Elképesztő: 28 év után engedtek ki a börtönből egy ártatlan férfit az USA-ban

2023. szeptember 28. 13:21

A férfit letartóztatásának napján a nyomozó kényszerítette hamis vallomásra azzal az ígérettel, hogy próbaidőre szabadlábra helyezik.

2023. szeptember 28. 13:21

Miután egy kaliforniai férfi közel három évtizedet töltött börtönben emberrablás, szexuális erőszak és rablás miatt, egy új DNS-vizsgálat kimutatta, hogy ártatlan volt – írta meg a CNN az ügyész bejelentése alapján. Gerardo Cabanillast a múlt héten felmentették, 28 évvel azután, hogy azzal vádolták, hogy 1995-ben Los Angelesben kirabolt egy férfit és egy nőt, majd elrabolta és szexuálisan bántalmazta a nőt – közölte George Gascón Los Angeles megyei államügyész kedden. „Körzeti ügyészként mély felelősségtudattal állok itt Önökkel, hogy egy tragikus igazságszolgáltatási hibával foglalkozzam, és hogy megünnepeljük egy ártatlan ember felmentését és börtönből való szabadulását” – mondta Gascón a sajtótájékoztatón.

A bűncselekményt ismertetve az ügyész elmondta: 1995 januárjában egy férfit és egy nőt fegyverrel fenyegetőzve kirabolt két férfi, akik szexuálisan is bántalmazták a nőt. Napokkal a bűncselekmény után az akkor 18 éves Cabanillast letartóztatták, mert általában megfelelt az egyik gyanúsított személyleírásának – tette hozzá Gascón.

A nyomozó kényszeríthette hamis vallomásra

„Cabanillas úr mindig is azt állította, hogy letartóztatásának napján a nyomozó kényszerítette hamis vallomásra azzal az ígérettel, hogy próbaidőre szabadlábra helyezik” – mondta a körzeti ügyész. Annak ellenére, hogy semmilyen tárgyi bizonyíték nem kapcsolta össze Cabanillast a bűncselekménnyel, Gascón szerint 14 bűncselekménnyel vádolták meg. Cabanillas a tárgyalás során végig kitartott ártatlansága mellett, de 

végül életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

2019-ben Cabanillas jogi képviselői indítványt nyújtottak be a California Innocence Project nevű nonprofit szervezetnél, – amely azért dolgozik, hogy a jogtalanul elítélteket kiszabadítsa a börtönből –  hogy az 1995-ös szexuális erőszak áldozatával kapcsolatos DNS-elemeket vizsgálják meg – közölte a kerületi ügyész. Egyik DNS sem egyezett Cabanillaséval, mondta.

„Az összes bizonyíték alapos átvizsgálása után, beleértve az állítólagos vallomás szakértői elemzését és a szexuális erőszak áldozatával folytatott interjút, elvesztettük a magabiztosságunkat az ügyben hozott ítéletet illetően” – mondta Gascón.

Nyitókép: képernyőfotó, YouTube

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basti64
2023. szeptember 28. 16:39
Ajánlom mindenkinek a Chicago címü musical megtekintését.
Lombi
2023. szeptember 28. 16:25
Elképesztő? Kérdezzék meg Budaházyt
formaegy-2
2023. szeptember 28. 15:28
"28 év után engedtek ki a börtönből egy ártatlan férfit az USA-ban...'" Az a lényeg, hogy a gyilkos, korrupt, terrorista Biden és fia, no és az előző pl. KuntaKinte a világot legyilkoló elnökök szabadlábon élik világukat. Csak olyan demokratikusan gyilkolnak le ártatlan embereket gyerekeket az egész világon stb.
orbanegygeci-0
2023. szeptember 28. 15:23
Az USA-ban az artatlan a bortonben van, Orbanisztanban a tolvaj a Karmelitaban poffeszkedik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik