Claudine Gay és a társadalommérnökösködés esete a Harvardon

2024. január 02. 23:50

Ahol korábban hegycsúcs állt, ott most kráter van.

2024. január 02. 23:50
null
Bret Stephens
The New York Times

„Írtam egy cikket a Harvardról és annak elnökéről, Claudine Gayről, amikor kedd délután megjelent a hír, miszerint lemondott, miután újabb plágiumgyanú merült fel a publikált munkáival kapcsolatban. Szeretném itt is aláhúzni, amit ebben a cikkben állítottam: »Az eltörlés kultúrája kivétel nélkül minden esetben visszatetsző, és az alkalmazása általában véve is tévedésnek tekintendő. Ha Gaynek mennie kell, akkor annak komoly mérlegelés után kell megtörténnie, több tapintatosság mellett, illetve csak azt követően, hogy a hozzám hasonló véleményvezérek már nem írnak róla.« Nos, igen...

A Harvard előtt álló kérdés valójában sosem az volt, hogy Gaynek le kell-e mondania. Hanem az, hogy miként kerülhetett egyáltalán a posztjára,

mégpedig a Harvard újkori történelmében szinte példátlan gyorsasággal. Hogyan kapaszkodhatott fel az amerikai akadémiai élet csúcsára olyasvalaki, akinek annyira vérszegény tudományos múltja van, mint neki?

Gay soha egyetlen könyvet sem írt, az elmúlt 26 évben mindössze 11 folyóiratcikket publikált, és nem volt semmilyen úttörő hozzájárulása a szakterületéhez.

Nos, a válasz erre a kérdésre szerintem a következő: ahol korábban hegycsúcs állt, ott most kráter van. Ez a kráter akkor keletkezett, amikor a felsőoktatás társadalmi igazságosságra épülő modellje, amelynek középpontjában jelenleg a sokféleség, a méltányosság és a befogadási törekvések állnak, felrobbantotta azt a kiválóságra épülő modellt, amelynek fókuszában viszont a szellemi érdemek eszméje állt – és amely elsősorban a tudásra, a felfedezésre és az eszmék szabad versenyére alapozódott.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

„Jakobinus puccs” – nekiment a Wall Street Journal a kulturális forradalmároknak

A kapitalizmus szócsöveként ismert liberális újság szerkesztőségi vezércikkben támadja az amerikai kulturális forradalmárokat, jakobinusokról és puccsról beszélve. A WSJ úgy látja: „Ha a liberálisok nem állítják meg a jakobinus baloldalt, egy olyan politikai ellencsapás és társadalmi törés fog bekövetkezni, amihez képest Donald Trump elnöksége csak egy teadélutánnak fog látszani”.

Nyitókép: Stephanie Mitchell / Harvard University / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. január 30. 23:56
Ja. Ti akartátok. Akkor kezdődött, amikor kulabá először szépségversenyen indulhatott. Aztán annyira lelkesek voltatok, hogy nemsokára meg is nyerte. Most meg csodálkoztok, hogy egy rakás kaki ül a legmagasabb csúcsokon.
Ugye most csak viccelsz
2024. január 03. 22:00
Hát ez tényleg nagyon jó! Bamba tekintettel rácsodálkoznak, hogy hova jutottak miután a valóság újból rájuk rúgta az ajtót. Lesz ez még cifrább is
kukasmacska
2024. január 03. 14:22
Tehát csak azért került a posztjára, mert fekete és nő. Vagy van még más előnybe hozó tulajdonsága (jellemzője) csak az nem látszik a fotón.
iimre
2024. január 03. 10:51
"A Harvard előtt álló kérdés valójában sosem az volt, hogy Gaynek le kell-e mondania. Hanem az, hogy miként kerülhetett egyáltalán a posztjára, mégpedig a Harvard újkori történelmében szinte példátlan gyorsasággal. Hogyan kapaszkodhatott fel az amerikai akadémiai élet csúcsára olyasvalaki, akinek annyira vérszegény tudományos múltja van, mint neki?" Hogyan-hogyan… Hát kvóta-niggerként sikerült neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!