Kínos: a zöldátállás nagyon megviselte a német ipart, de többet fizet a lakosság is

2024. január 18. 06:50

Mostanra a piac megnyugvásával és a fogyasztás csökkenésével is kétszer annyiba kerül a lakossági áram, mint a háború kitörése az atomerőművek leállítása előtt.

2024. január 18. 06:50

Az atomerőművek leállítása magasabb lakossági energiaárakat, valamint jelentős ipari-gazdasági károkat is okozott Németországban – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tatár Mihály, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője. Az ország egykor áramot exportált, ma már behozatalra szorul. Az import aránya pedig azért tűnik alacsonynak, mert az energiaigényes ágazatok termelékenysége 20 százalékkal visszaesett.

Tizenhét atomerőműje volt Németországnak, tavaly áprilisban kapcsolta le az utolsó, még működő egységeit, pedig időközben a nukleáris energia felhasználását a társadalom már támogatta volna. A szakértő szerint komoly felháborodást vált ki maga az import módja is, ugyanis amikor erős szél vagy napsütés van, egész Európában megugrik a megújuló áramtermelés. Miközben a média egy része lelkendezik, hogy új rekordot ért el például a szélenergia-termelés, az áram ára a kontinens áramtőzsdéin bezuhan, azaz 

a német megújuló energiatermelőknek fizetniük kell azért, hogy más átvegye a megtermelt áramot, számára – állami támogatások nélkül – veszteséges áron.

Viszont amikor az időjárásfüggő megújulók nem vagy minimálisan termelnek, fel kell futtatni a hazai fosszilis energiatermelést, másrészt külföldről kell megvásárolni a hiányzó áramot. Ehhez hozzájön, hogy azokban az időszakokban, amikor Németország importra szorul, máshol is gyenge a megújuló áramtermelés, az elektromosenergia-árak megemelkednek, és Németország csak drágán tud vásárolni, jellemzően éppen atomenergiát vagy éppen lengyel szénenergiát.

Mindez azzal járt, hogy a német áramtermelésben negyven százalék a fosszilis energiaforrások aránya (Franciaországban hét, Ausztriában 18 százalék), és az összes felhasznált német áram 57 százaléka fosszilis eredetű, azaz, Németországé lett Európa egyik legpiszkosabb energiamixe.

2022-ben, az energiapiaci válság alatt az elektromos áram ára megháromszorozódott, 

mostanra pedig a piac megnyugvásával és a fogyasztás csökkenésével is kétszer annyiba kerül, mint a háború kitörése az atomerőművek leállítása előtt. A német állam költséges rezsivédelme visszafogta a ténylegesen fizetett áramköltségeket, de így is az átlagos német család 1100 eurót fizet évente az áramért, a 2021-es 900 euróhoz és az atomerőművek fénykorában fizetett 500-600 euróhoz képest.

 

Nyitóképünk illusztráció: MTI/EPA/Pawel Supernak

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. január 21. 03:27
Ne állj ellent az őrületnek ! Támogassad ! Hamarabb emészti el önmagát !
Ehetős Odó
2024. január 18. 10:09
Megviselte?? Igen enyhe kifejezés a kollektív öngyilkosságra.
orokkuruc-2
2024. január 18. 08:25
Tisztára mint a butapestiek! Ugyanaz a szuicid viselkedés.
Zsolt75
2024. január 18. 08:01
Sokkal több pénzért szennyeznek sokkal jobban. 360 fokos fordulat, majd padlógáz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!