Lakner Zoltán: Törvényszerűen megjelenik majd egy csomó éhes ember Európa kapujában

2024. január 23. 17:34

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezetője szerint „a médiában már most menekültáradatról beszélnek, de ez most csak annyi, mint egy nyári napon, amikor a vihar előtt megrezzennek a falevelek. Az áradat majd csak most jöhet”.

2024. január 23. 17:34

„Az élelmiszer-ellátó rendszerekben telítődés lesz, ami nem biztos, hogy lépést tud tartani a lakosságszámmal” – idézi keddi cikkében a Telex Lakner Zoltánt, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezetőjét. Mint a szakértő által elmondottak kapcsán a lap fogalmaz:

ha nem sikerül rövid időn belül jelentős mértékben javítani Afrika élelmezési helyzetén, akkor több millió ember indulhat meg Európa felé.”

Nemzetbiztonsági veszély a kapuknál?

Lakner szerint „már a 19. század elején előrevetítette az angol Thomas Malthus, hogy míg az élelmiszer-termelés növekedése egy lineáris függvényt követ, addig a népességnövekedés exponenciális görbe mentén halad, tehát utóbbi szükségszerűen túlnövi a másikat, ami konfliktust szül.” 

A szakértő szerint „az élelmiszer-ellátó rendszerekben telítődés lesz, ami nem biztos, hogy lépést tud tartani a lakosságszámmal.” Ez a problémakör szerinte „Afrikára koncentrálódik, ahol a lakosságszám-növekedés is a legnagyobb.”

Mint a Telex hasábjain olvasható, Lakner szerint „ennek a növekedésnek közvetlen nemzetbiztonsági hatása van,

törvényszerűen megjelenik majd egy csomó éhes ember Európa kapujában. Drámai módon fokozódhat a menekültek tömege.”

A szakértő kitért arra is: „a médiában már most menekültáradatról beszélnek, de ez most csak annyi, mint egy nyári napon, amikor a vihar előtt megrezzennek a falevelek. Az áradat majd csak most jöhet.” Utóbbi kijelentése kapcsán Lakner a Telex szerint hangsúlyozta, hogy „ez a személyes véleménye, ne tekintsük az egyeteme állásfoglalásának.”

Ezt is ajánljuk a témában

A lap eredeti, teljes cikkét a témában itt olvashatja.

***

Nyitóképünk illusztráció! Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dios1968
2024. január 26. 20:52
Ez csak nektek törvényszerű mert te meg a fajtátok okozzák
Kriszta67
2024. január 26. 20:36
Akkor törvényszerűen halomra kell őket lőni, mert ennyit jóllakatni itt se lehet. Majd megtanulják hogy nem elég b.szni meg fosni a kölköket, hanem meg is kell termelni a zabálnivalót. Egyébként ha eddig nem gyógyszerezték, oltották, takarmányozták volna őket, akkor nem tudtak volna elszaporodni ennyire. Ezeknek ha felnő az összes gyerekük, akkor is tizenkettőt szülnek.
Forgalmazó
2024. január 24. 14:16
Ügyesen kitalálta ezt a vezető baloldal. Ukraina hatalmas mennyiségű tarményeit nem az eddigi helyen adja el Afrikába, Közel keleten, hanem rázúdítja Európára tönkretéve az agráriumot és az ipar nagy részét. Majd Afrikában Közel keleten kialakult élelmiszerhiány miatt jönnek az eu ba a migránsok még jóval többen. Két legyet üt egy csapásra.
rasdi1
2024. január 24. 11:27
Igen. A Földön demográfiai robbanás van, a "fejlettebb" területek viszont pont demográfiai problémákkal küszködnek. Ennek következtében a problematikus területeken népességi "vákum" alakul ki, és a túlnyomás alatti területekről ez a nyomás hajtja az embereket. A népességrobbanás olyan mértékű, hogy a Föld "életadó" képessége (nem tudom mi a vonatkozó szakkifejezés) rohamos mértékben csökken, azaz vulgárisan szólva a "tartalékainkat zabáljuk fel". Meggyőződésem, hogy valahol ez mintegy "be van programozva" a génjeinkbe, és ennek köszönhetjük "fajtánknak" az ehhez való alkalmazkodását. De ugyanakkor meg van bennünk a kipusztulás elleni védekező képesség is, még akkor is, ha ezt minden erővel el akarják bennünk fojtani. VVÉDEZEZNÜNK KELL, mint ahogy ezt őseink anno a török invázió ellen meg is tették.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!