A Népszava újságírója szerint Donald Tusk kormánya egyfajta sokkterápiával próbálja meg visszaállítani a közmédia függetlenségét

2024. január 15. 07:10

„Legalább Varsóban képes a társadalom átlátni a szitán …” – tette hozzá Rónay Tamás

2024. január 15. 07:10
null

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy Donald Tusk vezette új lengyel kormány beiktatását követően azonnal hozzálátott a médiaviszonyok átalakításához, a köztévé leváltott vezérigazgatója, Wojciech Surmacz szerint a jelenlegi kormány „törvénytelenül próbálja átvenni a PAP hírügynökséget, terrorizálja a szabad médiát és az újságírókat Lengyelországban”. Rónay Tamás, a Népszava újságírója azonban másképp látja a lengyel történéseket. Szerinte „Donald Tusk kormánya egyfajta sokkterápiával próbálja meg visszaállítani a régi demokratikus viszonyokat, köztük a közmédia függetlenségét”

Cikkében azt írta, hogy amit most Lengyelországban látunk, az más formában, de hasonló folyamatként játszódott le az Egyesült Államokban Donald Trump, illetve később Brazíliában Jair Bolsonaro elnök választási veresége után, „amikor egy mestereségesen feldühített csoport próbálta megakadályozni a hatalomváltást”. 

A két volt államfőhöz és híveikhez hasonlóan Jaroslaw Kaczynski és pártja, a Jog és Igazságosság is képtelen méltósággal elfogadni a választási vereséget, belenyugodni abba: a választók más utat képzelnek el hazájuk számára”

– írta Rónay.

Úgy véli, hogy Lengyelországot a polgárháború réme fenyegeti és a PiS az utcán kezdett politizálni, melynek „álszentsége elképesztő méreteket ölt: 

a demokrácia iránt aggódik, miközben azt saját maga építette le”. 

Hozzátette: a párt ezt a csatát csak elvesztheti, a lengyelek nagy része elutasítja a nyilvánvaló puccskísérletet, folyamatosan esik a PiS népszerűsége.

„Legalább Varsóban képes a társadalom átlátni a szitán…” – fogalmazott.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. január 17. 01:32
Tuskó = Jaruzelski-2
Mich99
2024. január 17. 01:29
igazi bolsi-náci narratíva: a puccs = a rend helyreállítása...
catalina11
2024. január 16. 18:33
a balos sokkterápia: Szamuely Tibor 1919. április 20 án, Húsvét vasárnapján Győrben elhangzott beszédében a következőket mondta: A hatalom a kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Az ilyennek bele kell harapni a torkába. A magyarországi proletariátus eddigi győzelme nem került különösebb áldozatokba. Most azonban szükség lesz arra, hogy vér ömöljön. A vértől nem kell félni. A vér - acél: erősíti a szívet, erősíti a proletár öklöt. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. A vér lesz az, mely az igazi kommünvilághoz elvezet minket. Ki fogjuk irtani, ha kell az egész burzsoáziát!"
catalina11
2024. január 16. 18:31
A Népszava újságírója szerint Donald Tusk kormánya egyfajta sokkterápiával próbálja meg visszaállítani a közmédia függetlenségét" hű, de duma....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!