Pánikgombokat vezethetnek be a cseh egyetemeken a prágai tömeggyilkosság után

2024. január 06. 13:51

A prágai egyetem válságstábjának vezetője szerint a biztonsági intézkedések bevezetése nem kevés költséggel járna.

2024. január 06. 13:51

A biztonsági intézkedések szigorítására ösztönzi a cseh egyetemeket és főiskolákat a prágai Károly Egyetemen történt decemberi tömeggyilkosság – számolt be az Infostart. A hírportál szerint a hallgatók és alkalmazottak biztonsági képzésen vesznek részt a jövőben, és azt is tervezik, hogy fémdetektorokkal szerelik fel a felsőoktatási intézményeket. Mikuláš Bek cseh oktatásügyi miniszter szerint az egyik legfontosabb intézkedés, amelyet rövid távon végre kell hajtani, 

a felsőoktatási intézményvezetők és a rendőrség közötti együttműködés szorosabbá fűzése. 

Az oktatási miniszter az olyan információs rendszerek kiépítését is fontosnak tartja, amelyek figyelmeztetik az adott épületben tartózkodókat a veszélyre. Otmar Sláma, az egyetem válságstábjának vezetője szerint egyelőre nem született döntés arról, hogy ezeket az épületeket milyen biztonsági rendszerekkel szereljék fel, de már elindult a feltérképezésük.

Szóba került, hogy pánikgombokat helyezzünk el az épületekben, vagy olyan zajérzékelőket, melyek felismerik a lőfegyverből leadott lövések hangját”

– mondta Sláma, hozzátéve, hogy a modern biztonsági eszközök beszerzéséhez és alkalmazásához szakemberekre is szükség lesz, és egy akkora egyetem esetében, mint a prágai Károly Egyetem, ez nem kevés költséggel jár.

Nyitókép: MICHAL CIZEK / AFP

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2024. január 07. 19:15
Inkább az egyetemre járók lelkivilágát kellene vizsgálni. Ma már csak kevés ember viselkedik emberi módon, ha egy kicsit stresszes helyzetbe kerül. Mit is írt Arany János a Domokos napi köszöntöjében? "Nemes önbizalom, de ne az önhittség, Rúgói lelkedet nagy célra feszítsék: Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben." Forrás: www.eternus.hu - Arany János versei
A ráció prófétája
2024. január 06. 16:13
Szerintem inkább még jobban liberalizálni kellene a fegyvertartás Csehországban. Majd ha mindenkinél fegyver lesz, jobban meggondolják, hogy elővegyék-e. Amerikában is jól működik ez a rendszer. Ja, nem.
ördöngös pepecselés
2024. január 06. 15:29
meg nem old semmit de legalább drága és idegölő lesz sebaj ha valaki leesik majd egy ablak párkányról a sokadik hamis pánik alkalmával akkor el lehet majd gondolkodni a leszerelésén
masikhozzaszolo
2024. január 06. 15:22 Szerkesztve
Hülyeség. Rossz fordítás. Az a gondosóra, és már van. Nálunk biztosan. Nem kell feltalálni. Majd ha megjavulnak Svejkék, kaphatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!