Hszi Csin-ping kijelentette: elkerülhetetlen Kína és Tajvan egyesülése

2024. január 01. 06:46

A kínai elnök szerint „az anyaállam újraegyesülése történelmi szükségszerűség”.

2024. január 01. 06:46

Elkerülhetetlen Tajvan újraegyesítése Kínával – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök az állami televízióban közvetített újévi beszédében.

 „Az anyaállam újraegyesülése történelmi szükségszerűség”

 – mondta. „Kína biztosan újra fog egyesülni, a Tajvani-szoros mindkét oldalán élő kínaiakat a közös cél tudata kell, hogy összekösse, osztozva a kínai nemzet megújulásának dicsőségében” – húzta alá Hszi.   

Kína továbbra is saját területe részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező, 23 millió lakosú szigetet, és a pekingi vezetés rendszeresen hangot ad ellenkezésének a Tajvan függetlenségét támogató bármely lépést illetően, valamint nem egyszer fenyegetett azzal: 

ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.   

A január 13-ra kitűzött tajvani elnök- és parlamenti választásokat Peking a háború és béke közötti választásként állította be. A kínai vezetés a tajvani választások favoritját, a jelenleg alelnöki tisztséget betöltő William Lai-t szeparatistának bélyegezte és azzal vádolta őt és a hivatalban lévő függetlenségpárti Caj Jing-ven elnököt, hogy kínai támadást akarnak kiprovokálni a sziget ellen.

(MTI)

Nyitókép: Getty images/Wong Yu Liang


 

 

 

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Boruss Demeter
2024. január 01. 11:27
Sajnos elképzelhető, hogy Taiwan lesz a következő válsággóc. Ha nem is ebben az évben, de pár éven belül biztosan. És ennek a válságnak az elkerüléséért nem sok mindent lehet tenni.
rugbista
2024. január 01. 11:15
A tajvani őslakók egyáltalán nem kínaiak voltak. Csak elárasztották őket a hanok. Most majd az állam utánuk megy a szigetre.
Zolotarjov
2024. január 01. 10:52
Na ugye..
2024. január 01. 10:39 Szerkesztve
Bosszantó ez a szoftver hiba, hogy az utolsó sort nem lehet javítani mert rátolakszik a max karakterszám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!