Kína nem kertel: „A tajvani szavazás háború és a béke közötti döntés lesz”

2024. január 11. 10:43

A tajvani kormánypárt elnökjelöltje szerint azonban csak a tajvaniak dönthetnek a saját jövőjükről.

2024. január 11. 10:43

A Kínával szorosabb kapcsolatra törekvő fő ellenzéki párt, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang, KMT) csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a tajvani kormánypárt elnökjelöltje, Laj Csing-tö veszélyt jelenthet a békére, ha megnyeri a hétvégi választást.

Kína nyilvánosan nem jelölte meg melyik jelöltet részesíti előnyben, de kijelentette, hogy a szavazás a háború és a béke közötti döntés.

Kína és a KMT Lajt, a Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltjét, a sziget formális függetlenségének veszélyes támogatójának tekinti.

Kína tajvani ügyekkel foglalkozó hivatala közleményében kijelentette, hogy Laj „makacs tajvani függetlenségi munkás”, és amennyiben hatalomra kerülne tovább támogatná a szeparatista tevékenységeket. A közleményben továbbá reményüket fejezték ki, hogy a „tajvani honfitársak” felismerik a függetlenségi törekvések mögött rejlő veszélyt, és a megfelelő időben a helyes döntést hozzák.

A hivatal ezen felül kitart azon álláspontja mellett, miszerint „Tajvan függetlensége összeegyeztethetetlen a békével”.

Laj szerint csak a tajvaniak dönthetnek a saját jövőjükről és többször is tárgyalásokat kezdeményezett Kínával, de ezeket rendre visszautasították. Laj kedden kijelentette, hogy a Tajvani-szorosban fenntartja a status quót, és megválasztása esetén „erőn keresztüli békére” fog törekedni, illetve nyitott marad a Pekinggel való együttműködésre az egyenlőség és a méltóság előfeltételei mellett.

(MTI)

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Demkó Attila

Facebook

Idézőjel

Nehogy ez legyen itt is, hogy egy belső kisebbség akarata és a nyugati ígéretek agresszív reakciót váltsanak ki Pekingből.

***

Nyitókép: STR / CNS / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyuri05
2024. január 13. 16:53
Tipikus kettős mérce. Erdély miért nem dönthet, a sajárt sorsáról? Meg az írek, Baszkok, Katalánaok sem? Ja, mert ez nem jó a a ballib világkormányi, hatalmi törekvéseknek. De az ellenségtól, elvárják, hogy betarták ezen szép szólamokat, amiket az EU-NATO nem tart be, sőt megakadályoz a saját területén.
auditorium
2024. január 11. 16:35
Az USA és Kina közötti "baráti" viszonyt beárnyékolta a Covid, de nem derült ki pontosan ki okozta a katonai laborból kiszökő virust és az amerikai bizottság miért nem volt képes vagy inkább nem akarta feltárni a teljes igazságot, pedig kétszer is utazott emiatt bizottság Kinába ? A kb. 2O milliós Tajwan kellene Kinának, de az amcsi hadihajók is körbevették. Miért olyan fontos nekik ? Tajwan igen fontos chipgyártó (TSMC - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) az Apple-nak és sok más multinak gyárt. A kinaiak nem veszik jónéven az amcsi hadihajókat a szomszédságukban, ahogy az USA sem örvendett Kuba oroszbarátságáért avagy ha Puty. Mexikó határában telepitene rakétákat.
Tommaso
2024. január 11. 12:31
11:31 ez a véna nagyon béna mondhatnám, nemzetellenes javaslattal állt elő, -- Erdély ügyében. Azt akarja, hogy az 5 millió ( ott lakó) román végleg győzze le a 1,5 millió magyart.
Tommaso
2024. január 11. 12:13
Láthatóan a Kinai Kommunista Párt az, amelyik beleavatkozik a tajvani választásba, és nem az USA
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!