Ami Orbántól oroszpárti lózung, az pan Morawieckitől vajon micsoda? Tessék csak mondani, akkor most ő is pincsi lett?

2024. január 15. 05:59

Vagy az van, hogy Vlagyolf Putyler pártjára állt a lengyel exminiszterelnök – vagy pedig az, hogy valójában Orbán és a magyar jobboldal sem állt ott soha.

2024. január 15. 05:59
MORAWIECKI, Mateusz
Kohán Mátyás

„Oroszország és Putyin elnök, akiknek óriási erőforrásaik vannak, van stratégiai mélységük és türelmük a nemzetközi politikában... Ők a stratégiai érdeküket sokkal hosszabb távú perspektívában tekinthetik. Nagy erőforrásaik vannak az iparban, embererőben... Ez az, amit most használnak, egyre több és több embert soroznak be, elkezdtek évi több száz tankot gyártani, miközben mi Európában néhány tucat tankot gyártunk évente, ha nem kevesebbet.”

Idéztem Vlagyimir Putyin haverját, Oroszország utolsó csatlósát,

a pincsit, akin keresztül Vlagyolf Putyler jó egy évtizede ott ülhet az Európai Tanács ülésein és befolyást gyakorolhat Európa sorsára.

A NATO és az egyetemes Nyugat árulóját, a széteső Ukrajna darabjaira pályázó hűtlen szomszédot, Európa rákos sejtjét, az illiberális Orb... ööö, Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnököt.

Ezt is ajánljuk a témában

Dobroho vecsora, mi z Uhorscsini, szűk két éve ezt mondjuk. Illetve nem pont ezt, mert vonunk le belőle következtetést is: azt, hogy esetleg nem katonailag kellene próbálkozni azzal, ami katonailag látványosan nem tűnik megoldhatónak. Ilyet Morawiecki nyilván nem mond, szeretne ő még Lengyelországban választást nyerni, de spongyát erre a jelentéktelen részletkérdésre.

Azt mondjuk – ezek szerint pan Morawieckivel dicső harmóniában –, hogy Oroszország kétségkívül nem a legerősebb, nem a leggazdagabb és pláne nem a legokosabb ország kerek e világon, de nem is egy nagy, füstölgő nulla Kína mellényzsebében. Mert sajnos képes néhány olyan dologra, mint például tankot gyártani és pozdorjává lőni vele Kelet-Ukrajnát, s erre bizony akkor is képes, ha mink itt Nyugaton tótágast állunk. Vagy polákágast, észtágast, netalántán svédágast.

Ha belegebedünk, akkor sem tudunk tovább üzemeltetni egy olyan világrendet, melyben 2024 putyini Oroszországának ugyanannyi tere, szava és hatalma van, mint az 1992-es jelcini roncsnak.

A materiális hatalmi valóság mellett elpolitizálni nem lehet, az erőegyensúly nem lehet az erőviszonyoktól fényévekre.

Az külön csemege, amikor Morawiecki miniszterelnök úr a Nagy Tavaszi Ukrán Ellentámadást elemzi, idézem a közismert oroszpárti politikust: „Az ellentámadás, melyet ukrán barátaink és partnereink tavaly tavasszal, ööö, tavasz végén indítottak, nem volt sikeres”. Nem tavasszal volt tehát és nem volt sikeres, ennyi volt mindössze a probléma a Nagy Tavaszi Ukrán Ellentámadással. Nos, erről is pont ugyanazt gondoljuk.

Ergo vagy Putyin pártjára állt a volt lengyel miniszterelnök, vagy Orbán és a magyar jobboldal sem állt ott soha,

ellentétben az olykor-olykor Lengyelországból is hallható európai közhiedelemmel.

A – mint kiderült, közös – helyzetértékelésünkből kétféle út vezet előre. Az egyiket a Morawieckiéket váltó Tusk-kormány külügyminisztere, Radosław Sikorski vázolja fel: „Ha a Nyugat mobilizál, akkor nincs kétségem afelől, hogy ki fog győzni, de végre el kell kezdenie a mobilizálást”. Ez a minden hájjal megkent úrihéja – akihez 2022 augusztusában személyesen is volt szerencsém, és nem örülnék, ha szembejönne egy sötét bydgoszczi sikátorban –

kétszer is szót ejt a félreérthetetlen katonai konnotációval bíró mobilizálásról, mielőtt tisztázná, hogy természetesen csak arra gondolt, hogy gyártsunk több tankot.

Radosław Sikorski az Európai Néppártban politizál, amely teljes mellszélességgel kiáll amellett, hogy pártja most épp pan Morawiecki képviselői, illetve újságírók ellen mobilizálja a lengyel rendőrséget.

A másikat Orbán Viktor vázolja fel: tűzszünet, tárgyalás, annak világossá tétele, hogy a majdani határoknak egyáltalán nem kell egybeesniük a jelenlegi frontvonalakkal – aztán lássuk meg, mire lehet a ruszkikkal menni. Ez a vízió időközben annyira bekúszott már a nyugati fősodor előszobájába, hogy lassan így gondolkodik a fél republikánus párt, és a hírek szerint Giorgia Meloni sem lát már az olasz hitelbesorolás szempontjából vállalhatatlan kockázatot abban,

hogy kiötlőjét némi diplomáciai generálszósszal nyakon öntve bevegye az Európai Konzervatívok és Reformerek közé. Ahol nem mellesleg pan Morawiecki is politizál.

Kérdezem tehát: ami Orbántól oroszpárti lózung, az Morawieckitől ugyan micsoda? S vajon hová állnak majd másfél éve halálosan evidens, számukra mégis vadonatúj felismerésekkel gazdagodott lengyel barátaink, ami az Ukrajna-politikát illeti? Közéjük lövető kormányuk mögé – vagy hozzánk, hamarosan már papíros-pecsétes szövetségeseikhez?

Pan Morawieckiéken a világ szeme.

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
solyomtomi-2
2024. január 16. 08:19
"Vagy az van, hogy Vlagyolf Putyler pártjára állt a lengyel exminiszterelnök – vagy pedig az, hogy valójában Orbán és a magyar jobboldal sem állt ott soha" ... vagy pedig az, hogy ha apád nem keni a taknyát anyád valagába, akkor anyád soha nem szar világra téged.
lhotx
2024. január 15. 21:05
Reggel óta várom, hogy elegen felfogják-e, és NEM, alig valaki. Tovább nem várok. ABBAN A HELYZETBEN VANNAK, MINT Magyarország Ellenzéke. AKKOR SEM GYŐZNEK, ha meg találnák nyerni a választásokat. MERT AKKOR MEG A LEGROSSZABBKOR TAPICSKOLNAK MAJD A MAGUK KEVERTE SZARBAN. (legrosszabbkor = összeomlás idején)
eljolesz
2024. január 15. 20:03
Bár nem ez a fő csapás irány, de szerintem felesleges azon poénkodni, hogy a Nagy Tavaszi Ellentámadása csak nyáron fuccsolt/indult be. Ennek arrafele hagyománya van, hiszen a Nagy Októberi Szocialista Forradalomról is novemberben volt szokás megemlékezni. Ezek a bolsevikok már csak ismétlik önmagukat.
kiss.istvan770
2024. január 15. 18:36
"egyre több és több embert soroznak be," Ne keverd össze a sorozást a toborzással! Oroszországban hatékonyan toboroznak, a tavalyi létszám kb. fél millió volt. Sorozás, ráadásul kényszer sorozás Ukrajnában folyik, már csak a ripacs jugend hiányzik, de nem sokáig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!