A jövő ismeretlen, a múlt átértelmezhető

2024. január 03. 10:41

Az illegális bevándorlás kifutására és az orosz-ukrán háborúra nem tippelnék, mert bármi lehet.

2024. január 03. 10:41
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„2002 tavaszán derült égből villámcsapásként sújtott le ránk a választások elveszítése, aztán 4 évig bizakodtunk a 2006-os győzelemben, ami elmaradt. Amikor pedig már azt hittük, örökre a nyakunkon maradnak a balliberálisok, és kezdtünk belezuhanni a teljes letargiába, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése megfordította a közhangulatot, ami azóta sem változott. Érdekes, hogy a rendszerváltás nem volt elég az elsöprésükre; ’56 emléke, a megannyi elkövetett bűnük, a tönkre tett gazdaság mind-mind kimagyarázhatónak bizonyult. Az állampárti utódok eladták magukat reformernek, szakembernek, még a pufajkás Horn is nyerni tudott, de Gyurcsány őszödi önleleplezése akkora jobbegyenest vitt be nekik, hogy azóta sem bírnak magukhoz térni.

Amennyire a rendszerváltás nem volt előre megsejthető, majd annak bekövetkezése után a visszarendeződés sem volt szükségszerű, az Őszöd óta tartó jobboldali diadalmenetet sem borítékolhatta senki.

Ha feltételezzük, hogy 2024-ben csak az előre látható események következnek be (tehát nem lesz természeti katasztrófa, járvány, aszteroida becsapódás vagy Krisztus urunk második eljövetele), akkor is lesz két alapvető fontosságú nemzetközi és egy hazai választás. Az amerikai elnök személyén múlhat, marad-e a globalizmus további erőltetése, a szuverenitások elleni támadás (Biden) vagy a másokat alapvetően békén hagyó (Trump) tér-e vissza. Az EP-választáson eldőlhet, merre tart az Unió, míg idehaza az önkormányzatok sorsa a tét, különösen Budapesté.

Az illegális bevándorlás kifutására és az orosz-ukrán háborúra nem tippelnék, mert bármi lehet; nincs papírforma, de ha van is, egyáltalán nem biztos, hogy bejön.

Ritkán hallani arról, hogy futball szakembernek volt telitalálata a tipp mixen, a politika még talán a focinál is többféle végeredményt kínál. Történelemtanárként megmaradnék tehát az eredeti gondolatnál: a múlt értelmezése a jövendőmondás helyett.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: UNION EUROPEENNE / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states-2
2024. január 03. 17:16
A komcsiknál a jövő csodálatos, csak a múlt bizonytalan. Bár elnézve az elmúlt 15 évüket, már mintha jövővel is gondok lennének.
Palatin
2024. január 03. 11:49
Gondolj bele... A jövő kiismeretlen, a múlt átértelmezhető, jelen pedig egyáltalán nincs, hiszen a jövö direktbe megy át a múltba. A jelennek nincs idötartama, hiszen ahhoz meg kellene állni az egész universumnak, legalább egy pillanatig. Egy mozgó autó sem tartózkodik egy helyen semeddig sem. Ahhoz meg kellene egy picit állnia, de ha mindenhol megállna egy picit, akkor nem is mozogna.
Valodi
2024. január 03. 11:26
Csak nem meg aakrjuk valósítani a rohattsoros-tervet? "Az EU-nak átfogó tervre van szüksége, hogy a válságra reagáljon. Olyanra, amely megerősíti a hatékony irányítást a menedékkérők áramlásai fölött úgy, hogy az biztonságos, rendezett módon menjen végbe, és olyan ütemben, amely tükrözi Európa képességét befogadásukra. Annak érdekében, hogy a terv átfogó legyen, annak ki kell terjednie Európa határain túl. Kevésbé bomlasztó és sokkal kevésbé drága, ha a potenciális menedékkérőket jelenlegi helyükön vagy ahhoz közel tartjuk." https://mindenszo.hu/wp-content/uploads/2017/10/Soros-György-Az-eredeti-Soros-terv-pdf-TELJES.pdf (Lovas István)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!