Párizs ostromára készülnek a gazdák: ez történik most Franciaországban

2024. január 29. 11:00

A mezőgazdasági szakszervezetek semmi jelét nem mutatják annak, hogy meghátrálnának. Az EU szabályozásaival elégedetlen gazdák a héten elindulhatnak Párizs ellen.

2024. január 29. 11:00
FRANCE - FARMERS AND FISHERMEN RALLY IN RENNES

Vasárnap a francia kormány tagjai még tettek egy utolsó kísérletet arra, hogy egyezkedni próbáljanak a francia gazdákkal és megakadályozzák a francia főváros elleni blokádot. A szakszervezeti vezetőket azonban nem sikerült meggyőzni, így a héten hatalmas tüntetésekre kerülhet sor – számolt be a Politico. A francia gazdák többek között a túl szigorú szabályozások, valamint a magas adók miatt aggódnak. 

A francia kormány igyekszik elkerülni a „párizsi ostoromot”

Gabriel Attal frissen kinevezett miniszterelnök vasárnap ellátogatott egy szarvasmarhatelepre, hogy ott találkozzon az elégedetlen állattenyésztőkkel. Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter pedig megígérte, hogy leghamarabb kedden olyan tervezetet fognak bemutatni, amely reagálni fog a farmerek nemzeti és EU-s szabályozással kapcsolatos panaszaira is. 

A miniszterek mindent megtesznek, hogy megpróbálják elkerülni a farmerek által belengetett „párizsi ostromot”

Attal vasárnap elismerte, hogy bizonyos szabályozások már hosszú évtizedek óta egyre több terhet rónak a gazdákra. Azt is hozzátette, hogy a törvények a a farmereket a környezetvédelem ellen fordítják.

A francia ellenzék is felkapta a témát

Marine Le Pen radikális jobboldali politikus is találkozott a gazdákkal vasárnap. Le Pen szerint fel kell tenni a kérdést, hogy vajon a francia kormány fel akarja-e áldozni a francia mezőgazdaságot a globalizmus oltárán. 

A mezőgazdasági szakszervezeti vezetőket nem nyűgözték le a francia kormány ígéretei

– mutatott rá. Arnaud Rousseau az egyik legnagyobb szakszervezet vezetője ugyanis kijelentette: a tervek nem változtak, vagyis Párizs ellen indulnak. 

A francia gazdák elegédetlensége nem maradt példátlan. Európa szerte gazdák tömegei tüntetnek a klímaszabályozások valamint az üzemanyagárak növelése ellen. 

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Hans Lucas /AFP

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. január 30. 01:14
Pesszimista írja: "Csak a gabona és váltónövényeinél van fejlődés. " - höhöhö ... hát nem ez a volt a NER cél? Ezt is elérte a "hozzáértő" legendás kétharmad ...
Dr Bubo
2024. január 29. 14:17
Houellebecq: Szerotonin
pesszimista
2024. január 29. 13:13
Magyarországon az élelmiszertermelés a rendszerváltás óta csökken. Csak a gabona és váltónövényeinél van fejlődés. A nyugat európai országok ide zúdítják élelmiszer szemetüket. S mi azt a multiknál örömmel vásároljuk.
Valodi
2024. január 29. 12:04
Az igazi kérdés: "A Biblia szerint az emberiség telét is egy bárka segítségével vészelte át Noé, mikor az Isten letörölte a Földről a tévútra tévedt emberiséget. Kísértetiesen hasonlít a mostani helyzet az akkorihoz: ennyi gyilkos támadás még soha nem érte bolygónkat, ennyi beteg, sérült, boldogtalan embert még soha nem hordott hátán a Föld. Számos természeti- és társadalmi folyamat arra utal, hogy tévedéseinkért nemsokára fizetnünk kell. A kérdés csak az: mit tud átmenteni az emberiség a túlsó partra? A jelen kor embere egyre kiszolgáltatottabb, egyre függőbb a civilizáció által létrehozott ellátó rendszerektől. Minél bonyolultabb egy rendszer, annál inkább hajlamos az instabilitásra, a kaotikus viselkedésre, az összeomlásra. Házainkat régen a faluszéli erdőből hozott tüzelővel fűtöttük, ma több ezer kilométerről kapjuk a földgázt, a villanyt... Régen a konyhakertben megtermett minden, ma a világ szemetét esszük a külföldi áruházláncokból..." (dr. Géczy Gábor)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!