Forrosódik a hangulat Németországban: a fősodratú sajtó a „szélsőségesek” előretörésétől retteg

2024. január 07. 19:28

A Bild szerint a németországi gazdatüntetésekből az AfD profitálhatja a legtöbbet.

2024. január 07. 19:28
null

Ahogy arról a Mandineren korábban beszámoltunk, Németországban a gazdatüntetések tavaly decemberben kezdődtek országszerte, miután a költségvetési nehézségek miatt megszorításokat jelentett be a német kormány, amely érzékenyen érinti az átgondolatlan zöldpolitika miatt már így is nehéz helyzetben lévő német gazdákat. A Német Gazdaszövetség (BvD) elnöke szerint a kormány hadat üzent a mezőgazdaságból élőknek. A szervezet vezetője ekkor azt ígérte, hogy amennyiben nem változik a helyzet, akkor január 8. után „olyat fog megtapasztalni az ország, amit eddig sosem. ”

Ezt is ajánljuk a témában

A Bild legújabb cikkéből pedig az derült ki, hogy napra forrósodik a hangulat Németországban, egyesek attól tartanak, hogy a sztrájkok a szélsőjobboldal kezére játszanak. A gazdák, fuvarozók és vasúti dolgozók dühös tiltakozásaival kapcsolatban egyesek szerint az a veszély fenyeget, hogy kihasználják őket az olyan „populista pártok”, mint az AFD.

Ezt is ajánljuk a témában

Az a szimbolika, amelyet a német gazdák az újév első napjaiban a kormánnyal szembeni elégedetlenségük kifejezésére választottak, éppoly egyértelmű volt, mint amennyire baljóslatú: országszerte a vidéki utak szélén rögtönzött akasztófákat láttak, amelyek közlekedési lámpák tábláit lógatták, utalva a 2021-ben hatalomra került három kormánypárt színeire.

A szimbolikus alkotások a német utakat és vasutakat hétfőtől sújtó, példátlan ágazatközi tiltakozások és sztrájkok előhírnökei, és drámai hangulatváltozásról árulkodnak egy olyan országban, amely régóta a konszenzusos munkaügyintézéséről híres,

különösen a hagyományosan sztrájkra hajlamos szomszédjával, Franciaországgal összehasonlítva.

A Bild cikke szerint mivel idén kulcsfontosságú választások várhatók a keletnémet tartományokban, még néhány gazda is attól tart, hogy az új forradalmi szellem egyenesen az élénk szélsőjobb kezére játszhat.

Ezt is ajánljuk a témában

A hangulat már eddig is a tetőfokára hágott, ugyanis a tiltakozásokat kiváltó düh jeleként csütörtök este mintegy 100 gazda megakadályozta, hogy Robert Habeck alkancellár és gazdasági miniszter leszálljon egy észak-németországi kompról, ami arra késztette a a politikust, hogy térjen vissza a szigetre, ahol szabadságát töltötte.

A zöld politikus állítólag meghívott néhány tüntetőt, hogy ismertessék aggodalmaikat a kompon, amit ők elutasítottak. „Elgondolkodtat, igen, sőt aggodalommal tölt el, hogy az országban ilyen mértékben felforrósodik a hangulat” – mondta Habeck pénteki nyilatkozatában.

AfD-s előretöréstől rettegnek

A Bild szerint az önálló vállalkozó gazdák és árufuvarozók tiltakozásai, valamint az állami tulajdonú vasúti ágazat sztrájkjai nincsenek összehangolva, különböző követelésekre összpontosítanak, és egyes esetekben a jelenlegi kormányt megelőző vitákhoz kapcsolódnak. Egyetértésük azonban tökéletes lehetőséget adott a „szélsőjobboldalnak” arra, hogy puccsról szóló populista fantáziákat szítson.

A cikkben aggodalmukat fejezik ki azért, mert az AfD  közösségi oldalain hétköznapi emberek képét osztotta meg, akiket romba dönt egy felelőtlen politikai vezetés, és arra buzdította a polgárokat, hogy

 csatlakozzanak az általános sztrájknak nevezett megmozduláshoz.

A vezető német lap cikkében arra is kitért, hogy a Telegram üzenetküldő csatornáin néhány tüntető mesterséges intelligencia által generált képeket osztott meg egy traktorokkal körülvett égő Reichstagról, a következő felirattal: „Gyere Berlinbe, és űzd el a közlekedési lámpa-koalíciót! Németország kékre vált” – utalva az AfD színeire. Kiemelték azt is, hogy a német gazdaszövetség megpróbált elhatárolódni az erőszakos államcsíny vízióktól, és bírálta Habeck kompjának blokádját.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Fabian Sommer / DPA/AFP

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valaki82
2024. január 08. 19:41
Remélem sikerrel járnak. Gyújtsák fel az egész országot és takarítás ki a söpredéket!! Sok sikert kívánok nekik!!! Valahol el kell kezdeni a rendrakást.
Gonella
2024. január 08. 16:58
néhány héttel ezelőtt a németek még kínát akarták lekapcsolni, aztán most náluk esik le a biztosíték - nos, hogy is van ez? menjetek el muttihoz is gazdák, köszönjétek meg neki is!
klara1-68
2024. január 08. 16:44
A német propagandistáknak csupán ennyire telik, az Afd-vel riogatják az embereket. Ez talán egy ideig működhet/működhetett is, de a jelenlegi német kormány és sleppje olyan bődületes hozzá nem értésről tett bizonyságot, hogy már a patásördögöt is jobbnak látják a németek, mint a jelenlegi koalíciót.
Beszélgető
2024. január 08. 16:22
Bajban vagyunk. Teli a polc legyártott német autó alkatrészekkel. Hogyan és kihez juttassuk el őket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!