Ez nem tartott sokáig: Charles Michel máris kiszállt az EP-versenyből

2024. január 26. 19:34

A Politico szerint ha megválasztották volna az EP tagjának, az „megnyitotta volna az utat Magyarország euroszkeptikus miniszterelnökének”.

2024. január 26. 19:34
SPAIN - MEETING OF EUROPEAN POLITICAL COMMUNITY IN GRANADA ON OCTOBER 5TH

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki belengette a közelgő uniós választásokon való indulását, most visszalép a jelöltségtől – közölte a Politicóval két illetékes tisztviselő. A döntés napokkal az európai vezetők brüsszeli találkozója előtt született. Michel döntése – miszerint indul a júniusi európai parlamenti választásokon – azt jelentette volna, hogy hónapokkal hivatali ideje lejárta előtt távozik posztjáról. A portál szerint 

ez dühös reakciókat váltott ki az uniós tisztviselők, az európai diplomaták és a Parlament részéről is. 

A tisztviselők úgy vélték, hogy a váratlan bejelentés azt jelzi, hogy Michel nagyobb jelentőséget tulajdonít politikai jövőjének, mint jelenlegi, az Európai Tanács élén betöltött szerepének. Michel lépése egyúttal az európai vezetőkre is nyomást gyakorolt, hogy kompromisszumot találjanak az EU vezető tisztségeinek betöltéséről. Ha megválasztották volna az Európai Parlament tagjának – ami nagy valószínűséggel megtörtént volna, ha indul – , Michelnek július közepén kellett volna hivatalba lépnie, ami „megnyitotta volna az utat Magyarország euroszkeptikus miniszterelnökének, hogy ideiglenesen ő vezesse az uniós vezetők üléseit” – olvasható a cikkben.

Nyitókép: Hans Lucas via AFP

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. január 27. 09:45
Dühitő, hogy a magyar Miniszterelnököt és a Fideszt "euroszkeptikusként", sőt az EU-ból kilépni szándékozóként állitják be, holott európeisták, de kritikusan, azaz nem mindent 1OO%-osan elfogadó módon. Minden eszközzel bomlasztani próbálják a jobbközép pártokat, ami sikerülhet, ha a Néppárt (Weber, Tajani) vezetése továbbra is a balos irányzat kiszolgálójává válik és finnyáskodnak az európai ECR és ID-vel szemben. Az átlag választónak fogalma sincs erről a két utóbbi jobbközép-jobbos csoportról. A balosok összefognak, akkor is ha nem mindenben értenek egyet. Fontos az EU-Parlamentbe bekerülni. Az egykor székfoglaló Michel azt is mondta, hogy nem akar OV-ral közösködni...
machet
2024. január 27. 09:26
Ez a belga bohóc nyilván nem saját kútfőből teszi amit tesz.
ariete11
2024. január 27. 08:35
Ami késik, nem múlik. Ketyeg az óra..
elfújta az ellenszél
2024. január 26. 23:21
Orbán ante portas - kezdték gágogni az EP libái, erre Michel is felébredt szendergéséből. Riasztás legmagasabb fokozatban, rögtönítélő üzemmód bekapcsolva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!