Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Financial Times: végleg megvonhatnak minden uniós forrást Magyarországtól, ha újból vétót kap az ukrajnai támogatás

2024. január 29. 08:39

A kiszivárgott dokumentumokból kiderül, mi lehet az EU döntéshozóinak stratégiája – a tét 50 milliárd euró.

2024. január 29. 08:39
null

Komoly vádat fogalmazott meg a Financial Times. A lap szerint, bizonyos kiszivárgott dokumentumok alapján, uniós tisztviselők zsarolásra akarják használni az uniós forrásokat Magyarországgal szemben, annak érdekében, hogy a „magyar vétó” ne álljon tovább az Ukrajnának szánt gigantikus segélycsomag útjába.

A lap szerint az Európai Unió sürgetni fogja tagállamait, hogy szüntessék meg a Magyarországnak szánt összes uniós támogatást, ha az ország nem hátrál meg azon ígéretétől, hogy megvétózza az EU által javasolt 55 milliárd dolláros katonai segélycsomagot Ukrajnának.

Az Európai Tanács február 1-jén rendkívüli csúcstalálkozóra készül, amelyen az uniós vezetők megvitatják az Ukrajnának nyújtandó négyéves,

 50 milliárd eurós finanszírozási csomagot.

A lap szerint a legutóbbi, decemberi csúcstalálkozón Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellenállása miatt nem tudott konszenzus születni a hosszú távú költségvetés ügyében, amely magában foglalja az Ukrajnának szánt forrásokat is. Az Európai Tanács tisztviselői által készített és kiszivárgott dokumentum továbbá bírálja hogy „a magyar miniszterelnök nem eléggé konstruktív viselkedését”, ebből is ered az uniós finanszírozás lassúsága, amely könnyen „megijesztheti a piacokat” – írja a Financial Times.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Kenzo Tribouillard / POOL / AFP

 

Összesen 550 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagycsaba
2024. január 30. 23:16
Angela meerkell bekerul a tortenelme mint a kereszternyseg ,eu ,es nemettorszag elaruloja de ennek a robancnak tobb gyerek van szegyenbe nonek fel
bigfater73
2024. január 30. 17:10
Jöhet a gettó a magyaroknak! Lehet kapcsolni a vagonokat! Emelkedhetnek a kémények az Eu.-ban Ez a Német és ballib gondolkodás napjainkban!
cicologus
2024. január 30. 15:40
azt gondolom,nemis számol már a kormányezzel a pénzzel.kilóg a fél lábunk hála istennek ebből a trágyadombból.dögöljönmeg mihamarább az egész szar eu
llnnhegyi
2024. január 30. 13:38
Az EU vezetői tébolyultan futnak becsületük után. Háborúra buzdították Ukrajnát! Halál,romok utána! Káosz! Vér, menekülés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!