180 fok: mégsem áll ki a hagyományos autógyártás mellett az Európai Néppárt

2024. február 23. 22:55

Maradnak a zöld forradalomnál, minden áron.

2024. február 23. 22:55

Emlékeznek arra, amikor még arról volt szó, hogy az Európai Néppárt kiáltványban sürgette a zöldforradalom – a belső égésű motorok 2035-től való betiltása – elvetését, és erősebb külső határvédelmet?

Na, ennek most vége. A brüsszeli Politicónak olyan választási kiáltványtervezet jutott a birtokába, amely alapján az EPP többé nem kampányol a belsőégésű motoros járművek betiltása ellen. Ami az EPP csúcsjelöltje, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének győzelmét jelentené – írta meg a Politico – hiszen az egy olyan markáns zöldpolitika része volt, amely éppenséggel az EB erejét mutatta meg.

Persze semelyik tervezet nem végleges, jegyzi meg a lap, a március 6-7-i bukaresti csúcson dönt majd a Néppárt arról, merre is az arra – egyébként az sem kizárt, hogy a tervezetverziók szivárogtatásával éppen a közvéleményt szondázzák az ezt megelőző hetekben.

Az anyag hitelességét egyebekben nem kommentálta még senki, de Von der Leyen maga hasonló tartalmú megjegyzéseket eresztett meg a korábbiakban a sokak által csak gazdaellenesnek tartott Green Deal kapcsán (hogy ez pontosan micsoda, arról korábban mi is írtunk).

Ezt is ajánljuk a témában

Mi is a Green Deal, az EU zöld-megállapodása, amely a tüntető gazdák fő gondja?

Az európai gazdák a Green Dealt, a zöld-megállapodást tartják viszontagságaik egyik fő okozójának, ezért dühük nagy része az intézkedések ellen irányul. A zöld paktumra viszont Ursula von der Leyen bizottsági elnök úgy tekint, mint élete fő művére, amelyet aligha fog feladni, de a ránehezedő nyomás hatására változtathat rajta, különösen a megvalósítás ütemén.

Első mandátuma alatt a belsőégésű motorok betiltása kulcsfontosságú része volt annak a reformcsomagnak, amelyet a Bizottság vezetett be annak érdekében, hogy az EU 2050-re nullázza az üvegházhatású gázok kibocsátását. 

Ezen a héten Von der Leyen azt is bejelentette , hogy az EPP jelöltjeként indul a második bizottsági ciklusára. A párt egy része azonban nem igazán lelkesedett a zöldpolitikáért, azonban a mostani tervezetben olyanok állnak, mint például, hogy „tovább akarjuk fejleszteni a zöld megállapodást” – áll az EPP tervezetében. „A Green Deal számunkra nem egy új ideológia, ahogyan azt a zöldek vagy a szocialisták szorgalmazzák, hanem az EPP által elképzelt virágzóbb, innovatívabb, versenyképesebb és fenntarthatóbb Európa.”

Szerdán Manfred Weber, az EPP elnöke is Von der Leyen szavait visszhangozta: „a zöld megállapodás az EPP megállapodása.”

Annyi engedmény maradt a dokumentumban, miszerint „az EU kitűzhet célokat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, de teret kell hagynia a magán- és a helyi szereplőknek a megfelelő technológiai megoldások megtalálására”.

***

Nyitókép: Ujvári Sándor / MTI

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2024. február 26. 09:20
A "zöld átállás" egy ideológiai program, ami teljesen nélkülözi a természettudományos ismereteket, a müködö iparhoz és gazdasághoz szükséges alapvetö feltételeket és az eddig az emberek által kemény munkával létrehozott jólét tönkrezúzását vette célba Európában. Kizárólag Európa ellenségei és amerikai ügynökök támogatják. A zöldítés a természetvédelem szöges ellentéte.
Robi54
2024. február 24. 12:31
Meddig tart ez a zöld őrület?
Chardonnay99
2024. február 24. 12:30 Szerkesztve
Csak nem azért változott meg a véleményük, mert németeknél is épülnek akkumulátor gyárak?
atti64
2024. február 24. 09:52
ELMEBETEGEK GYULEKEZETE!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!