Elismerték az ukránok: ők lőtték le a hadifoglyokat szállító repülőt

2024. január 24. 19:49

Ugyanakkor azzal vádolták Moszkvát, hogy nem szólt előre a gép útvonaláról.

2024. január 24. 19:49

Ahogy korábban a Mandiner is beszámolt róla, lezuhant egy orosz Il-76-os típusú katonai szállítógép az oroszországi Belgorod régióban, a fedélzetén 65 ukrán hadifogollyal, valamint hatfőnyi személyzettel és 3 fogolykísérővel.

Ezt is ajánljuk a témában

A Guardian értesülései szerint az ukrán hírszerzés elismerte a gép lelövését. Ugyanakkor Moszkvát tették felelőssé a történtekért, azt állítva, hogy az oroszok nem osztották meg velük előre a foglyokat szállító gép útvonalát. „Moszkva nem figyelmeztette Ukrajnát, hogy biztosítania kell szerda reggel Belgorod térsége légterének biztonságát”, ezért lőtték le az orosz légierő IL-76-osát.

Kijev semmiféle tájékoztatást nem kapott arról, hogy milyen útvonalon és milyen járművekkel szállítják a tervezett fogolycserére a hadifoglyokat. Azok biztonságát Oroszországnak kellett volna garantálni, mondják az ukránok.

Moszkva szerint előre tájékoztatták az ukránokat a gép útvonaláról, 

azok mégis kilőttek két rakétát a Harkivi területen lévő Lipci településről.

Oroszország összehívta az ENSZ Biztonásgi Tanácsát

„Nagyon számítunk arra, hogy a francia elnökség lelkiismeretesen teljesíti kötelezettségeit, és minél hamarabb kitűzi az ülést. Nem szeretnénk, ha megismétlődnének a 2022-es történések, amikor a megrendezett bucsai eset után (...) a brit elnökség három napon át ellenkezett kitűzni egy ilyen tanácskozást” – mondta Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter. 

Lavrov szerint a szállítógép elleni támadás újabb példája annak, hogy a kijevi vezetés terrorista módszereket használ. „Jelenleg próbáljuk megállapítani a tényeket, ami a lelőtt Il-76-os katonai szállítógépet és azokat az okokat illeti, amelyek miatt az ukrán fél ezt a bűncselekményt elkövette” – tette hozzá. Felidézte, hogy a járattal olyan katonákat szállítottak, akiket egy hadifogolycsere keretében átadtak volna. „Kizárt, hogy az ukrán hivatalos személyek az ukrán védelmi minisztériumban nem tudtak arról, hogy egy ilyen csere készül” – mondta. 

Nyitókép: illusztráció, SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

***

 

Összesen 336 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. január 27. 20:11 Szerkesztve
Olvastam valahol, hogy a fogolycsere az az ukrán fogoly számára halál Ukrajnában. Miért hagytad magad elfogni? Vagy megadtad magad? Nekik mindegy, úgyis meghalnak. Az orosz meg olyan mint az úttörő, ugye onnan indult a mozgalom. Ott segít, ahol tud. Kevés a katonád? Adok, cserléjünk!
Same
2024. január 27. 19:19
Gyilkosok Tolvajok Fasszopó ukrànok
Janika50
2024. január 27. 14:40
Miután hoholék elvállalták,adódik a kérdés, ugy ahogy a gázvezetéket? Ezek szerint nagy az esélye, hogy amerikai kezelő személyzet volt a rakéta, rakéták indittója. Másképp az Újkazár birodalom az utolsó pillanatig tagadna.
EX_Terminator
2024. január 26. 20:48
Azt meg végképp nem nézem ki az oroszokból, hogy ilyenkor valamilyen szinten ne szóljanak előre. EGY OLYAN SZARVIHAR AMI EZT KÖVETI SENKINEK NEM HIÁNYZIK. Ahol itt a hiba lehet a felületesség bármelyik fél részéről. E kapcsán én az ukránokra Gyanakszok. Amatőrök és fejetlenség. Meg a következményei...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!