, The Yair Netanyahu Show néven saját podcastet vezet.

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. március 14. 01:53
A valoban sok civil aldozat a HamaSS bune. Ha batran s nyiltsn, s izraeli katonak ellen harcolnanak... de ok arab asszonyok szoknyai moge, es arab gyermekek intezmenyeibe bujva orvul tamadnak.
Tommaso
2024. március 14. 01:49
Az osszes eddigi arab - izraeli haboru arab agresszioval kezdodott es arab kapitulacioval vegzodott. Ennek is vege lehetne, ha a HamaSS megadna magat. Nem veletlen, hogy a vh-ban a szovjetek es az amerikaiak is a vegso kapitulaciojukig uldoztek a rajuk tamado nemet ill. japan AGRESSZOROKAT. Ha nem igy tesznek, a haboru kirobbantoi maguktol nem hagyjak abba.
orokkuruc-2
2024. március 02. 09:43
csak jó számtartó módjára vigyáz a tulajok értékeire. :/
EX_Terminator
2024. február 21. 14:14 Szerkesztve
Az egyetlen eset amikor a Hamasz bármi féle egyezséget be fog tartani, ha azt egy másik muzulmán is ellen jegyzi. De ezeket elnézve? Akkor is csak a kifogásra fognak várni. Egy próbát talán megérne de az is volt már, nem is egyszer. Béke ezekkel? Az ötös lottó esélyesebb. Ennyit erről... Ahogy én látom itt béke csak akkor lesz ha Hamasz meg Hezbollah nem lesz, és minden mást el lehet felejteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!