Közel fél évszázadot ült börtönben egy rab, nemrég kiderült, hogy ártatlanul

2024. január 14. 20:12

Glynn Simmons ártatlanságát 2023 végén mondták ki. Esete azonban úgy tűnik nem egyedi.

2024. január 14. 20:12

A BBC és több vezető lap is beszámolt egy elképesztő esetről, amelynek során egy oklahomai bíró 48 évnyi börtön után mentett fel egy férfit, aki egy olyan gyilkosságért ült, amelyet nem ő követett el. 

Glynn Simmons ügye így jelenleg a leghosszabb téves ítélet az Egyesült Államokban.

Kulcsfontosságú bizonyítékokat nem adtak át a védőügyvédeknek

A 70 éves Simmons júliusban szabadult, miután egy kerületi bíróság megállapította, hogy az ügyében kulcsfontosságú bizonyítékokat nem adtak át védőügyvédeinek. Többek között azt, hogy a koronatanú – egy tinédzser, akit később fejbe lőttek – más gyanúsítottakat is azonosított.

December végén a megyei kerületi ügyész azt mondta, hogy nincs elég bizonyíték az új eljárás lefolytatásához sem. Ezt követően Amy Palumbo bírónő végzésében ártatlannak nyilvánította.

„A bíróság egyértelmű és meggyőző bizonyítékok alapján megállapítja, hogy a bűncselekményt, amelyért Glynn Simmonst elítélték és bebörtönözték nem ő követte el”

 – olvasható az Oklahoma megyei kerületi bíró határozatában. „Ez egy lecke a rugalmasságról és a kitartásról” – reagált Simmons a döntés után a riportereknek. „Sose hagyjuk, hogy bárki is meggyőzzön minket arról, hogy valami nem történhet meg, mert tényleg bármi megtörténhet” – tette hozzá.

„Nagyon-nagyon régóta” várt erre a pillanatra

Simmons 48 évet, 1 hónapot és 18 napot ült börtönben Carolyn Sue Rogers 1974-es meggyilkolásáért, amelyet egy italbolt kirablása során követtek el Oklahoma City egyik külvárosában. 22 éves volt, amikor őt és társát, Don Robertset 1975-ben halálra ítélték. A büntetéseket később életfogytiglani börtönbüntetésrecsökkentették.

A „rekorder rab” végig fenntartotta, hogy ártatlan, mondván, hogy a gyilkosság idején Louisiana államban tartózkodott.

Simmons csak mosolygott, amikor a bíróság karácsony előtt kimondta ártatlanságát. A halk szavú idős férfi később azt mondta az újságíróknak, „nagyon-nagyon régóta” várt erre a pillanatra. „Ami megtörtént, azt nem lehet visszacsinálni, de el lehet számoltatni” – jegyezte meg a nemrég szabadult férfi.

„Ez egy pokoli utazás volt”

Simmons ügyvédje, Joseph Norwood a BBC Newsnak azt nyilatkozta, hogy jómaga is „el van ragadtatva” a döntéstől. „A gondolat, hogy 50 évre börtönbe zárnak valamiért, amihez semmi közöd nem volt, az egyik legrosszabb dolog az ember mentális állapotát érintően” – hangsúlyozta Norwood egy interjúban.

Az ügyvéd azonban elmondta, Simmonsnál a szabadulásakor diagnosztizáltak négyes stádiumú rákot. „Szóval ez egyfajta elragadtatás volt:

 védencem visszanyerte a szabadságát és tisztázni tudta a nevét is” 

– szögezte le az ügyvéd, hozzátéve hogy Simmons jól reagál a kemoterápiára, és „gyógyulófélben van”. Egy alapítványon keresztül pedig már mintegy 200 ezer dollárt gyűlt össze a javára, hogy fedezni tudja a megélhetési és az orvosi költségeit. De további összeg is állhat a házhoz: ugyanis Oklahomában a jogtalanul elítélt emberek akár 175 ezer dollárnyi kártérítésre is jogosultak lehetnek – írta a BBC.

Ezt is ajánljuk a témában

Hamis vallomásra kényszeríthették, majdnem 28 évig volt a „hűvösben”

Azonban sajnos Simmons esete nem egyedi. Ugyancsak Amerikában esett meg, hogy egy férfi 28 évet töltött a rácsok mögött emberrablás, szexuális erőszak és rablás miatt. 

Majd nemrég egy új DNS-vizsgálat kimutatta, ártatlan volt.

Gerardo Cabanillast szeptemberben mentették fel, 28 évvel azután, hogy azzal vádolták, hogy 1995-ben Los Angelesben kirabolt egy férfit és egy nőt. A nőt pedig ezek után elrabolta és szexuálisan bántalmazta – idézte George Gascón Los Angeles megyei államügyészt a CNN. „Körzeti ügyészként mély felelősségtudattal állok itt Önökkel, hogy egy tragikus igazságszolgáltatási hibával foglalkozzam, és hogy megünnepeljük egy ártatlan ember felmentését és börtönből való szabadulását” – mondta Gascón a sajtótájékoztatón.

„Cabanillas mindig is azt állította, hogy letartóztatásának napján a nyomozó kényszerítette hamis vallomásra azzal az ígérettel, hogy próbaidőre szabadlábra helyezik” – emlékeztetett a körzeti ügyész. Annak ellenére, hogy semmilyen tárgyi bizonyíték nem kapcsolta össze a férfit a bűncselekménnyel, 

Gascón szerint 14 bűncselekménnyel vádolták meg, majd életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Végül 2019-ben Cabanillas jogi képviselői indítványt nyújtottak be a California Innocence Project nevű nonprofit szervezetnél, – amely azért dolgozik, hogy a jogtalanul elítélteket kiszabadítsa a börtönből –  hogy az 1995-ös szexuális erőszak áldozatával kapcsolatos DNS-elemeket vizsgálják meg. Mint kiderült, egyik DNS sem egyezett Cabanillaséval. 

Így a férfi majd három évtized után kezdhet új életet immáron szabad emberként 

– számolt be a CNN.

A sorozatgyilkos helyett egy ártatlan férfi ült több mint egy évtizedig a Csillagban

De nemcsak Amerikában van precedens arra, hogy éveket, évtizedeket töltenek ártatlan személyek a börtönben. Idehaza Kirják János esete a legismertebb, aki a martfűi rém – aki brutális módon, kalapáccsal végzett áldozataival – helyett ült a szegedi Csillag börtönben, mivel rábizonyították Szegedi Margit 1957-es meggyilkolását – írta egy korábbi cikkében a Délmagyar.

Tizenegy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a férfi ártatlansága bebizonyosodjék. Ezen évek alatt még öt brutális támadás zajlott le nők ellen Szolnok megyében, és az áldozatok közül csupán kettővel nem tudott végezni a tettes. A szegedi börtönben raboskodó férfi ez idő alatt többször is perújítási kérelemmel fordult a bírósághoz, ám egyszer sem talált meghallgatásra.

Kirják ártatlansága, mint valós lehetőség végül egy öcsödi emberölést követő nyomozás után merült fel.

De még így is időbe telt, mire a nyomok elvezették a rendőröket a tényleges tetteshez, Kovács Péterhez, aki végül megtört, és több gyilkosságot is bevallott. Kovácsot végül 1968. december 1-jén végezték ki. A szakértők szerint Kovács Péter a sorozatgyilkosok azon csoportjához tartozott, akik kéjvágytól vezérelve gyilkoltak.

Kirják nem kapott egy forint kártérítést sem

Kirják János szabadulása után hazaköltözött Tiszaföldvárra, és rokkantnyugdíjazásáig a martfűi cipőgyárban dolgozott. Fia elmondása szerint új családot nem alapított, a börtönben ártatlanul eltöltött évekért pénzbeli kárpótlást soha nem kapott. Egyedül élt a nyolcvanas években bekövetkezett haláláig – írta a lap. A történteket Sopsits Árpád A martfűi rém című filmjében feldolgozta. Az alkotást 2016 novemberében mutatták be a magyar mozikban.

A film ajánlóját alább tekinthetik meg:

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay/Fifaliana-joy

***

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiritmonger
2024. január 15. 14:27
Ilyen esetrkben egyszerű a képlet. Akik a téves ítélet meghozatalában közreműködtek, a nyomozóktól az ügyészeken át a bírókig, pontosan ugyanannyit kapjanak, mint az ártatlanul elítélt vádlott. Feltételesen meg csak akkor szabaduljanak, miután annyit ültek, mint az ártatlanul fogvatartott. Hamar javulna a színvonal.
masikhozzaszolo
2024. január 15. 09:34
A jog földöntúli magasságokba ér. Ha én a munkahelyen elszúrok valamit, van rá valami eljárás, pénzmegvonás, elbocsájtás, KÁRTÉRÍTÉS. Itt sem a bíró, sem az ügyész-rendőrség-bíróság-államigazgatás nincs meg sem említve, hogy bizony ezért akkor valakinek ülnie kellene. Mondjuk a nyomozónak, aki hazudott, az ügyésznek, vagy a bírónak is. Úgy szépen eloszthatják egymás közt a büntetést. Te ülsz, te meg fizetsz életfogytig. De a jog ezt az esetet már földöntúlinak, nem eviláginak veszi, nincs rá, önmagára paragrafusa. Pedig kellene. Erre találták ki a halálbüntetés eltörlését. Mert az nem jár le, nem javítható hiba egy később ártatlan esetén.
bunko-jobbos
2024. január 15. 08:28
Minden rendszerben vannak hibás döntések, elég csak a móri ügyre gondolni. De szerintem az esküdtbíráskodásnál nagyságrenddel több van. Mint minden rendszer az USÁ-ban, ez is katasztrofális.
I feel the earth move under my feet
2024. január 15. 07:50
Akkor most mi lesz? Nigger a báttya.. lehet menni bevásárolni .. csak mán nem fér a lapostévé sehová..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!