Az újév miatt sem állnak le az oroszok: Kijev mellett több ukrán nagyvárost is egyszerre támadtak meg

2024. január 01. 18:42

Eközben tovább nőtt a december 29-i orosz csapás halálos áldozatainak száma.

2024. január 01. 18:42

Oroszország az elmúlt 24 órában fokozta az ukrán infrastruktúra és lakott területek elleni támadásokat. Az éjszaka folyamán az orosz erők 90 drónnal támadták az ukrán városokat, amelyek közül 87-et a légierő hatástalanított – számolt be a Kyiv Independent.

Többek között orosz drónokat észleltek Kijev Vaszilkiv kerületében, és legalább egy távoli robbanást lehetett hallani a főváros központjából.  

Míg egy másik rakéta Dnyipro felé tartott – tették hozzá.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, 

Herszon és Harkiv megyékben a támadások halálos áldozatokat is követeltek,

 többen pedig kórházba is kerültek.

Tovább nőtt az orosz csapás halálos áldozatainak száma Kijevben

A mentést végzők újabb holttesteket emeltek ki a romok alól az ukrán fővárosban, Kijevben, ahol így 28-ra nőtt a december 29-i orosz támadás halálos áldozatainak száma – közölte Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője hétfőn a Telegramon.

A tisztségviselő szavai szerint még harminc ember sérült meg a támadásban. A kijevi városi ügyészség kiemelte, hogy 

ez a légitámadás követelte a legtöbb halálos áldozatot a fővárosban 

az Oroszország által Ukrajna ellen indított támadás 2022. február 24-i kezdete óta. A katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint eddig  2675 köbméter épülettörmeléket szállítottak el. Január 1-jét Kijevben gyásznappá nyilvánították.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy az orosz erők ismét tüzet nyitottak a régióra. A Herszon város melletti Veletenszke faluban egy 73 éves nő életét vesztette, egy 50 éves nőt pedig sérülésekkel szállítottak kórházba.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy az újévre virradóra Ukrajnát támadó 90 Sahid drónból 87-et megsemmisítettek a levegőben.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 360 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett hat orosz harckocsit, 18 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 66 drónt.

Kyiv Independent/MTI

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: KIRILL CHUBOTIN / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. január 02. 17:29
oruljenek hogy nem atommal basztak vissza Belgorodert
palinka-0
2024. január 02. 09:03
Csak egy kis tüzijáték és pirotechnikai eszközök durrogtatása volt. Nem olyan nagy dolog, ez máshol is így van újévkor.
Hoked_ly
2024. január 02. 05:34
Mégis mit várnak az ukroNácik? Azt hogy az orosz nem csap vissza a békés civil városok központjainak, kazettás rakéták általi bombázásáért, amit szilveszter éjjelén is végrehajtottak? Az ukroNácik nem katonai létesítményeket bombáztak ott, hanem szándékosan civileket, mint ahogy Donyecki városokat 2014-től folyamatosan ma is!
Jack Reynor
2024. január 02. 00:53
Megy keményen az adok-kapok, nem kímélik egymást a küzdő felek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!