„Amúgy is Rutte a főnök” – halálra zrikálják elvbarátai Charles Michelt

2024. január 30. 15:16

A Főváros nem felejt, az Európai Tanács elnöke a lemondásról való lemondásával sem tudta visszalopni magát a brüsszeli buborék szívébe.

2024. január 30. 15:16
SPAIN - MEETING OF EUROPEAN POLITICAL COMMUNITY IN GRANADA ON OCTOBER 5TH

Nem kíméli a POLITICO Charles Michel európai tanácsi elnököt, miután a belga politikus múlt héten bejelentette: visszakozik, mégsem lenne pártja, a liberális Reformista Mozgalom európai parlamenti csúcsjelöltje, inkább kitölti november végéig tartó tanácselnöki ciklusát. Korábban össztűz zúdult Michelre, aki az Európai Tanács állandó elnökei közül elsőként döntött úgy, hogy EP-mandátumért indul, s így idő előtt távozik posztjáról –

megnyitva az utat azelőtt, hogy a 2024 második félévében tanácsi soros elnök Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor lépjen a helyébe utódja megválasztásáig.

Charles Michelről most kemény hangú lejárató anyagot közölt a POLITICO, melyben nevük elhallgatását kérő uniós diplomaták és pártfunkcionáriusok szedik le róla az utolsó csepp keresztvizet is. „Oké, értem, hogy vissza kell tennem a pezsgőt a hűtőbe” – nyilatkozta szarkasztikusan a brüsszeli lapnak egy EU-s diplomata, kommentálva azt, hogy Michelből mégsem lesz EP-képviselő. 

Politikai harakirit követett el, szemernyi hitelessége sem maradt” – tette hozzá.

Egy belga hivatalnok még keményebben fogalmazott: „Mindenkinek elege van Michelből. Már csak annyi a dolga, hogy gondoskodjon arról, hogy a tárgyalás időben elkezdődjön, és hogy mindenkinek legyen olyan tolla, ami fog.”

Egy másik diplomata úgy látja, teljesen mindegy, megy-e vagy marad, mert tanácsi elnökként amúgy sem zavar sok vizet. „Már most sem túl bizalomgerjesztő elnöke ő az Európai Tanácsnak” – fogalmaz a POLITICO forrása, hozzátéve, hogy

volt már rá példa, hogy Rutte (Mark Rutte ügyvezető holland miniszterelnök – a szerk.) elnökölt a háttérből”.

A brüsszeli lap szerint ugyanakkor Michel belengetett lemondása legalább arra jó volt, hogy elindult az intenzív utódkeresés az európai fővárosokban. Szóba került például Mette Frederiksen dán szociáldemokrata miniszterelnök neve, aki ugyan egyesek szerint bevándorlásügyben túl jobboldali, de ez akár még kapóra is jöhet, ha az Európai Parlament a vártaknak megfelelően jobbra tolódik. A dél-európai szocialisták emellett

António Costa portugál ügyvezető miniszterelnök elnökségében is reménykednek, aki ugyan nemrég belebukott egy korrupciós ügybe, de még nem kizárt, hogy a vizsgálat mellett felmentik.

Egy másik latin-európai szocialista neve is felmerült: Enrico Lettáé, aki nem egész tíz hónapig húzta Olaszország miniszterelnökeként, most viszont az európai egységes piac jövőjéről ír jelentést az európai vezetők számára, és ennek ürügyén körbeturnézza az EU-s fővárosokat.

Michelt még saját pártjából is savazzák a POLITICO forrásai: „Nagyon kevés tag érezte jó hírnek, hogy a Parlamentbe tart” – nyilatkozta a brüsszeli lapnak egy pártfunkcionárius az MR-től, hozzátéve, hogy 

ha van három lehetősége, mindig a legrosszabbat választja”.

Mindössze egyvalaki nyilatkozott pozitívan az Európai Tanács elnökéről, ő viszont névvel. Nima Hairy, az MR ifjúsági szárnya nemzetközi bizottságának elnöke úgy fogalmazott: „Európának fel kellett volna karolnia és ösztönöznie kellett volna, mert volt olyan bátor, hogy alávesse magát az emberek választói akaratának. Ehelyett most számolniuk kell annak következményeivel, hogy addig nyomasztották az embert, hogy végül tisztelettel azt mondta: ami sok, az sok.”

Nyitókép: Union Europeenne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Syr Wullam
2024. január 31. 15:17
Bogdan Buta, Nima Hairy (aki amúgy a való életben kopasz). Ki jön még ma? Rugomiš Pičan Szerbiából? 🤭
sibakz
2024. január 31. 03:53
Az egész európai parlamentet ki fogjuk nyírni.
sibakz
2024. január 31. 03:52
Mi minden ellenségünk kinyírjuk.
sibakz
2024. január 31. 03:51
Jobb lett volna Magyarországot békében hagyni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!