Hétfő reggeli brüsszeli hergelés: frontális támadásra készülnek az EP-képviselők Orbán ellen

2024. január 15. 07:35

Mit ad Isten, a Politico kiemelten foglalkozik az üggyel.

2024. január 15. 07:35

A Politico reggeli brüsszeli hírlevelében kiemelten foglalkozik azzal, hogy az EP-képviselők csaknem ötöde megfosztaná Magyarországot a szavazati jogától. Mégpedig amiatt, mert „az ország továbbra is blokkolja az uniós költségvetési reformot, beleértve az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós alapot”.

Ezt is ajánljuk a témában

„Az európai parlamenti képviselők frontális támadásra készülnek Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen” – írták – „ezen a héten eldől, hogy a Parlament meddig akar elmenni”, mivel bár „az EU nem rúghat ki egyetlen országot sem, de a további károk elkerülése érdekében megvonhatja a szavazati jogát”.

Sőt mi több, egyenest számon fogják kérni szerdán Ursula von der Leyent és Charles Michelt, 

hogy „a Bizottság miért oldotta fel az Orbán-rezsimnek szánt pénzeszközök befagyasztását, annak ellenére, hogy saját értékelésük szerint fennáll a veszélye annak, hogy a pénzeszközökkel visszaélnek”.

Maguk is belátják, hogy csekély az esély

A Politico megjegyzi, „annak az esélye, hogy Orbán Viktor a közeljövőben ténylegesen elveszíti szavazati jogát, továbbra is csekély”, ugyanis „több uniós vezető szerint az EUCO-asztalnál nem sok kedv van arra, hogy teljesen kiközösítsék a magyar erős embert – noha ők is azt mondják, hogy Orbán »illiberális« demokráciája ellentétes az EU alapelveivel, és hogy állandó vétói azzal a kockázattal járnak, hogy belülről aláássák az Uniót”.

Olyannyira, hogy 

„diplomaták és tisztviselők szerint a vezetők már készülnek arra, hogy újabb kompromisszumot kössenek Orbánnal a költségvetési reform és az Ukrajnának nyújtott támogatás jóváhagyása érdekében”.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukasmacska
2024. január 15. 15:14
Az alapkérdés még mindig ugyanaz: Miért kötelező Ukrajnát finanszírozni? Pláne ész nélkül, a végtelenségig. Miért pont az EU tömje őket pénzzel?? Vegyenek fel hitelt, ott az IMF. A háború első évében volt itt egy magát komoly, nemzetközi pénzügyekben járatos vezetőnek mondó kommentelő, aki többször kifejtette, hogy Ukrajna szuper befektetés, képes lesz a zsákszámra beleöntött pénzt visszaadni. Bezzeg az oroszok csődbe fognak menni.
Spiritmonger
2024. január 15. 15:09
Fosnak a főnitől, az van. Egyfelől pontosan tudják, hogy jogilag semmit nem tudnak tenni Orbán ellen, hiába vonyítanak, másrészt előfordulhat, hogy Orbán valóban szívességet kér Putyintól, és az orosz, kínai, iráni és egyéb titkosszolgálatok információival felvértezve megy Brüsszelbe rendet vágni. És akkor lesz nemulass és fogaknak csikorgatása, ami nem teszi rentábilissé Magyarország baszogatását.
zavulon
2024. január 15. 14:20
Milyen demokratikus...
LevEDIa
2024. január 15. 14:02
"„Az európai parlamenti képviselők frontális támadásra készülnek Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen” Ebben nincs semmi újdonság. Ezt teszik folyamatosan, mert más vezérelv vezeti Orbánt - nem áll be azok mögé, akik a képviseletet anyagi érdekek mentén látják el. Orbán tisztában volt azzal politikai pályafutása elején, hogy csak demokratikus úton megszerezhető hatalmat gyakorolhat. Ezt a nézetét azóta sem változtatta meg, bizonyságul - 2006-ban ezért nem volt polgárháború, a következő választásokra bízta, hogy megkapja-e a szükséges bizalmat a választóktól. Az Európai Parlament jelenlegi összetétele olyan korrupciós behatásokkal terhelt, ami teljesen ellentétes Orbán nézeteivel. Nem tudnak mást tenni, mint a saját bűneiket kivetíteni - ez az ő lényegük. Ha a maradék becsületüket meg akarják tartani, a szavazati jog elvétele még számukra sem opció - tekintettel arra, már nincs fél év a következő választásokig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!