Újabb front nyílt Közel-Keleten? A húszi vezető reagált a brit támadásra

2024. január 12. 08:33

Újabb háborús helyzet alakul ki a világban.

2024. január 12. 08:33
null

Semmivel nem lehet igazolni az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok Jemen elleni támadását, a húszik pedig folytatják a Vörös-tengeren áthaladó, Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat – jelentette ki pénteken Mohammed Abdusszalám, az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók szóvivője. A húszik azt közölték, hogy csapások érték a fővárost, Szanaát, továbbá az északnyugati Szaada, illetve a Vörös-tenger mentén lévő Hodeida tartományt. Mohammed Ali al-Húszi, a húszi legfelsőbb politikai tanács egyik tagja barbárnak minősítette a műveletet.   

Mindeközben 

Joe Biden amerikai elnök üdvözölte 

a brit királyi légierő (RAF) és az amerikai erők által a húszi lázadók katonai létesítményei ellen az éjszaka folyamán végrehajtott csapásokat, melyekkel szerinte az Egyesült Államok és partnerei „világos üzenetet küldtek”, hogy nem fogják eltűrni a húszik támadásait és a szabad hajózás veszélyeztetését.   

Ezt is ajánljuk a témában

A műveletet Rishi Sunak brit miniszterelnök azzal indokolta, hogy a húszik az utóbbi hónapokban veszélyes, destabilizáló hatású támadások sorát követték el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen, brit és más külföldi hajókat veszélyeztetve. A támadások komoly fennakadást okoztak e kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ez felhajtotta a nyersanyagárakat is.   

A lázadók e támadásokat Izrael Gázai övezet ellen vívott háborújával és a palesztinok iránti szolidaritással indokolják.

Richard Marles ausztrál védelmi miniszter pénteken azt közölte, Canberra kiszolgáló személyzettel támogatta a brit-amerikai akciót. „Ausztrália továbbra is támogat minden, a szabályokon alapuló világrendet erősítő műveletet” – szögezte le sajtótájékoztatóján a tárcavezető.   

Az akció ellen Irán máris tiltakozott, figyelmeztetve, hogy a nemzetközi művelet „szítja a régiós feszültséget”, 

megsérti Jemen szuverenitását és a nemzetközi jogba ütközik. Szaúd-Arábia közölte, követi a helyzet alakulását és a Vörös-tenger térsége biztonságát, valamint a hajózási szabadság fontosságát hangoztatta, az utóbbit nemzetközi elvárásnak nevezve.  Az iraki miniszterelnök tanácsadója, Fádi es-Simmari – akit az INA iraki hírügynökség idézett – arra figyelmeztetett, hogy a csapásokkal „a Nyugat kiszélesítheti az Izrael és a Hamász közötti konfliktust”.

(MTI)

Nyitókép: MOHAMMED HUWAIS / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barnabás.N
2024. január 12. 16:57
"A lázadók e támadásokat Izrael Gázai övezet ellen vívott háborújával és a palesztinok iránti szolidaritással indokolják." A cikk szerzője téved. Tessék visszanézni, hogy mit mondott a húszi vezető az első nyilvános beszédében, amikor bejelentette, hogy hadba lépnek Izrael ellen. A legelső ok, amit megnevezett: a VALLÁSI ok. Ezt az okot semmiféle megegyezéssel, politikai akcióval, szerződéssel, stb. nem lehet érvényteleníteni. Amíg a világ többi része nem fogja fel, hogy az iszlám világ egy jelentős része számára az Izrael és az egész Nyugat elleni harc egy vallásháború, addig esélytelen a harc ellenük. Azt, hogy vallásháborúban állunk, persze kellemetlen kimondani, de ez az igazság...
harcimarci-9-9
2024. január 12. 09:54
Ukrajna, mostantól nézhetsz ki a fejedből.
Vasgyari Tibi
2024. január 12. 09:15
Felemelt fegyverekkel az F16-osokkal szemben? Szerencsétlenek most tanulnak kefet enni.
powerage
2024. január 12. 08:54
"A műveletet Rishi Sunak brit miniszterelnök" Van valami bájos abban, hogy ez az ősbrit Britannia érdekeit védelmezi Izraelben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!