Lengyelországban felszámolják a közmédiát

2023. december 27. 20:02

Így döntött a kulturális miniszter.

2023. december 27. 20:02

A lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közmédia felszámolásáról döntött – ezt maga Bartlomiej Sienkiewicz jelentette be szerdán az X közösségi felületen.

„Lengyelország elnökének azon döntése kapcsán, hogy felfüggeszti a közmédia finanszírozását, úgy döntöttem, hogy 

felszámolás állapotba helyezem a Lengyel Televízió (Telewizja Polska), a Lengyel Rádió (Polskie Radio) és a Lengyel Hírügynökség (PAP) korlátolt felelősségű társaságokat”

 – áll Sienkiewicz bejegyzésében.

Az eljárás bármikor felfüggeszthető

A miniszter szerint a közmédia társaságainak felszámolási eljárás alá helyezése lehetővé teszi azok „szükséges átalakítását”, és elejét veszi az alkalmazottak elbocsátásának, melyre a pénzhiány miatt kerülne sor. Az eljárás bármikor felfüggeszthető – tette hozzá.

Marcin Mastalerek, Andrzej Duda államfő kabinetfőnöke úgy ítélte meg: Sienkiewicz lépése a kormányzó erők „teljes tehetetlenségét bizonyítja, miután nem találtak semmilyen törvényes módszert” a közmédiát működtető társaságok vezetésének leváltására.

A lengyel alkotmánybíróság december közepén előzetes intézkedést adott ki, amelynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától. Az intézkedést a testület az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőinek a közmédiára vonatkozó beadványára reagálva adta ki. Ennek megvitatását a bírói testület január 16-ára tűzte napirendre.

Donald Tusk kormányfő szerda délutáni sajtóértekezletén bejelentette: az államfői vétó miatt kormánya újabb tervezetet készít a médiára vonatkozó kiegészítő költségvetési törvényről, és új médiatörvényt is előkészítenek. A közmédiát a költségvetési tartalékokból fizetik majd, nem pedig államkötvényekből, mint eredetileg tervezték.

Sienkiewicz a múlt héten egy parlamenti határozatra és a kereskedelmi társaságokról szóló törvényre hivatkozva felmentette a lengyel közmédia vezérigazgatóit, és újakat nevezett ki helyettük. Egyben új felügyelőbizottságokat is felállított. Az államfő és a PiS törvénysértőnek minősítette a személycserék lebonyolításának módját. A lengyel közmédiát felügyelő, 2016-ban létrehozott Nemzeti Médiatanács, amelyben többségben vannak a PiS által jelölt tagok, kedden saját vezérigazgatót választott a köztelevízió élére.

A vezérigazgató még nem írta alá a lemondását

A PAP leváltott vezérigazgatója, Wojciech Surmacz eddig nem írta alá lemondását. Piotr Glinski volt kulturális miniszter kedd este közölte: Surmacz ötszáz külföldi újságíróhoz levelet intézett, melyben leírja, hogy 

a jelenlegi kormány „törvénytelenül próbálja átvenni a PAP hírügynökséget, terrorizálja a szabad médiát és az újságírókat Lengyelországban”.

Marek Blonski, a Sienkiewicz által kinevezett új vezérigazgató kedd éjjel kiadott nyilatkozatában viszont „újságírók terrorizálásával” vádolta meg a PiS képviselőit, akik hatáskörük keretében végzett ellenőrzés címén rotációs ügyeleteket tartanak a PAP székházában.

„A PiS bizalmatlansági indítványt nyújt be Sienkiewicz ellen a közmédia erőszakos átvételére tett kísérlet miatt” – jelentette be szerdán Mariusz Blaszczak, a párt frakcióvezetője, volt nemzetvédelmi miniszter. A PiS politikusai szerdán képviselői ellenőrzéseket indítottak a kulturális és örökségvédelmi minisztériumban is.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: JAAP ARRIENS / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 349 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyurcsany-embere
2023. december 28. 20:26
Nemcsak a választás nem jött be a szoponcok akarata szerint, de most retteghetnek is, hogyan lesznek kib*szva a közmédiából és a mediaworks moslékos pöcegödréből.
Nemkellnév
2023. december 28. 19:12
Lengyelország megbukott, mert megbuktatta önmagát. Mert volt villany, ami működtette a kijelzőt.
Illieral
2023. december 28. 12:18
Arra lennék kiváncsi bárhol a világon létezik e normális közmédia... Ahogy látom nem. Mondjuk legalább törekedni kellene a kiegyensúlyozottságra, de a legtöbb helyen már erre sincs igény.
ptrfarkas43
2023. december 28. 10:51
Tuskóról Jaruzelski jut eszembe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!