Beleszállt Klicsko az ukrán elnökbe: „Zelenszkij vezetésével Ukrajna egyre inkább autokráciává válik”

2024. január 22. 08:55

Aggodalmait megosztotta a Kijevben tartózkodó nyugati nagykövetekkel folytatott beszélgetések során.

2024. január 22. 08:55

Vitalij Klicsko szerint kötelessége felszólalni arról, hogy szerinte Ukrajna eltávolodott a demokratikus elvektől, amelyekért állítólag harcol – olvasható a Globe and Mail hasábjain.

Kijev polgármestere szerint országa rossz irányba halad, és egyre inkább autokratikussá válik. Az elmúlt 23 hónapban Ukrajna fő televíziós csatornái egyetlen műsort sugároznak, az United News Telemarathon-t, amely kevés teret enged az eltérő hangoknak – miközben a Volodimir Zelenszkij elnököt és kormányát bíráló újságírókra nyomás nehezedik. Klicsko elmondta azt is, hogy az orosz invázió 2022. februári kezdete óta országszerte több mint 200 polgármestert és helyi tanácselnököt váltottak le katonai adminisztrátorokkal.

Mindkét intézkedést a Zelenszkij által a támadásra válaszul kihirdetett hadiállapot keretében fogadták el. Klicsko azonban aggódik, hogy a szabadságjogok és a reformok, amelyekért az ukránok a század elején két nyugatbarát forradalom során harcoltak, semmivé válnak.

A folyamat, amit most látunk, nem mondhatom, hogy demokrácia. Ez a vertikum és az önkényuralom szaga” 

mondta az interjúban. „E mögött néhány ember kívánsága áll – nem mondhatom ki a nevüket – , de azt kívánják, hogy mindent központosítsanak, és ezért látok központosított médiát és televíziót Ukrajnában, és a hatalmat is megpróbálják központosítani, vertikumot építeni.”

Azt mondja, ez zavarja, mert látott már ilyet korábban is – Oroszországban, ahol szinte semmi sem maradt az ellenzéki pártokból vagy a Vlagyimir Putyin elnököt kritizáló médiából.

A polgármestereket és a községvezetőket a polgárok választják, és helyükre olyan emberek kerülnek, akiket felülről ültetnek be. Ezért aggódom

 – mondta. 

Klicsko, a korábbi ökölvívó világbajnok elmondta, hogy aggodalmait megosztotta a Kijevben tartózkodó nyugati nagykövetekkel folytatott beszélgetések során. Arra a kérdésre, hogy e diplomaták közül néhányan osztják-e félelmeit, azt válaszolta: „Igen”.

Nyitókép:  Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OneiroNauta
2024. január 22. 16:48
Most akkor nem is mintademokrácia?
blondibarbi
2024. január 22. 15:32 Szerkesztve
Ezt Klicskó átbeszélheti Zelenszkij feleségével (szőkenő), aki azt mondta "Ukrajna demokratikus minta". :))))
Chardonnay99
2024. január 22. 12:20
Akkor Klicsko Putyin-pincsi lesz? Vagy csak az USA lecseréli egyik emberét egy másikra?
szarvas-2
2024. január 22. 11:50
Rég az. Deep state "távvezérléssel". :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!