Ukrán külügyminiszter: Nyugat-Európa nem tudja, hogyan kell harcolni

2023. december 29. 16:31

Dmitrij Kuleba azért is kritizálta az EU-t, amiért az nem gyárt elég fegyvert Kijev számára.

2023. december 29. 16:31

Nyugat-Európa nem állít elő annyi fegyvert és lőszert, hogy akár Kijevet, akár saját magát ellássa – jelentette ki Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter egy csütörtöki interjúban. 

A Kiyev Independentnek adott interjújában Kuleba reményét fejezte ki, hogy Ukrajna végül több pénzt, fegyvert, lőszert és felszerelést kap majd az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől, de szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy az említett országok képesek-e tovább bővíteni katonai termelésüket.

„Európa nem tudja, hogyan kell háborúzni.

A fegyvergyártás nem a legfontosabb üzletág számukra” – mondta az portálnak. „Sajnos a barátaink túl sok időt töltöttek azzal, hogy azon gondolkodjanak, hogy miképpen fokozzák a fegyver- és lőszergyártást”. „Engem jobban aggaszt a védelmi ipar fejlődésének üteme, mint az új típusú fegyverek megjelenése” – tette hozzá Kuleba.

Majd úgy folytatta, „Európa egyértelműen technológiai előnyben van. A probléma és a kihívás, amellyel szembesülniük kell, az a technológia termelésének növelése. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ez nem lesz elég, ha a helyzet nem változik.

És Oroszország lehagy minket”. 

Kuleba méltatlankodva elismerte, hogy Oroszország a nyugati szankciók ellenére magasabb fokozatba kapcsolta hadiiparát, és kritizálta a Nyugatot a „protekcionizmus” miatt, amely szerinte akadályozza a katonai termelést.

Az EU legalább 27 milliárd eurót (29,88 milliárd dollárt) küldött Kijevnek azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte katonai műveletét a szomszédos államban, az Egyesült Államok pedig több mint 44 milliárd dollár értékben fegyverekkel, felszerelésekkel és lőszerrel járult hozzá Ukrajna háborús veszteségeinek pótlásához. Az elmúlt hónapokban azonban kezdtek elmaradtak az ígért fegyverszállítások.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: ROMAN PILIPEY / AFP

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. január 01. 23:38
Igen Kulabá tudjuk! Több fegyvert és több pénz kell küldenünk, mert értünk és az európai értékekért harcoltok. Köszönetet nem várunk az adományokért és a kölcsönt sem kell megadni és a mi kxrva anyánkat, ha esetleg nem a háborúskodással hanem a békével voltunk elfoglalva az elmúlt 78 évben.
ottoka-0
2023. december 30. 10:30
Azért ezt ne s akarjátok megtudni, hogyan tud harcolni ....
Namond
2023. december 30. 09:18
Kuleba halott csak még nem tudja.
laurahann
2023. december 30. 08:00
„Európa nem tudja, hogyan kell háborúzni. Nem baj szarfejű, lényeg, h ti tudjátok, és be is bizonyítottátok. LOL Mongyuk ojrópa sejthette volna, az orosz nem az a fajta, aki elmegy fsz nélkül bszni....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!