Foghatja Tusk a fejét: a lengyel gazdák újra blokkolják az ukrán határt

2024. január 05. 20:59

„Ukrajna egy olyan ország, ami nem akar mást, csak elvenni, elvenni, elvenni és semmit se adni" – jelentette ki a lengyel gazdák egyik vezetője.

2024. január 05. 20:59
Agriculture In Poland

A lengyel gazdák újrakezdték a lengyel-ukrán határátkelő blokádját csütörtökön, mert azzal vádolják az új varsói kormányt, hogy nem teljesítette a nekik tett ígéreteket – számolt be a Politico. 

A farmerek a kamionos tüntetőkhöz csatlakoztak a Medyka-Shehyni határátkelőnél, akik szintén az ukrán versenytársak miatt tüntetnek. 

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy meg akarja vizsgálni, miért tünetnek a gazdák, és miért nem bíznak a lengyel kormány ígéreteiben. 

„Meg fogom győzni a lengyel fuvarosokat, hogy ne a blokádot használják az érdekeik megvédésére. 

Az érveinket jobban meg fogják mások hallgatni, ha Lengyelország nem blokkolja a határt. A kormányom és én is meg fogok mindent tenni, hogy akár blokádoznak, akár nem, de meg fogjuk védeni az érdekeiket az ukrán fuvarosokkal szembeni egyenlőtlen versenyben”  – jelentette ki Tusk. 

A fuvarosok azt szeretnék, hogy vonják vissza azt az uniós-ukrán megállapodást, amely liberalizálta a szállítási szabályokat, hogy segítsen az ukrán gazdaságon. 

A lengyel gazdák egy hónapon át tartották blokád alatt a Medyka átkelőt. December 24-én sikerült megegyezniük a kormánnyal, de most többen úgy döntöttek, hogy folytatják a tüntetést. 

A farmerek fő követelése, hogy a kormány védje meg őket az ukrán gabonaimporttal szemben.

Ezen kívül a gazdák kukoricatermesztési támogatásokat, alacsonyabb mezőgazdasági adókat, valamint a kedvezményes hiteleket szeretnének. Az új agrárminiszter ígéretet tett ezeknek a követeléseknek a teljesítésére. A tüntetők szerint az ígéret nem elég.

Az „Elárult Vidék” nevű csoport mindössze 5-10 tüntetőt foglal magában, akik nyolc óránként váltják egymást. Ígéretük szerint február 3-ig fog tartani a blokád. Az átkelőn óránként három kamiont engednek át, de a buszoknak és az autóknak szabad közlekedést biztosítanak. 

Roman Kondrów, a tüntetések egyik szervezője a Polticónak elmondta: a tüntetések talán ráébresztik a lengyel vezetést és az EU-t Ukrajna korrupciójára.

„Ukrajna egy olyan ország, ami nem akar mást csak elvenni, elvenni, elvenni és semmit se adni.

Ez felháborít minket, mert nagyon sokat segítettünk nekik; és ezt azzal hálálják meg nekünk, hogy nem tudjuk eladni a saját búzánkat és kukoricánkat” – mondta Kondrów. 

Nyitókép:  Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2024. január 10. 06:45
Majd megy a különítmény a határra letartóztatni. A sötét kommunizmus visszatért. A mi szerencsénk az, hogy láthatjuk mi lesz, ha a böszméék kerülnek hatalomba. Mondták is korábban: "1-2 hétre felfüggesztjük a demokráciát". Hát ezt úgy kell érteni, ahogy a lengyeleknél most végrehajtják.
Mich99
2024. január 10. 00:30
A nácik voltak ilyen gyorsak és alaposak a leszámolással a hatalomra jutásuk után...
zsuzsa-963
2024. január 06. 12:09
Úgy ahogy egy szemkilövő kormányban nem bízik meg egy tisztességes magyar, úgy egy Tusk kormányban sem bízik meg egy tisztességes lengyel.
Robert-N
2024. január 06. 11:49
Utáltam a Tsz-t, mert gátolta az egyéniség, a nemzetmegtartó örök paraszt (komenista csúfnevén - kulák) életerejének és erkölcsének érvényesülését. A falu határa jövedelmének nagyobb részét azonban mégiscsak a falu lakosságánál hagyta. --- Mit hagyott a lakosságnál? A szocialista minimálbért. Egy gyári segédmunkás többet keresett mint egy TSZ szerelő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!