Kiderült: hatalmas NATO-kontingens települ Bulgáriába

2024. január 15. 11:10

A bolgár védelmi miniszter számolt be a részletekről.

2024. január 15. 11:10

Bulgária területén mintegy ötezer NATO-katonát befogadó infrastrukturális létesítmények épülnek – közölte hétfőn Todor Tagarev bolgár védelmi miniszter a BTV közszolgálati televíziónak adott interjúban.

„Az Egyesült Államokban tett látogatásom során megvitattuk a NATO többnemzetiségű harccsoportjának a területünkön történő telepítéséhez szükséges infrastruktúra biztosításának lehetőségeit.

Az Egyesült Államok kész segíteni az építés finanszírozásában különböző nemzetközi alapok felhasználásával.

Tervben van a harccsoport méretének megemelése egy dandár szintjére – mintegy ötezer katonára. Jelenleg nincs világos menetrend a munkálatokra, de készek vagyunk időben biztosítani mindent, ami szükséges” – tette hozzá a miniszter.

„Az infrastruktúra olyan utakat és vasútvonalakat jelent, amelyek képesek biztosítani a szövetséges csapatok gyors telepítését a területünkre. Jelent csővezetékeket és üzemanyagraktárakat. Jelenti a csapatok elhelyezésére szolgáló helyeket is. Mindezeken dolgozunk, de nem mindegyik tartozik a védelmi minisztérium hatáskörébe” – hangsúlyozta a politikus.

A hatóságok korábban arról számoltak be, hogy több mint 100 millió leva (több mint 19 milliárd forint) lesz annak a 2025-re elkészülő katonai tábornak a költsége, amelyet Bulgáriában akarnak felépíteni egy többnemzeti NATO-harccsoport elhelyezésére.

(MTI)

Nyitókép: Artur Widak / Anadolu Agency / AFP

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ToIeranciaterror
2024. január 15. 21:52
Ezeket egy kisebb atomrakéta eltörli a föld színéről...
Vata967
2024. január 15. 14:49
5000 katona az hatalmas kontingens? Ezzel a matekkal az MH is világhódító armada. Nálam a hatalmas ott kezdődik, hogy 100000. Mekkora haderő sorakozott fel 2003-ban Irak határainál? És 91-ben? Azok hatalmas seregek voltak, ez meg egy PR fogás, hollywoodi filmekhez.
clark
2024. január 15. 13:55
Ötezer az hatalmas? Azt hittem legalább százezer, az már lenne valami.
google-2
2024. január 15. 13:53
Szebben csillog az amerikai lánc a semminél, vagy az orosznál? A rabiga az rabiga.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!