Az Európai Bizottság stratégiai hibát követ el azzal, hogy enged Orbánnak

2024. január 04. 11:02

Az Orbán Viktor vezette Magyarországnak szánt tízmilliárd eurós támogatás felszabadítása aggasztó kapituláció az autokrata nyomás előtt.

2024. január 04. 11:02
Korányi Dávid
Korányi Dávid
Der Standard

„A korrupcióval és a magyarországi jogállamisággal kapcsolatos komoly aggályok miatt korábban befagyasztott tízmilliárd euró uniós forrás felszabadítása égbekiáltó hiba. Az EU Bizottság e döntése Orbán Viktor autokratikus magatartását jutalmazza, amely ellentétes az EU alapvető értékeivel, és közvetlenül aláássa a közösség egységes álláspontját Oroszország ukrajnai agressziójával szemben. Nem is jöhetett volna rosszabbkor, hiszen a magyar kormánypárt nemrég fogadott el egy új drákói törvényt a »szuverenitás védelmére«, Vlagyimir Putyin »külföldi ügynökökről« szóló elnyomó törvényének mintájára; mindkettő célja az ellenvélemény elfojtása.

Keserű irónia: miközben az EU hangsúlyozza, hogy fenn kell tartani az Ukrajnának nyújtott támogatást, egy olyan tagállamot jutalmaz átfogó pénzügyi csomaggal, amely aktívan blokkolja a Kijevnek nyújtott segítséget.

Ez nemcsak diplomáciai ellentmondás, hanem erkölcsi kudarc is.

Azzal, hogy az EU kapitulál Orbán előtt, közvetve egy olyan rendszert erősít, amely rendíthetetlenül támogatja Oroszországot.

Az Orbán-kormány az engedmények érdekében már korábban is blokkolta az Oroszország elleni szankciókat ideiglenesen, és sikeresen kiharcolta, hogy az invázió orosz támogatói, például a Putyinnal szövetséges I. Cirill moszkvai pátriárka ne kerüljön fel az EU szankciós listájára. A magyar kormány mindig is fenntartotta, hogy nem fog élni az Ukrajnának nyújtott támogatásokkal kapcsolatos vétójogával, hogy megkapja a befagyasztott uniós pénzeket. Két nappal egy fontos uniós csúcstalálkozó előtt a miniszterelnök legfőbb politikai tanácsadója most elismerte, hogy Magyarország hajlandó lemondani vétójogáról a pénzek megszerzése érdekében.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MIGUEL MEDINA / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2024. január 05. 20:23
Hogy mer ez a szarjankó beleugtani Magyarország ügyeibe?
Ma is bukik a Zorbán...
2024. január 05. 17:45
Köszönjük, Korányi elvtárs! Leületsz, hülye vagy. Egyes! Nekünk még bolsevistából us csak a legalja jutott...
vendeg-15
2024. január 05. 13:51
Korànyi Elvtàrs,Talán vizsgálatot kellene inditáni hogy milyen ugynokpènzbol vetted a Newyorki lakasodat,gondolom a partoknak kuldott pènzeket,miutan rajtad keresztul folyt be,jol megcsapoltad,ès most tellik mindenre.Màr règ elkellett volna itelni,lopàsèrt ès hazaàrulàsèrt.
Hangillat
2024. január 05. 12:15
Korányi balsevista imperialista ügynök usás unter árja. Taktikai hibás felépítmény- Aki Karácsonyra szavaz, az a Korányi-Jávor tölcséren át Gyurcsány szocdemmert kapja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!