Morawiecki: Egyre inkább orwelli világot élünk Lengyelországban (VIDEÓ)

2024. január 10. 20:09

„A lengyel szabadság elleni támadás az első lépés a saját maguk elleni ítélethez” – fogalmazott az egykori miniszterelnök.

2024. január 10. 20:09

„Kegyetlenül eltaposták a szabadságot, ma egyre inkább orwelli világot élünk” – erről beszélt Mateusz Morawiecki, volt lengyel miniszterelnök. A nemrég ellenzékbe került Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa arra reagált, hogy Donald Tusk és új baloldali kormánya erőszakkal vette át a hatalmat a köztelevízió, a közrádió és a közszolgálati hírügynökség felett. Azóta már az is kiderült, hogy az új vezetők kötődnek a Soros-hálózathoz.

Ezt is ajánljuk a témában

Ahogy arról pedig a Mandiner is beszámolt, kedd este letartóztatták a lengyel elnöki palotában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben is részesített képviselőit. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Azoknak, akik a lengyel szabadságért alkudoztak, tudniuk kell, hogy a lengyel szabadság elleni támadás az első lépés a saját maguk elleni ítélethez, amely ítélet valahol mélyen a történelem lapjain van megírva” – nyilatkozta a Jog és Igazságosság parlamenti képviselője a Sieci hetilapnak. Hozzátette, 

a szabadság nagyon is összefügg a szólásszabadsággal.”

 

Ezt is ajánljuk a témában

„A nyugati világ demokratikus közössége ne nézze tétlenül, ami ma Lengyelországban történik!” 

Morawiecki korábban arról is beszélt, hogy „a kommunizmus bukása és a lengyelek totalitarizmus feletti nagy győzelme óta eltelt 

35 év óta először fordult elő, hogy politikai foglyok vannak Lengyelországban....


Mariusz Kaminski és Maciej Wasik az új Tusk-kormány politikai bosszújának áldozatai.”

„Felszólítom a nyugati világ demokratikus közösségét, hogy ne nézze tétlenül, ami ma Lengyelországban történik!” – zárta bejegyzését a nemrég leköszönt kormányfő.

Jön a lengyel „békemenet”

Morawiecki, nemrég leköszönt lengyel miniszterelnök minden lengyelt tiltakozásra hív január 11-én a Szejm elé.

„Január 11-én Varsóban lesz a szabad lengyelek tüntetése. Legyünk együtt azon a napon, egységesen, erősen és magabiztosan. Arra kérem önöket, hogy vegyenek részt a képmutatás politikája elleni tiltakozásban, azon politikusok ellen, akik megbékélést ígérnek, de lengyelek millióinak hangját és vágyait megvetik” – fogalmazott a PiS politikusa.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: AFP

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 11. 19:57
Csak nem az utcán akarnak KORMÁNYT DÖNTENI???????????? Hol marad akkor a demokrácia? És hol marad a lengyel nép többségének véleménye?
Tommaso
2024. január 11. 11:34
A lengyel állam és nemzet legfőbb ellensége jelenleg A. Duda államfő. Képtelen felfogni, hogyan politizál egy, a nemzetét szerető államférfi. Egy közt. elnöknek a megválasztása pillanatában el kelll felejtenie, hogy melyik párt jelölte a posztra, mert neki minden lengyel polgár államfőjének kell lenni. Duda viszont számos intézkedésével a korábbi PiSis Pártjának kedvez, veszélyes helyzetbe hozva ezzel Lengyelországot. Duda miatt nem volt az országnak két hónapig, csak ügyvezető kormánya. Orbán a ruszkik háborúja miatt vészhelyzetet hirdetett és rendeletekkel kormányoz. S bár Lengyelo. - a fygverszállitásokkal - sokkal jobban bevonódott a háborúba, DUDA államfő egyik olyan haverját bizta meg kormányalakitással, akiről már abban a percben lehetett tudni, hogy nincs meg a szükséges parlamenti többsége. Donald Tusk viszont 54%-ostámogatottságot mutatott fel. DUDA HAZAÁRULÁST KÖVETETT EL. Azzal, hogy hónapokig akadályozta egy törvényalkotásra is képes lengyel kormány felállását.
Tommaso
2024. január 11. 11:33
Pont az a diktatúrapárti Morawiecki pofázik, aki annak tudatában fogadta el Duda államfő felkérését a kormányalakitásra, hogy tudta... Donald Tusk-ot a parlamenti képviselők 54%-a támogatja, tehát neki legjobb esetben is csak 46%-os a tábora. Azaz, az egy hónap, amit kapott, csak időhúzásra jó. Egy "háborús vészhelyzetben" ( idézet Orbántól) , ez NEMZETÁRULÁS!!! a kommentemre válaszoló alaptalan jócsolgatás mindezt nem cáfolja.
Tommaso
2024. január 11. 11:31
Mind az osztrák kancellár, mind a lengyel kormányfő SZABAD, DEMOKRATIKUS váálasztások révén került hatalomra. NEM úgy, mint Orbán és Lukasenki. Ez utóbbiak ugyanis a választási törvények egypárti megalkotásával, elcsalták a választásokat. Arról nem is beszélve, hogy a szabályozás - egyedülállóü módon - különbséget tesz magya és magyar állampolgár között. Ilyen már az Ókorban sem volt és azóta sem. Csak Orbanisztánban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!